Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Közgyűlés - Egyelőre nincs alpolgármester Fertődön

Fertődön közmeghallgatást és testületi ülést tartottak hétfőn. Az eseményeket a nyugatmagyar.hu közvetítette.
21. 43. Véget ért a közgyűlés.

21. 07. Elfogadták Fertőd jövő évi belső ellenőrzési tervét. Ebben az szerepel, hogy jövőre négy napos revizori vizsgálat lesz.

21. 00. A képviselők módosították a testület szervezeti és működési szabályzatát. Meghatározták, hogy bizonyos esetekben ki, vagy kik helyettesíthetik a polgármestert.

Fertőd körjegyzőséget hoz létre Sarróddal.

A település polgármestere kereste meg Fertődöt, hogy jövő év február elejétől kvázi körjegyzőséget alakítsanak ki. Azért kvázi, mert hazai viszonylatban alig van példa arra, hogy egy falu és egy város működjön így együtt.

Az elvi döntés már meg van, most a részletekről kell dönteni.
Az előterjesztés arra vonatkozik, hogy támogatja-e a testület, hogy létrejöjjön a körjegyzőség. A Sarródon dolgozó alkalmazottakat átveszik, ezen a költségeket a település fedezi. Fertőd, a körjegyzőségi pénzeket lakosságszám arányban osztaná vissza.

A második részben a fertődi polgármesteri hivatal alapító okiratát kell módosítani. Ez technikai jellegű döntés.

20.25. Elkezdődött a közgyűlés. A bizottságok külsős tagjai letették az esküjüket.

Kocsis Ferenc polgármester dr. Molnár Ferencet kérte fel alpolgármesternek, aki ezt nem fogadta el. Mint fogalmazott egyelőre szeretne bizottsági elnök maradni. Az is kiderült, hogy a képviselők határidőre leadták a vagyonnyilatkozatukat.

A képviselők elfogadták a város új szabályozási és szerkezeti tervét.

Véget ért a közmeghallgatás.

20. 01.
A polgármester mit vár a képviselőtestületi munkától? Többször úgy tűnt, hogy a testület véleményével szemben tett javaslatot. A feljelentésekkel kapcsolatban: az ártatlanság mindenkit megillet.

A kampány során is megígértem, és tartom magam ahhoz, hogy amennyiben törtvénytelenséggel találkozom – megteszem a jogi lépéseket – válaszolt a polgármester. A törvénytelenség mellett nem lehet elmenni. Azt szeretném, ha a testület segítene a munkában, és az idő ne egymás bántásával teljen. A saját érdekeken felül kell emelkedni. Remélem, rövid időn belül egy irányba húzzuk a város szekerét.

19. 25. Miért kell kiteregetni a szennyest? Miért nem lehet úgy intézni, hogy tiszta lappal induljon a város. A felszólaló szerint az információ hiány is erősítheti az indulatokat.

A város új weboldala meglehetősen információhiányos. Van-e koncepció arra vonatkozóan, hogy ki készíti el a város marketingjét? Mennyi bevételt remélhet a város turisztikából? Mert erről kevés szó esett ezen a közmeghallgatáson.

A polgármester válaszol: ismét a televízió közvetíti a testületi üléseket, és igen is tudják meg a lakosok, hogy a képviselők, miként döntöttek. Az igaz, hogy sok minden hiányzik még az új weblapról, de ezt felgyorsítják.
A bevételi oldalról, nem a turisztika a fő szempont. Ám ez adja az arculatát a városnak, és ezzel foglalkozni kell. A város ismertségét ez adja.

A továbbiakban Patonai Tamás válaszolt. Az emberekkel meg kell ismertetni, hogy a csillagtúrák kiindulópontja Fertőd legyen.

Kötelező, hogy kidolgozzák az egységes turisztikai koncepciót. Erre a városi nagyprojekt kötelezi is őket, s pénz is lesz rá.
Emellett össze kell hívni a Fertő menti szállásadókat, ahol minden egyes, akár jogszabályi kérdésre is választ kaphatnak.

19. 15.
A Szabadság utcában, a régi tüzép helyén mikor tűnik el a sártenger?

Írásban kap választ a kérdező.

19. 03. Akkor a polgármester büntetést kapott, viszont ennek ellenére őt megválasztották polgármesternek – utalt vissza sírhelymegváltásra az egyik felszólaló. Felvetette, nem azért választották meg a testületet, hogy személyeskedjenek egymással. Mert ha ez így folytatódik, akkor ő többet nem jön ide.

Szerinte a jogköröket nem elvenni kell, hanem szélesíteni ezek körét.
A Gárdonyi utca keskeny. Egy pénzszállító autó szerinte szabálytalanul áll meg ott időnként. Ha nem történik változás, akkor levelet küldenek a soproni rendőrkapitánynak.

