Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Letartóztattak három építési vállalkozót Veszprémben

Csalás megalapozott gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyezett a veszprémi bíróság három építési vállalkozót, két műszaki ellenőrnek pedig elrendelte a házi őrizetét

A megyei rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya azzal gyanúsítja őket, hogy "egy pénzintézet illetékeseit jogtalan haszonszerzés céljából tévedésbe ejtették, illetve tévedésben tartották" - mondta Frankó Marianna. A kár 278 millió forint - közölte.

A sajtóügyeletes elmondta: a rendőrségen a Veszprém megyei székhelyű pénzintézet vezetői tettek feljelentést csalás bűntette miatt, ismeretlen tettes ellen.

Frankó Marianna tájékoztatása szerint a pénzintézet 2008 nyarán nagykátai és csévharaszti társasházak építésének finanszírozására beruházási célú vállalkozói hitelszerződést kötött három, Pest megyei székhellyel rendelkező gazdasági társasággal.

A hiteleket az ingatlanok készültségi fokához igazodva három részletben folyósította a pénzintézet. A társasházak 30, 50 és 80 százalékos készültségi fokát műszaki ellenőri szakvélemény és az elvégzett munkálatokról kiállított számla bizonyította, így a hitelek esedékes részletét a pénzintézet átutalta az építőipari cégeknek. A három cégnek végül is átutalta a hitel teljes, 278 millió forintos összegét - mondta a sajtóügyeletes.

A nyomozás során azonban megállapították, hogy az ingatlanok valós készültségi foka 27-40 százalékosra tehető, a bemutatott számlák tartalma nagyobbrészt valótlan, s a hitelt a cégek nem a szerződésben leírtaknak megfelelően használták fel - tette hozzá Frankó Marianna. Megjegyezte, hogy a gazdasági társaságok a felszólítás ellenére sem törlesztettek.

A sajtóügyeletes közlése szerint a vizsgálat során kiderült, hogy a hitel visszafizetése az adósoknak és a készfizető kezeseknek - a cégek ügyvezetőinek - már a hitelszerződés megkötésekor sem állt szándékukban, pénzügyi helyzetükre figyelemmel a törlesztésre képtelenek voltak.

A vállalkozások vezetőit - Cs. L. és T. P. nagykátai lakost, valamint Cs. S. ceglédi lakost - előzetes letartóztatásba helyezték. Két műszaki ellenőr pedig - a balatonfőkajári B. I. és az ajkai V. L. - házi őrizetbe került.

Olvasóink írták

  • 1. Jandex 2010. május 08. 08:31
    „Megint a "kishalak" buktak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos balesetet szenvedett egy favágó

Meghalt egy favágó, amikor munkavégzés közben rádőlt egy fa – tájékoztatta a … Tovább olvasom