Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

Közgyűlés Szombathelyen: Megszűnik a képviselői költségkeret - galéria

A 15 millió forintos költségvetési keretből egy városfejlesztési alapot hoznak létre Szombathelyen. 2012-től a város működésre nem tervez hitel felvenni.

A nyilvános ülés véget ért.

18. 28.
A képviselők arról döntöttek, hogy létrehozzák a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. - mint leendő Szombathely és térsége Turisztikai Desztinációs Menedzsment (TDM) -  szervezetet. A részletek>>

17. 33. A repülőtéren majálist tartanak majd. A területet a szervező a rendezvény idejére ingyenes használatba kapta. A leendő programokról itt>>

17. 20. Meghatározták az újonnan építendő kerékpárutak útvonalait. A térkép is az útvonalak itt>>

Az is eldőlt, hogy pályázatot adnak be a Körmendi út-Rumi Külső út között megépítendő kerékpárútra.

17. 02. Jóváhagyták a Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága és az ISEUM SAVARIENSE Régészeti Műhely és Tárház közötti letéti megállapodást. A részletek itt>>

17.00. Módosították a Weöres Sándor színház alapító okiratát. Bővebben itt>>

16. 38. A Gyepmesteri Teleppel közvetlenül szomszédos ingatlant a Kutyamenhely Alapítvány részére ingyenesen átadta az önkormányzat. Az alapítvány álláspontja szerint a terület fejlesztésével lehetőség nyílna arra is, hogy az állatvédelmi tevékenységnek egy olyan bázisát alakítsák ki, amely rendezvényekkel, tudásközpontként jelentősen hozzájárulhat a városban tapasztalható állattartási problémák csökkentéséhez.

Közgyűlés Szombathelyen 03.31. -  Fotók: vaskarika.hu.


16.32. A Szombathelyi szombat hatásainak összegzése volt a téma. Az akció eddigi tapasztalatokról bővebben itt olvashatnak>>

Gyebrovszki János azt javasolja, hogy vezették be a Szombathely kártyát.

15. 48. A közterületek bontás utáni helyreállításáról szóló rendeletet is módosították. Az új rendelet szövege itt>>

15. 43. Módosították a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátások térítési díjáról szóló rendeletet. A részletek itt>>

15. 42. Folytatódik a közgyűlés.

14. 04. A Szociális Szakmai Egyeztető Tanács 2010. évi tevékenységéről szóló beszámolót is elfogadta a közgyűlés.

Fél négyig ebédszünet következik.

13.28. A megyei gyermekvédelmi intézmények 2010. évi tevékenységéről szóló beszámolót szintén elfogadta a közgyűlés.

12. 55. A képviselők elfogadták ez Országos Mentőszolgálat Nyugat-dunántúli Regionális Mentőszervezetének 2010. évi szakmai és gazdasági beszámolóját.

12.48. Módosították a város költségvetését. E szerint idén az önkormányzat mintegy 17 milliárd forint bevételre számíthat, a kiadás tervezete pedig közel 22 milliárd forint.

Új elemként 15 millió forintból egy városfejlesztési alapot hoznak létre. A forrást új találták meg, hogy átcsoportosították a képviselői költségkeretet. Felmerült, hogy jövőre az egyéni képviselői körzetekhez rendelnek majd külön pénzeket.

12.23. A költségvetés módosítása a téma most. A kérdés, megszűnik, vagy sem a képviselői költségkeret. Pontosabban ebből a pénzből létrehozzanak-e egy városfejlesztési alapot.

12. 06. Sürgősségi indítvánnyal folytatódik a közgyűlés. Egy fejlesztési, pontosabban az Oladi Általános Művelődési Központ külső sportpályának felújítási pályázatáról van szó, a beadási határidő viszont pénteken lejár. Ezért kellett ma dönteni. Ezt a képviselők elfogadták.