A másik kérdés a légtértben végzett repüléssel kapcsolatos. Zavaró, hogy egy egyes gépek olyan alacsonyan repülnek, hogy a pilóta még az udvaron kézben tartott újságot is el tudja olvasni.
A felszólalást nagy taps zárta.

Ígéret hangzott el, arról, hogy a repülés ügyében megkeresik a fertőszentmiklósi repülőteret.

A Gárdonyi utca ügyében intézkednek majd.

18. 37. A testület gondolkodott-e már a helyi temetői árak megváltoztatásán? A temetkezést végző vállalkozóktól szednek-e valamilyen hozzájárulást, például a ravatalozó használatáért?
A sírok jelentős részét 10-25 évig rendezték a lakosok. Az furcsa, hogy a fertődi, és a süttöri temetői árak eltérnek egymástól. Az is bizonyos, hogy egy új temetőt kell kialakítani. Azt is javasolni fogom, hogy jövőre két temetői gondnok legyen. De ez testületi kompetencia – mondta el a polgármester.

Takács György is hozzászól: a rendelet kitér a hűtő használatára is. A temetői dolog esetében az a nagy probléma, hogy ezt a dolgot két éve agyon hallgatják.

A helyi temetői rendelet nagy vihart kavart.  A kifogás a megváltási összegekkel merült fel. Akkoriban sorok kígyóztak, hogy ügyfélfogadási időben és azon kívül is befizethessék a régi, jóval alacsonyabb összegért megfizethessék a sírok kiváltását.

Az elfogadást követően néhány nap után lépett életbe a rendelet. Kocsis Ferenc, jelenlegi polgármester volt akkor az ügyintéző. S így a rokonok, ismerősök kevesebb pénzért tudták megváltani a helyeket.
Akkor, ön polgármester úr, becsapta a fertődieket. Nem mondta el őszintén, hogy erre is képes – emelte ki Takács György, miután a korábbi 12 képviselőtársának levelét olvasta fel.

Kocsis Ferenc fogalmazta meg a rendeletet – ezzel nincs is baj. A díjakkal viszont igen.  Tudatos mártírgyártás történ, a valósás ismerete nélkül.
Javasolják, hogy tárgyalják újra a temetői rendeletet – folytatódik a levél. A cél, hogy a sírhelymegváltás ára legyen olcsóbb. Azok, akik az emelt összegen váltották meg ezt, fizessék vissza különbözetet. Ez a hercehurca nem történt volna, meg, ha Kocsis Ferenc lelkiismeretesen végzi a munkáját.

Azt is tudni kell a polgármester mögött 600, a többi képviselő mögött pedig 3000 szavazat áll. Aki úgy érzi, hogy nem az igazság hangzott el, jogi úton tehetnek elégtételt – zárul a levél.

A polgármester a tető ügyével nem kíván foglalkozni. Az bizonyos, az akkori testületi ülés és az egyéb írásos anyagok fenn lesznek az interneten.

Ez a témafelvetés élénk vitát váltott ki a lakosság körében.

18. 30. A Fertődi Fiatalok Egyesülete azt kérdezi, hogy a családi lovas napjukhoz kapnak-e önkormányzati támogatást? A szervezők jövőre egy egész hétvégés Fertő parti lovas fesztivált rendezni.

A polgármester válaszol elsőként: kevés olyan alkalom van a városban, ahol tömegeket lehet megmozgatni. Örülni kell, ezért minden egyes helyi kezdeményezésnek. A polgármester szerint biztos, hogy támogatják a rendezvényt.

18. 20. A turizmus tekintetében történt-e érdemi munka?

Rengetek dolgot intéztek az elmúlt 2 hónapban – hallható Patonai Tamás  válaszában. Kellemesen fogadták a képviselőket a kastélyban, itt az volt a fő kérdés, hogy az önkormányzatot miként lehetne bekapcsolni a vérkeringésbe. Felvetődött, hogy a városban lévő múzeum legyen a kastélyon kívüli tett túrák egyik állomása.

Megalkotás alatt van a jövő évi naptár, amelyben minden egyes fertődi, illetve Fertő parti rendezvény bekerül. A 2011-es utazás kiállításon is szeretne részt venni Fertőd, hiszen a város évek óta nem jelent meg ezen.

18. 06. Az önkormányzattól kér álláspontot az egyik hozzászóló: két témát vetett fel, az egyik szerinte okafogyott, így erről nem beszél. A másikról viszont igen. A kérdező szerint 30 nap alatt kell egy megkeresésére válaszolni, s ő 45 nap alatt kapta meg ezt. A fő probléma, hogy az áruszállítók nem hajthatnak be a sétálóutcába. Így az árut kénytelenek sok esetben a hátukon becipelni.

A jegyző elnézést kér a késlekedésért, bár szóban már adott tájékoztatást erről.

