Kisalföld logö

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 17°C | 30°C Még több cikk.

Kolontáron leeresztették a halastavat, de nem találták az eltűnteket

A katasztrófavédelem egységei Kolontáron leeresztették a halastó vizét, de a három eltüntet nem találták meg - közölte Dobson Tibor kárfelszámolási szóvivő péntek hajnalban az MTI-vel.
A szóvivő hozzátette: a halastó, amely erősen eliszaposodott megnehezíti a kutatást.

Jelenleg is folyik a korábban átszakadt 10-es tározó körgátjának erősítése, amit száz emberrel és 25 nehéz teherautóval végeznek.

Dobson Tibor beszámolt arról is, hogy pénteken a katasztrófavédelem helikopterről gipszet szór a Marcalba annak érdekében, hogy semlegesítsék a lúgos hatást illetve csökkentsék a folyó pH értékét. Erre azért van szükség, mert egy másik tározóból folyamatosan 100 ezer köbméter lúgos vizet engednek a folyóba.

Jelenleg a Rába Mosoni-Dunánál lévő torkolatánál 9-es pH értéket mérnek, a Dunánál Komáromnál pedig már az élővilágot nem károsító 8-as értéket - mondta a szóvivő. (Mint ismert a vörösiszap szennyezés hétfői első napján a Torna-patakban mért pH érték 13,5 volt.)

Dobson Tibor elmondta: mivel az időjárás kedvezőre fordult, és a szennyeződés poralakban terjed, a katasztrófavédelem mindenkinek azt javasolja, hogy a kiosztott maszkot (porálarcot) viselje, mivel nem tanácsos belélegezni a szálló vörösiszapból származó port.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. Ajka melletti egyik tározójának gátja hétfőn szakadt át, s mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. Hivatalosan megerősített információk szerint négyen haltak meg az iszapömlés következtében, három embert még keresnek, s több mint 150 ember szenvedett különféle sérüléseket.

Olvasóink írták

  • 1. máris 2010. október 08. 09:56
    „Ha napok óta ebben a lúgos, égető masszába voltak!!?? Nem akarom leírni, mi történhetett velük!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszapömlés - Magyarország segítséget kért az EU-tól

A vörösiszapömlés miatt keletkezett környezeti szennyeződés megszüntetése érdekében Magyarország… Tovább olvasom