12.03. A bizottságok megtárgyalják a Ságvári-szobor ügyét.

11. 48. Németh Kálmán kérdésre válaszolva Molnár Miklós elmondta, ha majd engedélyhez lesz kötött a hitelfelvétel, akkor elmondhatják: a városnak van egy stabilitációs programja van. Ebben pedig az szerepel, hogy folyamatosan csökkentik a hitel felvételét. 2012-ben például működésre már nem terveznek hitelt igénybe venni.

11. 46. Marton Zsolt alpolgármester kifejtette, a jövő héten írják alá a helyi Illés akadémia 250 millió forintos támogatási szerződését. Ekkora pénz ilyen formán még nem érkezett a városba. Ez mindez annak köszönhető, hogy a Fidesz kormányzat felemelte a pályázati keret összegét.

11. 43. Kisebb vita alakult ki arról, hogy kapjanak-e szót az MSZP-s képviselők. Az ő hozzászólási keretük ugyanis elfogyott. Fél percet kapott Czeglédi Csaba, aki visszautasította azt az állítást, amely szerint ő rárontott volna a német kisebbségi önkormányzat képviselőire.

Gyebrovszki János ugyancsak fél percben arról szólt, hogy a  lakókat kellene megkérdezni: akarják-e a Ságvári-szobrot.

11. 38. A polgármester nem tudja, hogy ügyrendi javaslatot tesz-e Gyebrovszki János képviselő. Az SZMSZ miatt azonban kénytelen megadnia a szót.

11. 35. Balassa Péter az iránt érdeklődik, hogy miként álla a tárgyalás a bankokkal.

Molnár Miklós válaszában elmondja, hamarosan a közgyűlés elő kerül az az előterjesztés, amelyben arra tesznek kísérletet, hogy milyen külső forrásból tudják biztosítani a város működését. Van esély arra, hogy több bank tesz majd ajánlatot erre a finanszírozási javaslatra.

11. 29. Szóba kerül, hogy Ságvári Endre mai szóval élve terrorista lenne. Ilyen alapon Szombathelyen Osama bin Ladennek is lehetne szobrot állítani.

Czeglédi Csaba arra kéri a képviselőket, hogy hagyják abba az alternatív történelem órákat.

11. 23. Gyebrovszki képviselő szerint Molnár Miklós alpolgármester nem mond igazat. A polgármester szerint ez a fajta sommás  kijelentés nem a közgyűléshez méltó. Az Art Café lejárt szerződése és a kialakult helyzet miatt tette az MSZP-s képviselő a fenti kijelentését.

11. 17. Több tízmillió forintos elszámolási vita van a Vasi Volánnal. Ezt sem a volán, sem az önkormányzat nem akarja elfogadni. Egyes buszokon lehet látni, hogy az önkormányzat támogatásával megvásárolt jármű. A nézeteltérés ott van, hogy mekkora az amortizációs költség - mondta el Molnár Miklós, a másik alpolgármester.

11. 06. Felülvizsgálják a városban lévő köztéri szobrokat. Itt felmerült: nézzék meg mennyire indokolt, hogy Ságvári Endrének legyen emlékműve Szombathelyen. Felmerülhet az áthelyezés is. Legyen ez ügyben egy határozati javaslat - mondja Marton Zsolt alpolgármester.

10. 51. Lendvai Ferenc (Fidesz), egy felhívást tesz közzé. E szerint április utolsó szombatján nagy várostakarító napot szervez a városszépítő egyesület. Arra kéri a képviselőket és a lakosságot, hogy aki tud, vegyen részt a rendezvényen.

10. 40. Puskás Tivadar arról beszél, hogy a városban működő nagyobb cégek az elkövetkezendő időszakban 2500 új munkahelyet hoznak létre. Emellett a vállalkozások tevőlegesen is beszállnak az oktatás támogatásába.

Ahhoz, hogy a vállalkozások eredményesen tudjanak működni és fejlődni, a városnak is tennie kell. Például a bölcsődei férőhelyek bővítése, a tömegközlekedés a munkaidőhöz való igazítása, vagy éppen a lakhatási feltételek javítása.