Megtudjuk, a jegyző azt teheti, amire a közgyűlés felhatalmazza. 18 parkoló szűnt meg és 34 készült el. A jelenlegi – a polgármesterrel egyeztetett – álláspont, hogy a sétálóutca alkalmas a rakodásra. A törvény előírja, ha 400 méteren belül van parkoló, akkor a sétálóutcában lehet korlátozni az áruszállítás forgalmát.

Kocsis Ferenc is hozzászól: szerint az a baj, ha a több tonnás teherautók is be akarnak hajtani a Haydn-sétányra. A testület foglalkozhat a témával, ha 3,5 tonna alatti járművekről lenne szó.


18. 00.  Mi lesz a Fertőd-süttöri autóbuszöböl sorsa? A templomon egyes díszek nem világítanak. A Rákóczi utcát felújították, de az egyik része nincs befejezve? Ez mikorra várható?

Sajnos, az a vállalkozó, aki ezt kivitelezte, két és fél hét alatt tudja kijavítani a hibákat. A járdáról szólva megtudhatta a hallgatóság, Fertőd ilyen célokra meglehetősen szűkösen áll, de figyelik a pályázatokat. Az öböl az közút kezelésében van, annyit tudnak tenni, hogy jelzik ezt a problémát.

17. 57. Mező utca kerül szóba most. A vállalkozók összefogtak és egy kitérőt csináltak. Az életveszélyes fákat augusztusban kivágták, de azok ott maradtak. Mi lesz így?

A polgármester válaszában elmondta, olyan rossz minőségű a fa, hogy nehéz eladni. A fák a közlekedést nem zavarja. Intézkednek ez ügyben.

17. 50. Miért kellett csökkenteni a polgármester egyes jogait?

Takács György válaszol: rossz a megfogalmazás, hogy a polgármestertől bárki is jogot vont volna meg. A legnagyobb jogköre a képviselő-testületnek van. Az elmúlt években az akkori polgármester sok kérdést a testület elé vitt. Úgy gondolta a testület, hogy az egyes jogköröket visszaadja például a bizottságoknak, a jegyzőnek. Nagyobb biztonság az, ha az egész testület dönt egy adott ügyről, például egy hitel felvételéről, mintha a polgármester egy személyben. Az összes költségvetésből 30 millió forint a szabadon felhasználható összeg, azaz ekkora pénzről nem dönthet a polgármester.
 
17. 40. Füzi Norbert egy kérdésre válaszolva kifejtette, az internetre csupán az ÁSZ jelentés került fel, számos más ehhez kapcsolódó dokumentum, például egyes kiegészítések nem.

A polgármester ezeket azért nem tetette fel ezeket, mert ezek az ügyek még folyamatban vannak. Eddig az ÁSZ jelentés az egyetlen konkrétum.

A jegyző szerint sem lehet folyamatban lévő dolgokat feltenni. Viszont: több lezárult ügy, illetve az előző polgármester beadványa sem került fel az oldalra. Pedig ezek konkrétumok.

A polgármester megígérte, ha az segít, akkor a kérdéses anyagokat felteszi.

17.35. Az 500 millió forintos kötvény kibocsátása mekkora terhet ró a városra? Szerintem blőd ötlet volt a kávézó megvásárlás, és mégis ezt tették, miért? – érkezik a következő kérdés. Miért kellett visszafejleszteni az elektronikus ügyintézést?

Egy 30 millió forintos kávéházat 12 millióért meg lehet vásárolni, s ezt mi nem tesszük meg, akkor nem azt mondják, hogy ez mutyi volt? – kérdez vissza Takács György.

A kötvény gazdasági számításait a polgármester szerint senki nem végezte el. A polgármester elmondja, nonszensz, hogy lett volna a kávézóra egy ilyen ajánlat.

A harmadik kérdésre az aljegyző válaszol: hazánkban sok önkormányzat élt azzal, hogy egyed dolgokat kizárt az elektronikus ügyintézés kizárásával. Ennek oka, hogy az állam nem adja meg hozzá a forrást. Ennyi pénze jelenleg a városnak nincs.
 
17. 28.

A következő felszólaló szerint a fertődiek változást akartak, ezért is volt ilyen sok polgármester jelölt. Szerinte az ÁSZ jelentés önmagáért beszél, józan paraszti ésszel megállapítható: nem működött korábban a belső ellenőrzés, a pénzek be- és kifolytak. Elszomorítja, hogy négy régi képviselő is maradt, őket az ÁSZ jelentés többször is elmarasztalta. Garab Gábornétól kérdezi: az önkormányzat miért vásárolt meg egy kávézót?

Saját magam is vállalkozó vagyok, úgy érzem, vételárat öt év alatt vissza lehet fizetni. Tehát megérné a befektetés.

