Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 19°C Még több cikk.

Komplex akadálymentesítések valósultak meg Szombathelyen

Elkészült a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat II. sz. Gondozási Körzetének és II. sz. Idősek Klubjának komplex akadálymentesítése.

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata sikeresen pályázott az Új Magyarország Fejlesztési Terv „Egyenlő esélyű hozzáférés a közszolgáltatásokhoz (Akadálymentesítés)" támogatási rendszer keretében a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat Szombathely, Karmelita u. 2/C. szám alatt található II. sz. Gondozási Körzetének és II. sz. Idősek Klubjának komplex akadálymentesítésére.

Ennek során a Nyugdíjas Bérlők Háza földszintjén 318,17 négyzetméteren valósult meg a közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés 906 fő időskorú, beteg, fogyatékkal élő ellátott számára, akik igénybe veszik az intézmény telephelyén biztosított 4 féle szolgáltatást: az étkeztetést, a házi segítségnyújtást, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást és az idősek nappali ellátását.

A projekt 2010. 04. 01. és 2011. 02. 15. közötti időszakban valósult meg, amelyhez az Európai Unió és a Magyar Állam 13.630.606,- Ft-tal járult hozzá.

A projekt megvalósítását az indokolta, hogy a II. sz. Gondozási Körzetben és a II. sz. Idősek Klubjában még nem voltak biztosítottak a közszolgáltatásokhoz való akadálymentes hozzáférés feltételei. A Körzet étkeztetési, házi segítségnyújtás szolgáltatásai, valamint az Idősek Klubja 2012. december 31-ig határozott idejű működési engedéllyel rendelkezik.

A projekt megvalósításának célja az volt, hogy valamennyi ellátott részére, és az ellátási formákat jövőben igénybe venni kívánók számára biztosított legyen az épített környezet kényelmes, biztonságos, önálló használata, ideértve azokat az egészségkárosodott egyéneket, csoportokat is, akiknek speciális létesítményre, eszközökre, műszaki megoldásokra van szükségük.

A projekt megvalósítása során telken belül egy akadálymentes parkolót alakítottak ki. A várakozási lehetőséget tábla és a felületre festett piktogram jelöli. A parkolóból a bejárat akadálymentes burkolatú felületen közelíthető meg. A burkolatra a parkolótól a bejáratig környezettől eltérő színű és textúrájú vezetősáv került.

Az épület környezetében elindított vezetősávok az épületen belül is folytatódnak, amelyek felületi jellemzőkben (szín, tapintás, érdesség) eltérnek a környező burkolattól. A sávok a fő helyiségek bejáratait, valamint az irányokat, szerkezeti elemeket jelölik. Az akadálymentes WC-fürdő a méreténél fogva biztosítja a kerekesszékkel való megfordulást, valamint a használat során lehetővé teszi segítő jelenlétét is.

Az épület kötött szélességű falnyílásaira egyedi gyártású acél tokot építettek be. A 90 centiméteres szabad átjárhatóság minden új ajtónál és falnyílásnál biztosítottá vált. Az előtérben meglévő ablaknyílásra új nyílászáró került. Előtte térdszabad információs pult létesült. Itt helyezték el a mobil induktív hurkos erősítő rendszert, amely a siket és nagyothalló emberek számára a beszéd jobb megértését teszi lehetővé. Az ügyfeleket fogadó irodahelyiség térdszabad íróasztala a kerekesszékkel érkezők számára könnyíti meg az ellátások igénybevételét.

A helyiségek egyenként szöveges felirattal, piktogrammal vannak ellátva az informálódás, tájékozódás elősegítése érdekében. A táblák tapintható Braille írással is feltüntetik a funkciót és a közlendő információt.

Az átalakított személyzeti WC-fürdő pótlása a személyzeti öltöző mellett történt meg. A meglévő női WC ajtaja kifelé nyílik. Új férfi WC és előtér készült, ezzel a mosó-szárító helyiség is akadálymentesen megközelíthetővé vált.

A projekt megvalósulása biztosítja az épület biztonságos megközelítését, elérését. Az akadálymentesített rész komplex módon, mindenki számára lehetővé teszi az akadály nélküli közlekedést, az intézmény fő helyiségeinek önálló és egyszerű használatát, valamint a menekülést és az épület elhagyását.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szombathely uniós pályázati forrásból épít kerékpárutat

Az alapkőletétellel elkezdődött a Bartók Béla krt. – Magyar László u. közötti kerékpárút… Tovább olvasom