Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

Kívül-belül mutatjuk a Győrben és Mosonmagyaróváron fejlesztett új szűrőbuszokat - videó, fotók

Kívül-belül mutatjuk a Győrben és Mosonmagyaróváron fejlesztett új szűrőbuszokat - videó, fotókA szóló, két tengelyes buszban remekül használták ki a teret: sok szűrőfunkciót sikerült elhelyezni.A cikkhez tartozó galéria megnyitása
(Új ablakban)
A Kravtex-Kühne csoport Credo Econell Medic típusú járművével az ország bármely pontjára eljutnak a modern orvosi diagnosztikai szolgáltatások. A szűrőbuszban többek közt két vizsgálóközpontot, WC-t, konyhát és recepciót alakítottak ki. A jármű a szakszemélyzetet is "házhoz viszi".
A szűrővizsgálatok négy keréken érkeznek

"Minden településre eljutnak a kötelező orvosi vizsgálatokat biztosító mobil szűrőállomások. Márciusig húsz ilyen busz áll forgalomba" - közölte Balog Zoltán, miután az első járművet bemutatták.

Az emberi erőforrások minisztere hozzátette: tíz járművet általános vizsgálatokra használnak majd, tíz pedig mammográfiás vizsgálatra lesz alkalmas. A járművek a nehezen elérhető, kis lélekszámú és a szűrővizsgálatokból leginkább kimaradó településeket keresik majd fel.
 


Több mint 2000 nő hal meg mellrákban

A mobil szűrőállomások az egészségügy legfontosabb szakaszánál, a megelőzésben segítenek majd. Pár hete írtuk, hogy évente 2300–2400 nő hal meg mellrákban (Kisalföld, 2017. okt. 16.). Az emlődaganat korai stádiumában jó eséllyel gyógyítható. Mammográfiai szűrésre 45 év felett kétévente hívják a nőket, de szomorú tény: az asszonyok fele nem jelentkezik vizsgálatra. A statisztikán rövid időn belül javíthatnak a hamarosan csatasorba álló szűrőbuszok.

 
A cél minél több életet megmenteni az új szűrőbuszokkal.

A tíz mammográfiás készülékkel ellátott mobil szűrőegységet az Ikarus Egyedi Kft., a tíz általános vizsgálatok elvégzésére alkalmas szűrőegységet a győri székhelyű Kravtex Kft. készítheti el. A kisalföldi megyeszékhelyen és a Lajta-parti városban gyártott szűrőbuszt szemügyre vette lapunk munkatársa.
Értékes buszok

Az általános vizsgálat elvégzésére alkalmas 10 Credo-busz darabonként 100 millió forintba, a mammográfiás készülékkel felszerelt 10 Ikarus-busz 180-190 millió forintba kerül.

Méhnyak-rákszűrés

"A Credo Econell Medic alapvető orvosi funkciója a méhnyak-rákszűrés, amelyet a busz elejében található vizsgálóban végeznek. Ameddig zajlik a nőgyógyászati szűrővizsgálat, addig párhuzamosan a busz hátsó felében található orvosi helyiségben más páciensen más vizsgálatok is végezhetők. A szűrőbusz ugyanannyi idő alatt tehát sokkal több vizsgálat elvégzésére képes" - mondta Tormássy Attila, a Kravtex-Kühne Csoport kommunikációs vezetője.

Utóbbiak a következők: testösszetétel-vizsgálat, kilégzési CO-mérés, szájüregi szűrés, anyajegyszűrés és melanoma kockázatcsökkentő tanácsadás, vérnyomás-mérés. Több tanácsadásra (diabétesz, dohányzásról leszokás támogatása) szintén lehetőség nyílik a buszokon. A további kilenc Credo Econell Medic szűrőbusz januárban áll forgalomba.
 
A kisalföldi autóbuszt csúcskategóriájú nőgyógyászati vizsgálószékkel szerelték fel.

Mint egy lakás

A járműgyártók eddig tehergépkocsikat, félpótkocsikat alakítottak át, ha valamilyen egészségügyi funkciót kellett mobilizálni. "A Credo Econell Medic többet nyújt, hisz nemcsak a vizsgálati eszközöket `viszi házhoz´, hanem a teljes szakszemélyzetet is.

A szűrőbuszban a vizsgálatot végzők utazása, kényelmes munkavégzésük biztosított. Ehhez pihenő- és utazószegmens mellett külön WC és teakonyha is rendelkezésükre áll. A busz közel olyan komfortos, mint egy lakás. Hat különálló helyisége van, ebből négyben kézmosó található, hideg-meleg folyóvízzel" - közölte Szombath Imre, a Kühne Mezőgazdasági Gépgyár Zrt. kutatás-fejlesztési vezérigazgató-helyettese.

WIFI a pácienseknek

Az elektromos rendszert úgy alakították ki, hogy a vizsgálati eszközök hagyományos fali csatlakozó aljzatokról legyenek üzemeltethetők. A buszon az adminisztrációt három laptopból és két nyomtatóból álló hálózat támogatja. Páciensek számára is hozzáférhető a vezeték nélküli internet.

A személyzet érintőképernyőről vezérelheti a vízrendszert, szellőzést és a világítást. Távirányítóval nyithatja a motoros napellenző rolót.
A határon túli magyarokat is vizsgálnák

Az új egészségügyi szűrőbuszoknak köszönhetően csökkenhetnek a területi ellátási különbségek itthon. A szakszemélyzet a belföldi ellátáson túl a külhoni magyarlakta településeket is felkeresheti majd a járművel.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálra gázoltak egy gyalogost Szombathelyen

Az elütött nő a helyszínen meghalt. Tovább olvasom