10. 22. Szóba kerül a Porpácra tervezett repülőtér. Az ellenzék azt tudakolja a polgármestertől, hogy milyen változás történt az elmúlt egy hónapban? Puskás Tivadar kifejti, számos város szeretné úgy bővíteni a közlekedési lehetőségeit, hogy repülőteret épít. Elmondja, a porpáci létesítmény nemzetközi lenne, éppen ezért ez nem helyi, hanem országos hatáskörű ügy. Vát és Porpác népszavazással erősítette meg, hogy szeretnék, ha náluk épülne meg a repülőtér.

10. 07. Az iskolaátszervezésekről, kisposta bezárásról szól a vita. Pro és kontra.

9. 45. A polgármester arról beszél, hogy a médiában több helyütt is megjelent: nem vagyunk biztonságban. Szerinte nehezen lehet védekezni az ellen, amikor az embert meglopják. Dr. Horváth András rendőrségi főkapitány-helyettes tart rövid beszámolót.

A téma aktualitását az adja, hogy Szombathelyen jelentősen emelkedett az idősek sérelmére elkövetett bűncselekmények száma. A városban tavaly jelent meg az a módszer, hogy időseket telefonon felhívtak, majd valamilyen indokkal pénzt csaltak ki. Ez szerencsére megszánt, mert az elkövetőket sikerült elfogni. Idén eddig, hatvan idős sérelmére történt bűncselekményt követtek el, tavaly ez a szám 20 volt. A legtöbb esetben lopásról, betörésről van szó. Új jelenség, hogy ismeretlenek bekérezkednek a lakásokba, majd az ott lakókat szóval tartva, a tettestársak kirámolják a házat.

Megtudjuk továbbá, hogy több, az elkövetéssel gyanúsítható helybéli személyt őrizetbe vettek. Így a városban ez a fajta bűncselekmény megszűnt. Igaz, a szomszédos megyében már találkoztak hasonló esetekkel.

Az elkövetési módokról kiderült, számos leleményes módszerrel jutnak be a lakásba a csalók. Néhány példa: a tettes egy közüzemi cég alkalmazottjának akadja ki magát, vagy egy postásként csenget be. Az is megtörtént, hogy rendőrként kopogtat. Azt mondja, hogy a postás hamis pénzeket adott át a nyugdíjasnak. Átvételi elismervény kitöltése után átveszi a hamisnak mondott, de valójában eredeti pénzt. Azt is megtörtént, hogy valaki villanyszerelőként jelentkezik. A lakásban azt mondja, hogy az ékszerek, arany tárgyak zavarják a berendezéseket. Az értékeket persze a tettes szerzi meg.

9. 40. A műtéten átesett Kővári Attila (MSZP) képviselőt köszöntötték a társai, valamint a polgármester is.

9. 29. A testület elfogadta Czeglédi Csaba (MSZP) javaslatát, azaz az áprilisi közgyűlésen megvizsgálják az önkormányzati cégekben és intézményekben az képviselők ellenőrzési jogát, valamint a versenyeztetés feltételeit.  Gyebrovszki János (MSZP) javaslatát viszont elutasították. A képviselő azt szerette volna elérni, hogy kivizsgálják, miért csökkent január óta a közszférában dolgozók egy részének a bére.

9. 07. Elkezdődött a közgyűlés. A napirendek előtt az MSZP-s képviselők vizsgálóbizottságok felállítását javasolják. Puskás Tivadar polgármester azt mondja, hogy ezt a témát tűzzék az áprilisi közgyűlés napirendjére.

Balassa Péter (Jobbik) kezdeményezi, hogy Szombathelyen is állítsanak fel rovásírásos táblákat. Arra kéri a polgármestert és a képviselőket, hogy támogassák ezt a kezdeményezést.


A közgyűlés csütörtökön 9 órakor kezdődik, nyilvános, így bárki megtekintheti azt a Városházán. 

