Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Lassan visszatér az élet a lezárt Kolontárra

Lassan visszatér az élet a vörösiszap sújtotta, de az illetéktelenek elől még mindig lezárt Kolontárra. Kinyitott a bolt, a kocsma, az utcákon porvédő maszkban és gumicsizmában járkálnak az emberek, gyerekek.
A kármentesítésben dolgozó szakemberek még mindig küzdenek a vörös sárral – tapasztalta az MTI tudósítója szombaton, az előző nap visszatelepített lakosságú Veszprém megyei faluban. Majd két héttel korábban néhány perc alatt öntötte el az ajkai zagytározó X-es kazettájából kizúduló vörösziszap Kolontárt. Az áradás következtében kilenc helybéli vesztette életét, több tucatnyi embert megégetett az erősen lúgos anyag. Egy újabb gátszakadás veszélye miatt a település teljes lakossága elhagyni kényszerült otthonát, egy héten át rokonoknál, ismerősöknél, illetve az ajkai Sportcsarnokban kialakított átmeneti szálláson vészelték át ezeket a napokat.

A visszatelepítés után 24 órával a településen járva az MTI tudósítója azt látta, hogy a házak udvarait vastagon beszórták gipsszel, az utakat folyamatosan mossák, locsolják. A hét elejére elkészült, a falut kettészelő védőgát és a rozsdavörössé változott Torna-patak között, a Kossuth utcában már hét házat elbontottak, csak a 19. és a 30. számú ház áll még, de hamarosan azokat is megsemmisítik. A templomharangot minden ház lebontásakor megkondítják. Az eldózerolt házak helyén a sitt-kupacokból ajtó- és ablakdarabok, gerendák állnak ki. A romokat markológépek pakolják teherautókra, a szállítmányt az összegyűjtött vörösiszapos földdel együtt egy erre kialakított, üresen álló tározóba viszik.

Az utcákban járkáló helybéliek porvédő maszkban és gumicsizmában mennek a boltba vásárolni, de kenyeret, tartós élelmiszert és meleg ebédet is osztanak nekik a polgári védelem emberei. A kolontáriak egymástól kérdezgetik, vajon mi lesz velük, mennyire szennyezett a levegő. A falu polgármestere azt mondja, hogy lassan megnyugszanak a kedélyek. Szerinte a csaknem 900 lelkes település lakosai közül alig százan lesznek olyanok, akik nem akarnak majd Kolontáron maradni. "Itt van, volt a házuk, itt van munkahelyük, ide köti őket minden" – fogalmazott Tili Károly.

A polgármester szerint azok az igazi "hangadók", azok hergelik és nógatják távozásra az embereket, akiket nem ért kár, míg azok, akik elvesztették szeretteiket, teljes vagyonukat, csendben, sorsukba beletörődve várják a segítséget. A kistelepülés harmada az iszapömlés következtében teljesen megsemmisült. A tervek szerint legalább harminc házat kell lebontani, így a katasztrófa miatt két-három utca örökre eltűnik a térképről.

A Torna-patak egykori hídjának romjait már elszállították, a vöröslő folyamra a katonák új hidat akarnak építeni. A vasúti pályaszakaszt kicserélték, lefektették a síneket, már csak a megálló kialakítása van hátra. Bár Kolontár lakossága és az ország soha nem felejti el az iszapkatasztrófát, nyúli vállalkozók már péntek délután márványtáblát helyeztek el a templomdomb aljában lévő világháborús emlékműre, és gyászszalagos koszorút tettek talapzatához.

A tragikus napra emlékeztetve a márványlapra azt írták: "Az emberi hanyagság és kapzsiság természeti és emberi áldozataiért. 2010. október 4." Kolontár lassan két hete gyászol, az elhunytakat még nem tudták eltemetni. Siratják halottá vált településüket is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pécsi segítség a károsultaknak

Többek között meleg ruhákat, tartós élelmiszereket gyűjtöttek a Pécsi Tudományegyetem… Tovább olvasom