Kisalföld logö

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 13°C | 21°C

Leszavazták tiszteletdíjuk csökkentését az oroszlányi képviselők

A Fidesz és az MSZP képviselői sem támogatták az oroszlányi képviselő-testület kedd esti ülésén, hogy 30 százalékkal csökkenjen a tiszteletdíjuk.
A Fidesz és az MSZP képviselői sem támogatták az oroszlányi képviselő-testület kedd esti ülésén, hogy 30 százalékkal csökkenjen a tiszteletdíjuk, és az összeg egy szegényeket segítő alapba kerüljön - tájékoztatta a polgármester szerdán az MTI-t.

A fideszes Takács Károly közölte: az általa előterjesztett javaslatban lemondott a 2013-as polgármesteri jutalmáról is, és indítványozta, hogy ebből az összegből, valamint a képviselői tiszteletdíjak 30 százalékából származó, összesen 12 millió forintból hozzák létre az "Oroszlány szegényeinek" nevű programot.

A 12 fős képviselő-testület módosító indítványokkal, 10 igen szavazattal úgy döntött, hogy nincs szükség a szegényeket segítő alapra, azonban azt megszavazták, hogy a jutalmat nulla forinttal szerepeltessék a költségvetésben, és az összeget a polgármesteri keret sorára tegyék át, melyből civil szervezeteket lehet támogatni - ismertette Takács Károly.

Oroszlány vezetője elgondolkodtatónak nevezte, hogy javaslatainak leszavazására együttműködött a Fidesz, az MSZP és a Jobbik. "Ez egy bizalmatlansági indítvány velem szemben. (...) Logikusan azonnal fel kellene állni, de ennek nem vagyok híve. Az ember megkezdett egy munkát, amit végig kell szolgálni" - mondta Takács Károly.

A polgármester hozzátette: az elfogadott költségvetés szöveges részében viszont szerepel azon észrevétele, miszerint etikailag összeférhetetlen, hogy az önkormányzattól a képviselő-testület tagjai saját vállalkozásuk részére kapnak megbízást, ezért ezt a gyakorlatot a jövőben meg kívánja szüntetni.

A politikus szerint érthetetlen a vele szembeni bizalmatlanság, mert a város sikeres, jól gazdálkodik és milliárdos fejlesztései vannak. Takács Károly elmondta, az állam átvállalja a szocialista ciklusban felhalmozott adósság ötven százalékát, mintegy 1 milliárd forintot.

Papp Péter alpolgármester, a polgári frakció vezetője az MTI-vel közölte: "a 22 év óta először az ellenzék támogatását is bíró költségvetés a polgármester háromhetes szabadsága alatt állt össze alpolgármesteri koordinációval. A feszültséget az ő rögtönzött módosító indítványai generálták, valószínűleg a költségvetési sorokban való tájékozatlansága miatt".

Az alpolgármester megjegyezte, hogy nem a szegényeknek szóló alap felállítása ellen szavazott a testület. Oroszlányban helyi rászorulók támogatására 550 millió forintos keret van, és a város a hátrányos helyzetűek életminőségének javítására összesen 170 milliós forintos pályázati összeget nyert el, melyhez önrészt biztosított a költségvetés.

Rajnai Gábor képviselő, korábbi MSZP-s polgármester az MTI megkeresésére érdekes érvelésnek nevezte a szegényekkel kapcsolatos alap létrehozását, mivel a polgármester a 2012-es jutalmát egy Oroszlányon kívüli szervezetnek ajánlotta fel.

A képviselő úgy vélte, hogy a város szociális ellátórendszere átlagon felüli, a képviselőtestületnek ezzel kapcsolatban sincs szégyellnivalója, majd hozzátette: "Takács Károly úr közéleti megnyilvánulásai és ülésvezetési stílusa bőven hagy maga után kivetnivalót, nem csak ellenzéki szemszögből nézve".

Az oroszlányi képviselő-testület 12 fős, a polgármester mellett hat mandátuma van a Fidesz-KDNP-nek, 4 helyet az MSZP birtokol, a Jobbik egy képviselővel van jelen.

Olvasóink írták

  • 1. pozdorja 2013. február 27. 16:58
    „Csodáltra méltó az összhang az MSZP-s és Fidesz-es képviselők között. Bizonyos témákban.
    Kéz kezet mos.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húszezer doboz cigarettát foglaltak le Tatán

Egy olasz bútorszállító ellenőrzésekor találták meg az adójegy nélküli cigarettákat a pénzügyőrök. Tovább olvasom