Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 1°C | 7°C Még több cikk.

Kolontáron már bontják a házakat - galériák

Az új védelmi rendszeren belül lévő - információnk szerint - 31 kolontári ház bontását kezdték meg pénteken délután. Devecser alsó része továbbra is lakhatatlan.
Bár, péntek déltől lehetőségük volt a Kolontár felső részén lévő házakba a lakóknak visszaköltözni, a többségük mégsem tette ezt. A Veszprém megyei kisfalu tagnap délután továbbra is szó szerint kihalt volt.

A településen ugyancsak tegnap kezdődött el annak a - információnk szerint - 31 háznak a lebontása, amelyek az újonnan épülő gát és a tározó között állnak. Igaz, jogerős engedély eddig kilencre van. Volt olyan új építésű családi ház is, amelybe a család az iszapkatasztrófa idején költözött volna be.

Bontják a házakat Kolontáron.


A Torna-patak péntelen erősen vörös volt, ez pedig azt feltételezheti, hogy valahonnan továbbra is iszap kerül bele.

Két markológép, rendőri felügyelet mellett bontották el a házakat Kolontáron. Néhány méterre pedig már javában dolgoztak az új védelmi gátrendszeren, valamint a vasúti sínpálya helyreállításán. Külső, laikus szemmel furcsának tűnt, hogy a végső védelmi terület és a 10. tározó között folyik el a Torna-patak. Azaz egy újabb iszapömlés esetén az alumínium gyártásának mellékterméke pont a patakban gyűlne össze.

A faluban pénteken délután a kármentesítésben részt vevőkön kívül szinte senki sem tartózkodott. Bár, a település felső részén lévő házakba már vissza lehetett költözni, úgy tűnt, sokan nem szeretnének visszatérni lakni ide.

A helyzet Kolontárhoz hasonlóan Devecser alsó részén is katasztrofális. Az iszap által elöntött utcák elején, közepén, végén továbbra is gépfegyveres rendőrök vigyázzák a rendet. Ezekre a helyekre, a kármentesítésen dolgozókon kívül, csak a tulajdonosok léphetnek be.

A pénteki helyzetkép szerint a kertek, házak többségében, a megfeszített munka ellenére helyenként több tíz centiméteres magasságban áll a vörös iszap. A kivezényelt katonák, tűzoltók, önkéntesek végzik a kármentést, ám még minden a tragédiára emlékeztet.

Tart a helyreállítás Devecseren


– A házam alsó része lakhatatlan, a felső szintre be lehetne költözni. Ám nagyon úgy tűnik, hogy mi már itt többet nem lakunk. Ez egy kísértet vidék lett – kesergett, miközben az iszappal teli talicskát tolta ki az udvarról az egyik devecseri ház tulajdonosa.

– Azt bizonyos, hogy szervezett és összehangolt munka folyik, ugyanakkor a jelenleginél sokkal több gépre és emberi erőre lenne szükség – mondta el a Kisalföldnek a helyszínen Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke. – Az itt dolgozók kollégák ellátásán viszont lehetne javítani. Ők sokszor a szálló porban, az iszap közepette kénytelenek étkezni.

A helyreállítási munkálatokat egyébként a HTFSZ megyei elnöksége is megtekintette.
Két járműnyi adomány indult útnak pénteken Sopronból. A Balfi Ásványvíz palackozója a beavatkozó személyzetnek 7500 darab másfél literes palackot ajánlott fel, s a cég gondoskodott a szállításról is. Emellett a helyi Vöröskereszt ruha csomagjait a soproni tűzoltóság szabadnapos tűzoltói vitték el Devecserre. Mindehhez hozzájárultak a fertőrákosi önkéntes tűzoltók, valamint a település önkormányzata is.

Olvasóink írták

 • 1. Hedon 2010. október 17. 10:25
  „Akinek van egy kis esze az nem fog visszaköltözni
  még egy egészen új házba sem.
  Most az embereknek az eszükre nem pedig a szívükre kell hallgatni.
  Addig kell ütni a vasat amíg meleg.
  Most még van média érdeklődés és kormányzati támogatás.
  Ez néhány hónap múlva max. egy fél év és ellanyhul minden. Aztán majd
  jönnek a dokumentumfilmek 10-15 év múlva hogy hány ember
  halt meg rejtélyes betegségekben a kármentesítés után biztonságosnak
  hirdetett területeken. A 65 fölöttieket talán már nem érinti de aki
  50-nél fiatalabb és családosok jobb ha költözésben gondolkodnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra termel a Mal

Megkezdődött a termelés újraindítása a Mal Zrt. ajkai timföldgyárában. Tovább olvasom