Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Közgyűlés csütörtökön Szombathelyen

Egyelőre nem lesz fizetős a házasságkötés Szombathelyen, miután ezt a témát levették a napirendről. Kérvényezik, hogy az autóbusz-pályaudvar az államtól kerüljön a város tulajdonába.


19. 24. A képviselők zárt ülésen tesznek javaslatot a VASIVÍZ Zrt. új vezérigazgatójának személyére. A végső döntést majd a részvénytársaság vezetése hozza meg.

Emellett a PRENOR Kertészeti és Parképítő Kft. Felügyelő Bizottságának tagjáz, a Kutyamenhely Alapítvány Felügyelő Bizottsága tagját, a Savaria Rehab-Team Kft. felügyelő bizottsági tagját, valamitn a Szombathely Közbiztonságáért Közalapítvány kuratóriumi tagját is titkosan választják meg.

Egy magasabb vezetői megbízatást pedig visszavonnak, azaz az egyik intézmény igazgatóját leváltják.

19. 05. Megszűnik a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság, valamint a Jogi Bizottság. Helyette egy új, a két bizottság feladatait ellátó Pénzügyi, Gazdasági és Jogi Bizottság jön létre.

18. 23. A rendes és nyilvános ülés utolsó napirendi pontja következik. 

17. 40. A város működési hiánya 1,6 milliárd forint tavaly az előzetes adatok szerint. Ez egymilliárd forinttal haladta meg a tervezett mértéket.  Az illetékből, a helyi iparűzési adóból, valamint a vagyongazdálkodási adóból jóval kevesebb folyt be az előzetesen gondoltnál.

A város összes működési hiánya 24 milliárd forint, s ebben benne van a SZOVA Zrt. kötvényállománya is. Az önkormányzati cég korábban ötmilliárd forint értékű kötvény bocsátott ki. Az árfolyamváltozás miatt ez most hétmilliárd forintos „kölcsönt" jelent.

Elhangzott: amennyiben sikerülne átütemezni a svájci frank alapú hiteleket, akkor évente egymilliárd forintot tudna megspórolni a város.

Bővebben itt>>

17. 17. Dr. Kaczmarski János Címzetes Főjegyző közszolgálati jogviszonya, két évtized múltán közös megegyezéssel megszűnik. A munkakör átadás-átvétel napja február 28. Amíg nem találják meg utódját addig a jegyzői feladatokat az aljegyző látja majd el.

17. 03. Körforgalom lesz a Rohonci utca Bartók Béla utca kereszteződésében. Legalábbis elkezdődhet a tervezés.

17. 01. Műemléki védettséget kapott a Szent Háromság Szobor.

16. 59. Az Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház intézmény igazgatói állásának betöltésére pályázatot írnak ki.

16. 57. A Kutyamenhely Alapítványt közhasznú szervezetté minősítették át. Minderre a szervezet működésének megkönnyítésének érdekében volt szükség.  

16. 36. A Fő tér 9. szám alatti helyiség (volt Szentlélek Patika) további hasznosítására megoldást találtak. Az ingatlanra elkészítik az értékbecslést, s ezt követően árverésen, vagy máshogy el lehet adni.

16. 06. Felülvizsgálják a Falco KC Szombathely Kft. Szervezeti és Működési Szabályzatát. A napirend tárgyalása közben Puskás Tivadar tíz másodperc szünetet adott, hogy a képviselők nevessék ki magukat. Most oldott a hangulat, pedig komoly témától van szó.

A polgármester már Arany János költészeténél tart, s szerinte felajzottak a kedélyek.

Balassa Péter szerint szükség van egy klubmenedzser foglalkoztatására. Ő leghamarabb áprilisban állhatna munkába.

Abban maradtak, hogy Balassa Péter eláll a módosító indítványától, a felvetést később tárgyalják.

A részletek itt. 
 
16. 02. Az önkormányzat kérvényezi, hogy az államtól térítésmentesen kerüljön Szombathely tulajdonába az autóbusz-pályaudvar. A tervek szerint itt egy intermodiális autóbusz-pályaudvart és bevásárlóközpont alakítanak ki. Kérdés, hozzászólás nem volt. Elindulhat a kérvényezési folyamat.

15. 50. A Mocorgó Óvoda és a Derkovits Gyula Általános Iskola korszerű közoktatási intézménnyé történő átalakítása, fejlesztése az energiatakarékosság tükrében pályázathoz kapcsolódó építési, felújítási munkák pótmunkáihoz szükséges pénzeket nem biztosítja a város.