Költségvetés

A napirendi pontok között szerepel a város 2011. évi költségvetési rendeletének I. számú módosítása.

A rendelettervezet az önkormányzat 2011. évi költségvetésének bevételi főösszegét 17.305.625 eFt-ban, kiadási főösszegét 21.734.156 eFt-ban állapítja meg, míg a beruházási kiadások új összegét 762.000 eFt-ban határozza meg. További részletek >>

Személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátások térítési díja

A képviselők előtt előterjesztésként szerepel a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátások térítési díjáról szóló önkormányzati rendelet módosítására tett javaslat is. Részletek >>

Szombathelyi szombat

A megjelentek tájékoztatót hallhatnak a belváros kereskedelmének fellendítését célzó ˝SZOMBATHELYI SZOMBAT˝ program tapasztalatairól, valamint egyes önkormányzati rendeletek módosításáról.

˝Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése 2007-ben kezdeményezte, tekintettel a kialakult társadalmi és gazdasági változásokra, hogy a belváros kereskedelmének fellendítése érdekében történjen együttműködés az érintett felek között.

Megállapodás megkötésére került sor a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a KISOSZ Vas megyei Érdekvédelmi Szervezetével. Az együttműködésben részt vett több, mint 50 belvárosi üzlet, vállalva a szombati hosszabb nyitvatartást. A programban résztvevő üzletek száma azonban folyamatosan csökkent.(...)

A gazdasági válság miatt mutatkoztak hiányosságok a program megvalósulásában, egyik fél sem tudott a vállalásainak maradéktalanul megfelelni: nem volt minden hétvégén rendezvény a Fő téren, illetve viszonylag kevés üzlet tudta vállalni a hosszított nyitva tartást a vele járó megnövekedett költségek miatt.

Az időjárás nagymértékben befolyásolja a belváros szombat délutáni látogatottságát, ezáltal az üzletek forgalmát, ez a parkolók telítettségén is jól látszik. További fontos következtetés, hogy 12 és 15 óra között kevesen vásárolnak, 15 óra után azonban ismét többen látogatják az üzleteket˝ - olvasható az előterjesztésben. További részletek >>

Az önkormányzati rendeletek módosításáról szóló rendelettervezetben szerepel, hogy a fizető parkolóhelyek üzemeltetési ideje: munkanapokon 8-18 óra között történik, ünnepnapokon és munkaszüneti napokon a fizető parkolóhelyek nem üzemelnek. Részletek >>

Majális a repülőtéren?

A napirendi pontok között javaslatként szerepel a szombathelyi repülőtér területének majális szervezése céljából történő ingyenes használatba adása.

A Vasi Simon Kft. a területen a Magyar Honvédség támogatásával haditechnikai bemutató tartását, a Kopula Kft. szervezésével tűzijáték és műrepülő bemutató tartását, illetve hőlégballon, helikopter és ejtőernyős bemutatók megrendezését tervezi. A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság beavatkozó egysége egy rövid kommandós bemutatót rendezne és a Szombathelyi Tűzoltóság is felvonulna egy bemutatkozás erejéig. További részletek >>

Egyebek

A közgyűlésen szó lesz továbbá a ˝Szombathely komplex kerékpárút rendszere˝ program megvalósítása érdekében javasolt kerékpárút vonalak elfogadásáról, a Weöres Sándor Színház Nonprofit Kft. alapító okiratának módosítására tett javaslatról is.

A jelenlévők hallhatják az Országos Mentőszolgálat Nyugat-dunántúli Regionális Mentőszervezetének 2010. évi szakmai és gazdasági beszámolóját, továbbá a megyei gyermekvédelmi intézmények 2010. évi tevékenységéről szóló beszámolót is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2,5 hektáron égett a nádas és bozót Nemeskéren

Lakott területet nem, a közeli erdőt viszont veszélyeztette az a tűz, amely csütörtökön délután… Tovább olvasom