Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 23°C Még több cikk.

Két településen 500 fő kezdi meg a kármentesítést

˝Nem egyszerű védekezésről van szó, évekig is eltart majd a környezet regenerálódása. A fő cél, hogy az embereket otthonhoz juttassuk˝.
A katasztrófavédelem szakemberei két településen, Devecserben és Kolontáron 500 fővel kezdik meg a kárelhárítási munkálatokat; a honvédség még 100 fővel kiegészülve, a MAL Zrt. pedig 50 dolgozójával vesz részt a munkákban – mondta Lasztovicza Jenő, a védelmi bizottság elnöke sajtótájékoztatón kedden.

A védelmi bizottság esti ülése után az elnök elmondta, hogy az iszapömlés által érintett harmadik településen, Somlóvásárhelyen önerőből folytatnak védekezést, mert nem annyira súlyos a helyzet mint Devecseren és Kolontáron. Hangsúlyozta, hogy a legfontosabb dolguk most a lakosság kárenyhítése és az, hogy a családokat az otthonaikba vissza tudják juttatni.

A védelmi bizottság döntött a másnap reggel megkezdendő munkálatokról, a szállítójárművek és a védőfelszerelések mennyiségéről. Összegekről nincs szó, a fontos, hogy a munkák megkezdődjenek - tájékoztatott az elnök.

A pénzügyi eszközöket és forrásokat a kormányzat biztosítja, a felelősök megtalálását követően el lehet majd dönteni, hogy „ki fizeti a révészt"- fogalmazott Lasztovica Jenő.

Kitért arra is, hogy a kiömlött anyag veszélyes, de nem radioaktív, nem tartalmaz ciánt de nehézfémet és lúgot igen, ami égési sérüléseket okoz.

„Nem egyszerű védekezésről van szó, évekig is eltart majd a környezet regenerálódása. A fő cél, hogy az embereket otthonhoz juttassuk". A védelmi bizottság már figyelmeztette a lakosságot a kiskertekben termelt növények fogyasztási-, és takarmányozási tilalmára, a kárérték egyelőre összegekben nem meghatározható.

Az utcákról összegyűjtött anyagokat, iszapot a MAL Rt. területére szállítják, minden veszélyes anyagnak minősül. Az elszállítást megszervezték, és a szállító kapacitás is rendelkezésre áll - tájékoztatott Lasztovicza Jenő.

Toldi Tamás, Devecser polgármestere elmondta, hogy a település 25 százalékát, 290 családot érintett a katasztrófa. Az iszap mindent összezúzott amit a lakásokban talált, vannak helyek, ahol 2 méter magasságban állt az anyag. A polgármester szerint a legnagyobb gondot az okozza, hogy sokan csak most - házaikba visszatérve - szembesülnek a károk nagyságával, ami nagy lelki megterhelést jelent.

Olvasóink írták

  • 2. Lehel54 2010. október 06. 07:43
    „Majd a nagyon szuuuuperkitanult szakemberek elmondják,hogy nem kell tartani semmitöl: nyugodtan vissza lehet térni...
    Hát ezek a szakbarbárok még óviba se jártak?”
  • 1. Mankapunka 2010. október 05. 23:58
    „A fő cél, hogy az embereket otthonhoz juttassuk"

    CSak nem ott,az egy szeméttelep lett. menekülni kell onnan.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A CNN és a BBC is kiemelten foglalkozik Devecserrel

A brit BBC műsorcsatorna és a CNN, a legismertebb amerikai tévécsatorna weboldala egész nap… Tovább olvasom