Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Kiadvány a székesfehérvári királyi bazilikáról

A székesfehérvári középkori királyi bazilika építési korszakait a laikusok számára is közérthető módon bemutató kiadvány jelent meg a városi önkormányzat támogatásával Székesfehérváron; a Branczeiz Zsuzsanna helyi grafikus rajzaival gazdagon illusztrált kötetet hétfőn mutatták be az újságíróknak.

A székesfehérvári királyi bazilika című kiadvány rajzai szemléletesen mutatják be a bazilika történetét, a XI. századtól a XV. századig terjedő öt építési korszakából előkerült kőemlékeket.

Érzékelteti, hogy hol lehettek azok az épületelemek - elbontott falszakaszok, pillérek -, amelyeknek egykori létére csak logikai úton tudnak következtetni a szakemberek, tekintettel arra, hogy a monumentális méretű Szűz Mária-prépostság templomából és kolostor együtteséből ugyanis mintegy kétezer faragvány maradt csak fenn.

Ezért nagy vonalakban tudjuk, hogy milyen volt az a bazilika, ahol öt évszázadon át koronázták, temették a magyar királyokat, királynékat, s amely az ország középkori kormányzásának és a királyi hatalom gyakorlását megjelenítő eseményeknek fontos színhelye volt.

A kötet hiánypótló, mivel a szakirodalom mellett mindeddig nem került kiadásra egy olyan összefogott mű, amely közérthetően mutatja be a bazilika történetét.

A könyv sajtóbemutatóján Cser-Palkovics András polgármester hangsúlyozta: a kötetet továbbiak követik majd, az önkormányzat ugyanis támogatni fogja a város értékeit, történelmét bemutató kiadványokat.

Mint mondta, ez az első lépés a székesfehérvári történelemkönyv felé, az önkormányzat ugyanis szeretné beiktatni a városban tanuló diákok órarendjébe a koronázó város történetének tanítását, ha erre az új közoktatási törvény lehetőséget ad majd.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, az egykori koronázó templom romterületén kialakításra kerülő Nemzeti Emlékhely megvalósítása az egész nemzet ügye kell, hogy legyen.

Brájer Éva alpolgármester közölte, hogy a kötet iránt olyan nagy az érdeklődés, hogy már tárgyalnak az utánnyomásáról. Szeretnék elérni, hogy a történelemtanárok a könyvet is felhasználva, interaktív történelemórákat tartsanak a bazilika romjainál.

A könyv megjelentetésére egy éve, a székesfehérvári közgyűlés kulturális és turisztikai bizottsága adott megbízást a kiadó Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Non Profit Kft.-nek. A kötet régész szakértője Biczó Piroska volt, s a kiadvány szerzőjének munkáját több más szakértő is segítette.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szálláshelyek a Balaton környékén

Várhatóan már a nyári szezon kezdete előtt új kormányrendelet szabályozza a szálláshelyek… Tovább olvasom