Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Magyar és szlovák munkanélkülieket képeznek hiányszakmákra

Komárom-Esztergom megye és a szlovákiai Nyitra megye munkaügyi szervezetei hiányszakmákból szerveznek közös képzéseket január végétől.
Komárom-Esztergom megye és a szlovákiai Nyitra megye munkaügyi szervezetei hiányszakmákból szerveznek közös képzéseket január végétől a két szomszédos megye álláskeresőinek - tájékoztatta a Komárom-Esztergom Megyei Munkaügyi Központ igazgatója az MTI-t.

A többi között CNC fémmegmunkálókat, hegesztőket, ápolókat, targoncát vezetni tudó raktárkezelőket képeznek. Ezek a határ mindkét oldalán hiányszakmának számítanak, a közös képzés előnye, hogy a munkavállaló saját országában tud elhelyezkedni - tette hozzá Pákozdi Szabolcs.

A közös képzés keretein belül mindkét országban tanfolyamokat indítanak, valamint állásbörzéket szerveznek és kétnyelvű internetes oldalt hoznak létre.

Az igazgató az MTI-nek elmondta, 2012 szeptemberében 9542 szlovák állampolgár dolgozott Magyarországon, közülük 6750 fő Komárom-Esztergom megyében. A megyében bejelentett csoportos létszámleépítések 1400 szlovák állampolgárt érintettek.

Pákozdi Szabolcs rámutatott, a Magyarországon munkát vállaló szlovák dolgozók képzettségi szintje egyre emelkedik. 2010-ben 65 százalékuknak csak általános iskolai végzettsége volt, ez az arány 2011-re 49 százalékra csökkent. A diplomások aránya eközben hét százalékról húsz százalékra emelkedett.

Az igazgató tájékoztatása szerint a fordított irányú munkavállalás még nem meghatározó, bár a Szlovákiában munkát vállaló magyar állampolgárok száma kis mértékben emelkedik. A statisztikák szerint szeptemberben 600 magyar állampolgárnak volt munkaviszonya a Szlovák Köztársaságban.


Olvasóink írták

 • 6. napé 2012. december 25. 21:26
  „1. Prédikátor egyetértek.”
 • 5. ekkenekepen 2012. december 25. 21:02
  „Aha persze sikerült megint eltótosítani egész Komárom környékét, így is meg lehet nézni az ipari parkot ott, minden második melós kinti, nem kell belőlük több, ha ennyire <moderálva>gyerekek a szlotákok, hogy mindent jobban tudnak, akkor maradjanak is a túloldalon, mert nyilván a munkaerőpiacot is jobban tudják tölteni.
  Ezek meg nem értem mitől hiányszakma, lassan minden sarkon akad targoncás meg CNC-s képzés, persze tapasztalat és valódi tudás egyik helyen se nő, ezzel nem oldódik meg a hiány, ápoló meg hülye lesz itt szétidegelni magát nettó 80e-ért, elvégzi ,aztán megy ki ugyanazzal a lendülettel, vagy elmegy maszeknak egy tehetős akárki mellé.”
 • 4. véleményalkotó 2012. december 25. 20:30
  „6750 fő Komárom-Esztergom megyében...
  Ebből a csoportos létszámleépítés 1400 főt érintett.
  Ezek szerint a többi maradt. Elég szép szám ahhoz képest ahány magyar elküldtek a csoportos létszámleépítések során Komárom-Esztergom megyében.
  Ezek szerint a magyar állam azért támogatja a munkahelyek létrehozását, hogy a szlovákoknak legyen munkahelye?
  Hogy is van ez?
  Állambácsi az Audi által létrehozott munkahelyeket x forint/fő összeggel támogatta. És csak magyarokat vettek vajon fel?”
 • 3. NoH 2012. december 25. 15:22
  „De a magyarok is !”
 • 2. blaze 2012. december 25. 13:39
  „1. Prédikátor 2012.12.25. 11:18

  Jól vagy öreg? A vezéred által ígért egymillóbol kerül nekik is!
  ...és ha szar világ van azárt is a vezéredet okold, ne a sorstársaidat, te lökött!”
 • 1. Prédikátor 2012. december 25. 11:18
  „A szlovákok dolgozzanak csak otthon... Van elég magyar munkanélküli....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsonykor bezár az eplényi síaréna a meleg miatt

Karácsonykor bezár az eplényi síaréna a sípályák állapotának megőrzése érdekében. Tovább olvasom