Hogyan? Miként működik a szociális bizottság, emberek kerülnek utcára. Voltak-e vizsgálatok, hogy kik azok az emberek, akiket a lakásukból is kitesznek. Nem lenne-e célszerűbb egy olyan lakost támogatni, aki szinte mindenét elveszti – kérdezi ugyanaz a felszólaló.

Garab Gáborné megígéri, amint feláll a szociális bizottság, mert nem tettek még esküt a külső tagok, akkor ezt a javaslatot fel fogja vetni.
A férfi azt javasolja a polgármesternek, hogy az összes kétes ügy vizsgálatát folytassák le! Az előző testület leszavazta, hogy a vagyonbevallásokat hozzák nyilvánosságra.

Idő közben egy kis szóváltás történik, mely képviselő kit és miként ismer, s a hozzászólót, miként is készítették fel.

Takács György szerint megtehette volna, hogy ne induljon nyomozás az iskolakonyha ügyében. Szerinte folytassák le ezt, és minden kiderül.
Szóba került, hogy a polgármesternek két éve dolga, hogy minden szerződést hozzák nyilvánosságra. Nem a testület tiltotta meg ezt!
A jelen lévők már a válságnál, a vagyonbevallásánál, a kötvényekről beszélgetnek.

„ Senkit ne merészeljen bárkit gazembernek beállítani" – nyomatékosítja Takács György.

 Nem kaptam engedélyt, hogy feltegyen az internetre a szerződéseket – fűzte hozzá a polgármester.

17. 15.

Garab Gábornéhoz érkezik két kérdés: Miért szavazta meg a polgármester pénzügyi jogkörének megvonását? S ezt 2006-ban, miért nem tette meg? Ekkor egy földcsere ügyletet bonyolított le a város.

A válasz: Az ÁSZ vizsgálat szerint 2,5 millió forintot nyert a város.
Úgy érzem, ez nem a személye ellen szól, hanem segíti a jobb együttműködést. Arra voksoltunk, hogy Fertődért dolgozzunk- tette hozzá a képviselő. S közben a kérdező többször visszakérdezett. – Nem értem a kérdést, hiszen a felvett hitel törleszthető. Amellett voksolok, hogy miután a polgármester kezdő, fontos volt a hatáskör szűkítése.

Takács György szól közbe, hogy ne vágjanak egymás szavába. Ezt teszi Kocsis Ferenc is.

Az egyik lakos azt mondja, hogy az egyik internetes fórumon gyalázkodó írások jelentek meg a Segítő-kéz Szociális Szövetkezetről. A szövetkezet vezetője azt kérdezi, hogy a vizsgálat során a polgármester talált-e valamilyen szabálytalanságot? Ha már egy ilyen írás jelent meg a Kisalföldben, illetve portálunkon. Ha igen, vagy nem, azt miért nem közölte. Azt is tudakolja, hogy amennyiben valóban létrehoznak egy városfenntartó kft-t a milyen következményekkel járna?

A polgármester a fórummal kapcsolatban nem kíván állást foglalni. A polgármester szerint, a cikkben sértők nem hangozottak el. A városvezető szerint semmi sem fenyegeti a dolgozókat. Ami a vizsgálatokat illeti, belső vizsgálatot a polgármester nem rendelhet el. Ezt a testület teheti meg, vagy rendőrségi feljelentést tesz.
 

17. 00.
Szinte teljesen megtelt a fertődi polgármesteri hivatal díszterme, ahol hétfőn tartják a közmeghallgatást.

Előzmény:
Fertődön, a polgármesteri hivatal dísztermében (Muzsikaház) ma hétfőn délután öt órai kezdettel közmeghallgatást tartanak. Ezt követően rendkívüli képviselő-testületi ülés lesz.

Az első napirendi pont a bizottsági tagok, bizottsági külsős tagok eskütétele, majd az alpolgármesterek megválasztása következik. A képviselők szavaznak majd a helyi önkormányzati képviselők, bizottsági elnökök és bizottsági tagok tiszteletdíjáról és működési feltételeinek biztosításáról.

Emellett várhatóan módosítják a város szervezeti és működési szabályzatát, valamint a településrendezési tervet.

A hatodik napirendi pont a körjegyzőség kialakítása Sarród községgel. Ez után következik a Fertőd Mikro-térségi Szociális Szolgáltató Központ Alapító Okiratának és egyes intézményi dokumentumainak módosítása. A város 2011. évi belső ellenőrzési tervének elfogadása is szerepel a napirendi pontok között.

A Szent Kereszt Felmagasztalása Egyházközség támogatásának ügye is a képviselők elé kerül majd.

Az eseményeket a nyugatmagyar.hu közvetíti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az influenza elleni védőoltástól halt meg a férfi?

Egy idős férfi meghalt az influenza elleni védőoltás beadása után. A fia szerint az oltás szövődményeként kapott tüdőgyulladást. Tovább olvasom