Kisalföld logö

2018. 09. 25. kedd - Eufrozina, Kende 8°C | 14°C Még több cikk.

Lézerlabort nyitott a tatabányai főiskola

Lézertechnika oktatására, kutatás-fejlesztésre és kisszériás gyártásra alkalmas lézerlaboratóriumot avatott pénteken a tatabányai Edutus Főiskola.
A beruházás során a Térségi Integrált Szakképző Központban (TISZK) két lézerberendezést és megmunkálócellát telepítettek, majd a főiskolán négy oktató- és mérőszobát alakítanak ki - ismertette az átadáson a főiskola műszaki intézetének vezetője.

Valenta László az MTI-nek elmondta, a környező országokat tekintve is egyedülálló létesítmény beruházási összege meghaladja a 950 millió forintot, amely két pályázat eredményeként állt rendelkezésre. A főiskola a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.-nek, a magyar lézertechnológiai egyik meghatározó szereplőjének szakmai támogatásával pályázott.

A TISZK-ben elhelyezett létesítményben egy 400 millió forint értékű, 4000 watt teljesítményű lézer van, amely nagy sebességgel és nagyon magas precizitással képes vágni, valamint egy kisebb lézer és a hozzá tartozó robot. Ez a berendezés szabadabban mozog, ezért bonyolultabb felületek megmunkálására alkalmas, és lehetővé teszi a legnehezebb programozási feladatok gyakorlását.

A főiskola épületében befejezéséhez közeledik négy mérő- és oktatószoba kialakítása, ahol gyártástechnológiai, automatizálási és robottechnikai, valamint számítógépes tervező-modellező és méréstechnikai ismereteket sajátíthatnak el a hallgatók.

Skultéty Tamás, a Bay Zoltán nonprofit kft. ügyvezető igazgatója elmondta, Magyarországon 500 ipari lézer működik, lézertechnológiai képzés viszont eddig sehol nem volt. Az Edutus Főiskolán 2012-ben indult el mechatronikai mérnök alapszak lézertechnikai szakiránnyal.

A lézer kutatási feladatokra is alkalmas, egy induló, sokmilliós kutatási projektet is kiszolgál, amely az Edutus Főiskola, a győri Széchenyi István Egyetem és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. együttműködésével zajlik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehetne gyúrni a fiatalokra - Eltérések az új szavazókörzetekben - táblázatok

A 18–39 évesek aránya megyénkben - a 3. számú választókerület kivételével - mindenhol nagyobb… Tovább olvasom