Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Kutakat fúrtak és öntöztek engedély nélkül az Őrségben

Az Őrségben engedélyek nélkül több kutat fúratott egy gazdasági társaság

Az Őrségben Natura 2000-es védelem alatt álló területen, Kisrákos és Viszák községek külterületén a szükséges engedélyek nélkül több kutat fúratott és a hagyományos kisparcellás művelési móddal szöges ellentétben álló öntözéses, kemizált zöldségtermesztésbe fogott egy gazdasági társaság - tájékoztatta az MTI-t szerdán közleményben Bana Tibor országgyűlési képviselő, a Jobbik Vas megyei szervezetének elnöke, aki már az Országgyűlésben is szót emelt a történtek miatt.
Az ügyben Rába Kálmán megyei közgyűlési képviselővel együtt megkerestük az Őrségi Nemzeti Park igazgatóját, majd levelet írtunk a Nyugat-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatójának. Pozitív fejlemény, hogy a felügyelőség néhány napja bírságot szabott ki - tájékoztatott.

A közlemény szerint Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára hétfőn Bana Tibor kérdésére a parlamentben elmondta: június 21-én a nemzeti park természetvédelmi őrszolgálatának munkatársai is észlelték a képviselő által is felvázolt helyzetet és felszólították a területen tevékenykedő embereket a munka abbahagyására. Másnap a természetvédelmi hatóság kiszállt a területre és jegyzőkönyvben rögzítették a jogsértést, majd ennek alapján felszólították a munkát végeztető gazdasági társaságot a tevékenység befejezésére.

Augusztus 15-e volt a határidő arra, hogy a vállalkozás bemutassa a kutak fúrására és a vízvételezésre vonatkozó vízjogi engedélyt. Mint bebizonyosodott, a társaság azonban ilyen engedélyekkel nem rendelkezett, az engedélyezés iránti kérelmet csak utólag nyújtotta be, amit szeptember 5-én elutasított az illetékes hatóság - áll a közleményben.

Szeptember 6-án újabb ellenőrzést tartott a természetvédelmi hatóság a területen és azt tapasztalták, hogy az öntözéses termesztés tovább folytatódik, ezért szeptember 9-én határozatában megtiltotta azt a területen, eltiltotta a céget területen a kemikáliák alkalmazásától, a vízkivételtől, ezzel egyidejűleg pedig 900 ezer forintos bírságot szabott ki a vállalkozásra, sőt elrendelte a kutak lezárását és szivattyúk leszerelését is.

Időközben az illetékesek úgy döntöttek, hogy az ügyben büntető feljelentést tesznek, ha pedig szükséges intézkednek a területen lévő eszközök lefoglalásáról és akár a kisajátítás jogával is élnek annak érdekében, hogy megvédjék a természeti értékeket és saját nemzeti érdekeket - hangoztatta válaszában az államtitkár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szja 1% - Kétszázezer fölött a felajánlók száma

A Nyugat-dunántúli Régióban a 2010. évi személyi jövedelemadó bevallás teljesítése során 227.370… Tovább olvasom