Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Kultúrával jubilál a 15 éves kőszegi Nemzetközi Nyári Egyetem

Ünnepélyes keretek között vasárnap nyitotta meg kapuit Kőszegen a Nemzetközi Nyári Egyetem.

Június 21. és július 2. között idén 15. alkalommal rendezik meg az évről évre egyre nagyobb érdeklődésre számot tartó programsorozatot, mely remek lehetőséget kínál mind magyar mind külföldi diákok, professzorok és kutatók számára, hogy megvitassák több tudományterület témáit a hangulatos, történelmi kisvárosban, Kőszegen.

A Társadalomtudományok és Európa-tanulmányok Intézete Alapítvány a Budapesti Corvinus Egyetemmel közösen idén „Diversity Management in Politics, Culture and Society" címmel rendezi meg ezt, a Kőszegen folyó képzésekbe is sikeresen integrált előadássorozatot azzal a nem titkolt szándékkal, hogy felhívják a figyelmet a sokféleség fontosságára a társadalmi és politikai változások, problémák kezelésében.

A Nemzetközi Nyári Egyetem évről évre egy olyan fórum, ahol számos ország és régió diákjai, akadémikusok, írók, publicisták, civil szervezetek képviselői és politikusok találkoznak, hogy közösen gondolkozzanak korunk aktuális kérdéseiről. Helyszínül Kőszeget, a hegyek ölelte kisvárost választották, hol még a török is megtorpant, de ma már nem árkokkal veszi magát körül, hanem új szellemi hidakat épít szerte Európában.Idén június 21. és július 2. között tartott rendezvényen, a politikai és társadalmi problémák mellett az Unió kulturális sokszínűsége kerül előtérbe, melyhez egy újonnan indult képzés is szorosan kapcsolódik. A „Kulturális örökség menedzsment és fenntartható fejlődés" felsőfokú szakirányú képzés célja, hogy nemcsak kulturális örökségeink védelmét, hanem annak fenntarthatóságát és hasznosítását is szem előtt tudjuk tartani.

1996. óta a kőszegi nyári egyetemre számos külföldi intézményből érkeztek és érkeznek résztvevők. Nemcsak környező, de távolabbi országok, Spanyolország, Olaszország, Litvánia, Etiópia diákjai és meghívott előadói közösen vesznek részt a két héten át tartó előadássorozaton. Az előadók között mások mellett helyet kapott Dr. Kerekes Sándor, a Budapesti Corvinus Egyetem rektor-helyettese és Hankiss Elemér szociológus, és tiszteletét teszi a Norvég Királyság magyarországi nagykövete, Siri Ellen Sletner, valamint Bogyay Katalin, az UNESCO magyar nagykövete is.

A Társadalomtudományok és Európa-tanulmányok Intézet Alapítvány (ISES Alapítvány) fő célkitűzése, hogy intézményes keretet biztosítson a közép-kelet-európai országok együttműködését, és az európai integrálódás folyamatát elősegítő szellemi-, alkotó- és oktatómunkához. Az Intézet kihasználja a nyugat-magyarországi régió (Kőszeg-Szombathely) által kínált társadalmi, földrajzi és intellektuális forrásokat, és kutatásokkal, politikai elemzésekkel illetve képzéssel járul hozzá az európai integráció, valamint a közép-kelet-európai régió társadalmi és gazdasági fejlődéséhez.

A program a Budapesti Corvinus Egyetem közreműködésével, a Norvég Alap, valamint a Tempus Közalapítvány Life Long Learning Erasmus Intensive Programme Project-ből elnyert támogatással valósulhat meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosonudvar - Új település a szavazáson

Az októberi önkormányzati választással két új település "születik": a Zala megyei Tekenye és… Tovább olvasom