Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Magyar-szlovák örökségvédelmi együttműködés

Közös kiállítások rendezéséről, kiadványok készítéséről és a kulturális örökség elemeinek közös kutatásáról írt alá megállapodást a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnöke és szlovák testvérszervezetének főigazgatója szerdán a komáromi Monostori-erődben.

Az együttműködés szerint folytatódik a szepességi középkori harangöntő műhely harangjainak és keresztelő-medencéinek nemzetközi kutatási programja. A felek vándorkiállítást és katalógust készítenek elő, amely még várhatóan az idén megjelenik. A katalógus kiadására pályázattal keresnek forrást, ehhez a magyar és a szlovák örökségvédelmi szervek szakmai és szervezési segítséget nyújtanak - ismertette a megállapodás részleteit Tamási Judit, a KÖH elnöke.

Katarina Kosová, a szlovák örökségvédelmi szervezet főigazgatója elmondta: az együttműködés eredményeként a Falképek Európa szívében című közös kiállítást januárban a szlovákiai Kékkő várában mutatták be, a Középkori kolostorok és történetük című kiállítás pedig az esztergomi Keresztény Múzeumban lesz látható.

A megállapodás értelmében közös munkacsoport alakul a Magyarország területén található szlovák örökségi elemek dokumentálásának előkészítésére, az alsósztregovai Madách-kúria és park kutatásának és felújításának előkészítésére, dokumentálására, valamint együttes szakmai segítséget nyújtanak a borsi Rákóczi-várkastély további kutatásához, felújításához.

A két szervezet elősegíti a magyar és a szlovák szakmai és civil szervezetek kezdeményezésére induló, települési örökségi értékleltár-, valamint topográfiai programok megvalósulását.

A két ország a továbbiakban is együttműködik a közös és közösen felterjeszteni szándékozott világörökségi helyszínekkel kapcsolatos feladatokban, eljárásokban - közölte a magyar és a szlovák szervezet vezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékpárost gázolt egy kamion

Elgázolt egy kerékpárost egy kamion Seregélyesen szerdán; a nőt súlyos, életveszélyes sérülésekkel… Tovább olvasom