Kisalföld logö

2017. 04. 25. kedd - Márk 10°C | 21°C Még több cikk.

Kisvasúti nap Balatonfenyvesen vágányszakasz-átadással

Kisvasutazással, térzenével, egy felújított vágányszakasz átadásával ünneplik szombaton Balatonfenyvesen a XV. Kisvasúti napot.
Lombár Gábor polgármester elmondta, jelzés értékűnek tartja, hogy az üdülőrégió egyik turisztikai attrakciójának számító, ám többször bezárni szándékozott fenyvesi kisvasúton tíz év után először történt fejlesztés. A gazdasági kisvasút kezelése átkerül a MÁV Zrt.-től a személyszállítással foglalkozó leányvállalathoz, a MÁV-Start Zrt.-hez, ami azzal a reménnyel kecsegtet, hogy feléleszthető a legnépszerűbb, 2002-ben üzemszünettel lezárt Imremajor-Csisztafürdő útvonal - tette hozzá a polgármester, aki a tulajdonosi hozzáállásban történt kedvező fordulatként említette azt is, hogy támogatást kapott a kisvasút mozgáskorlátozottak és kerékpárok szállítására alkalmas kocsijának felújítása is, továbbá ezen a nyáron már a korábbi napi 5 helyett 6 vonatpár közlekedhetett a megmaradt nyomvonalon.

A hajdani gazdasági kisvasút Táska felé vivő, szintén üzemszünet alá helyezett útvonalán már felszedték a sínek egy részét a fémgyűjtők, de a csisztai nyomvonalat karbantartják a hajtányozás szerelmesei, így könnyebb lenne újra üzembe helyezni. Ez azért is fontos lenne, mert a közeli Csisztafürdő - ahová egyébként 27 kilométeres kerülővel lehet eljutni autóutakon a településről - és maga a kisvasutazás is programlehetőséget kínál a térségben üdülőknek - fejtette ki Lombár Gábor. A fenyvesi kisvasút jelenleg a Balatonfenyves-Somogyszentpál útvonalon közlekedik, ezen utazhatnak a kisvasútnap résztvevői is. A rendezvényen az érintett önkormányzatok, turisztikai szervezetük, valamint a MÁV illetékes vezetője helyezi forgalomba a felújított pályaszakaszt, majd szerelvények indulnak a pincéiről is ismert Somogyszentpálra.

A különvonatra jegyet váltókat a végállomáson Somogyszentpál polgármestere vendégül látja egy szarvasgulyásra is élőzene kíséretében, továbbá megtekinthetik a helyi vadászati és népművészeti kiállítást. A polgármester beszélt arról is, hogy a kisvasútnappal korábban együtt tartott nemzetközi hajtánytalálkozót két éve a sínek állapota, illetve a közlekedési felügyelet által támasztott követelmények teljesíthetetlensége miatt nem tudják megrendezni. A kisvasút feltámasztásában ezért következő lépésnek tartja a hajtánytalálkozók folytatását a hiányzó feltételek megteremtésével.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tojás a cukorbetegség ellen Bábolnán

A tojásfeldolgozással foglalkozó bábolnai EcoMotive Kft. és partnere, az Adexgo Kft. hároméves… Tovább olvasom