Szóba került, hogy ezeket a pénzeket, miért nem az előző városvezetés fizette ki? Ha akkor úgy gondolták, hogy egy jogszerűtlen volt, és most mégis teljesül a kifizetés, akkor felmerülhet a hűtlen kezelés gyanúja is.
 

Folytatódik a közgyűlés.

Fél négyig ebédszünet következik.

13. 10.
A technikai jellegű módosító indítványt először nem fogadták el, ám volt képviselő, aki nem szavazott, így megismételték azt. A változtatásra másodszorra sem mondtak igen, így Bartók Béla körút – Magyar Lajos utca közötti kerékpárút kivitelezéséhez szükséges tulajdonviszonyokat az eredeti előterjesztés szerint rendezi az önkormányzat. Ennek értelmében a MÁV tulajdonában lévő területből Szombathely 159 négyzetméteres részt legalább tíz éven át bérbe vene. Ennek havi díja maximum 35 000 forint + ÁFA.

12. 55. Balassa Péter lemondott a Lakásellenőrzési Bizottság elnöki posztjáról. Puskás Tivadar erre azt kérte a képviselő-testülettől, hogy ezt az előterjesztést vegyék le a napirendről. A képviselők megszavazták ezt.

12.30. A bérlakás-ellenőrzésére zöld számos készenléti rendszert alakítanak ki Szombathelyen. A a SZOVA Zrt-nek a névvel és elérhetőséggel érkező bejelentéseket kötelező kivizsgálnia, míg az anonim bejelentések megvizsgálásának szükségességéről a részvénytársaság dönthet. A belföldi zöld szám kialakításához szükséges egyszeri csatlakozás díja bruttó 12.500 forint, míg a havi díja 4.125 forint.
A zöld számos rendszer forgalmi ára a helyi hívás díjából (mobil hívás esetén a szolgáltatónkénti díjból), valamint 2.25 forint/perc pótdíjból tevődik össze. A bérlakás-ellenőrzés hatékonyságának további növelése érdekében - a Lakásellenőrzési Bizottság bevonásával - szükséges megvizsgálni a rendőrséggel való együttműködés lehetőségét is e téren.

11. 47. Véget értek a napirend előtti felszólalások, jöhetnek az előterjesztések.

10. 12. Szóba került a váti repülőtér ügye is. Puskás Tivadar kifejtette, a reptér továbbra is a kormány kiemelt projektjeként szerepel. Marton Zsolt feljelentést emleget.

9.50. Az úgynevezett anyakönyvi szolgáltatások helyi szabályairól szóló önkormányzati rendelet megalkotásáról szóló előterjesztést levették a napirendről.

A visszavont előterjesztés szerint

Változott volna a házasság kötésének ára is. Az előterjesztés szerint 15 ezer forintjába kerül a hivatalnak egy esküvő: fizetni kell az anyakönyvvezetőnek, valamit a helyiség fenntartása is pénzbe kerül. A tervek szerint a jövőben munkanapokon továbbra is ingyenes lesz ez. A házasságkötés hivatali munkaidőn kívül munkanapokon 19.00 óráig, szombaton 11.00 óra és 20.00 óra között engedélyezhető, s ennek díja 20 ezer forint.

A rendelettervezet tartalmazta azt is, hogy nem tartható házasságkötés vasárnaponként, továbbá a vendéglátóhelyeken, valamint a Savaria Karnevál időtartama alatt a hivatali helyiségben, a Történelmi Témaparkban, és az Iseumban.Közgyűlés Szombathelyen. Fotó: vaskarika.hu
9. 25. Új tagja lett csütörtökön a szombathelyi képviselő-testületnek, mégpedig Poór András (Fidesz) személyében. A listán bejutott Harangozó Bertalan lett ugyanis a megyei kormányhivatal vezetője, ezért le kellett mondania a mandátumáról.

Harangozó egy emléklapot vehetett át Puskás Tivadar polgármestertől.
Ezt megelőzősen kisebb vita alakult ki a napirendi pontos sorrendjéről. Az MSZP nehezményezte, hogy miért tartanak egyeztetést, ha az a közgyűlés napján megváltozhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikertelen vaskapu lopás után sikertelen menekülés

Vaskaput, övtáskát és trappista sajtot is próbáltak eltulajdonítani azok, akik most névtelenül bár,… Tovább olvasom