Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Kis liliket találtak a tatai Öreg-tavon


Kis lilik egy öreg példánya került elő a szombat reggeli madármegfigyelésen a tatai Öreg-tavon.

A madarat több szakembernek is sikerült megfigyelnie. A hazánkban előforduló szürke színezetű vadludak közül a legkisebb termetű vadlúd a Nemzetközi Természetvédelmi Unió leginkább fenyegetett, a kipusztulás által közvetlenül veszélyeztetett kategóriájában szerepel.

Európai állományát az 1960-as években még tízezerre becsülték, ez a szám 1998-ra 50(!) fészkelő párra csökkent. Ma optimista becsléssel is a kis lilik európai állománya a nem fészkelő párokkal együtt 200 példány körül mozog! A kihalás szélére sodródott faj állományának stabilizálására az elmúlt években több, az európai államok összefogásán alapuló LIFE projekt is indult. 2005-ben a kis lilik védelmét célzó programhoz a Hortobágyi Nemzeti Park révén hazánk is csatlakozott.

A kis lilik 6 éve feltűnt a Tatai Vadlúd Sokadalom idején is. Akkor az országos természetvédelmi fesztivál madárfajának választották. A ma reggeli megfigyelések alapján 11 ezer vadlúd pihen a tatai Öreg-tónál. A kis lilik mellett látható volt a sárga nyakgyűrűs vetési lúd is.

A vadludak tiszteletére minden év utolsó novenberi szombati napján megrendezésre kerülő Tatai Vadlúd Sokadalom idén november 27-én, szombaton várja az érdeklődőket a tatai Öreg-tó partján.

További információ:
www.vadludsokadalom.hu.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamarosan elkészül a komáromi elkerülő út

A nyomvonal az 1-es és a 13-as utat köti össze, így az ipari park teherforgalma a belváros érintése nélkül érheti el az M1-es autópályát. Tovább olvasom