Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Kultúrgyár lehet a szombathelyi volt 11-es huszárlaktanyából

Országos hatókörű kulturális logisztikai, valamint digitalizációs központ, egy "igazi kultúrgyár" épülhet fel a volt 11-es huszárlaktanya műemléki védettség alatt álló épületeit is megújítva Szombathelyen - közölte csütörtökön Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere.
A több mint 6,4 milliárd forintos, nagyszabású beruházás - amely a tervek szerint uniós források felhasználásával állami beruházásként 2014 végéig valósulhat meg - digitális oktatási és innovációs központot, nemzeti történelmi és ökológiai élményparkot, nemzeti huszár emlékközpontot, nemzeti közlekedéstörténeti élményparkot és látogatóközpontot, valamint egy nyugat-magyarországi kulturális logisztikai és digitalizációs központot is magában foglal.

Az elképzelést a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) rövidesen a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság elé terjeszti és kezdeményezi, hogy az kiemelt kreatív kulturális programként valósulhasson meg - mondta a városvezető csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Puskás Tivadar tájékoztatása szerint a szombathelyi közgyűlés február 28-i ülésén megtárgyalta a volt huszárlaktanya kérdését és a felvázolt kulturális hasznosításhoz elvi támogatását adta. Erre azért volt szükség, hogy mire a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság elé kerül a programtervezet, egyértelmű legyen, hogy a város támogatja az elképzelést - mondta.

Lazáry Viktor, Szombathely kultúráért felelős alpolgármestere a program részleteit ismertetve hangsúlyozta, hogy a beruházással két ütemben olyan európai és világszínvonalú komplexum létesülhet a volt laktanya területén, amely növeli a város turisztikai vonzerejét, és több száz, nagyfokú kreativitást igénylő műszaki, tudományos és fejlesztő munkahely jön létre.

A 19. század második felében épült huszárlaktanya hasznosításával csaknem két évtizede sikertelenül próbálkozik az önkormányzat. A 22 hektáros területen kilenc épület áll, ezek közül egyet, a volt parancsnoki épületet újította fel és használja az Apáczai Csere János Alapítvány.

Az 1990-es évek elején egyetemi központot szerettek volna itt létrehozni, később más hasznosításra is felmerültek elképzelések, de megfelelő források hiányában egyik terv sem vált valóra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árvíz, belvíz - Embereket menekítettek Körmenden, tetőzött a Rába

Elöntött a víz három lakóházat Körmend mélyen fekvő részén, a Rába folyótól délre eső ártéren. Tovább olvasom