Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Magyar kenőpénzek Burgenlandban?

Nyomozást folytat az osztrák rendőrség a burgenlandi tartományi kezelésű energiavállalat volt vezetői ellen feltételezett magyarországi kenőpénzekkel összefüggésben.
Nyomozást folytat az osztrák rendőrség a burgenlandi tartományi kezelésű energiavállalat (BEWAG) volt vezetői ellen feltételezett magyarországi kenőpénzekkel összefüggésben - írta a News című osztrák hetilap. A cikkben megnevezettek egyike az MTI megkeresésére cáfolta, hogy törvénytelenséget követett volna el.

A cikk a magazin csütörtöki számában jelenik meg, de a Newsmár szerdán közölt belőle készleteket. A lap értesülése szerint a bécsi ügyészség nyomozást folytat a BEWAG tavaly novemberben, azonnali hatállyal felmentett elöljárói, Hans Lukits és Josef Münzenrieder ellen. A hetilap előtt ismertté vált akták szerint a BEWAG 1,2 millió eurót fizetett a Magyarországon bejegyzett Hochegger Kft.-nek, noha a két volt BEWAG-vezető tudta, hogy "magyar tisztségviselőknek és döntéshozóknak fizetendő kenőpénzről" van szó - állt a cikkben. Egy bécsi ügyvédi irodában tartott megbeszélés során állítólag Lukits az iroda egyik munkatársának a pénz rendeltetését firtató kérdésére azt válaszolta: "Ne tegye fel ezeket a kérdéseket, mi ezt egyáltalán nem akarjuk tudni. Túl veszélyes volna tudni róla".

"Ez egyszerűen nem igaz. Ezek rosszindulatú állítások, összefüggésükből kiragadott dolgok" - mondta Hans Lukits az MTI érdeklődésére. Mint mondta, csak egy polgári jogi eljárásról tud, amelyet ő és Münzenrieder indítottak a BEWAG ellen szerződésük megszüntetésével kapcsolatban. "Mi nem tárgyaltunk senkivel" - jelentette ki. Mint mondta, a cikk állításai a BEWAG bogyoszlói szélparkprojektjére vonatkoznak.

Kijelentette, hogy a tárgyalásokat a magyar leányvállalat folytatta egy magyarországi partner bevonásával, amelynek a Hochegger Kft. is a tagja volt. Elmondása szerint a projektben a BEWAG partnere volt az EON Magyarország is. Mint mondta, ő és Münzenrieder csak engedélyezték a már megtárgyalt projektet.

Kijelentette azt is: senki nem mondott neki olyat, hogy kenőpénzről van szó. Hozzátette, hogy őt és Münzenriedert sem a News, sem "egyetlen ügyész" nem kereste meg eddig az ügyben. Nehezményezte, hogy - mint fogalmazott - "Ausztriában szokás először a médiához fordulni, és nem az érintetteket értesíteni". A bécsi hatóságot nem sikerült telefonon elérnie a kora délutáni órákban az MTI-nek.

Olvasóink írták

 • 3. okostojas007 2011. szeptember 01. 17:38
  „helyesen ...
  burgenlandi kenőpénzek magyarországon....”
 • 2. urbaniastapista 2011. szeptember 01. 07:39
  „Nem hungaricum, csak a mennyiségük egyedülálló. Megfojtja az országot a korrupció. Politikusaink kiterjedt rendszert üzemeltetnek (szervezett bűnözés alapesete, másnéven maffia), persze ez a minta a legalsó polcon álló hivatalnok előtt is.”
 • 1. senkialadár 2011. augusztus 31. 23:23
  „ezek a sikkasztások,wesztegetések,hűtlen kezelések,kenőpénzek már igazi hungarikumnak számítanak”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karoling-kori kápolna Zalavárnál

Valószínűleg a Kárpát-medence egyetlen Karoling-kori kőpalotájának nyomaira bukkantak az idei… Tovább olvasom