Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Két-három hét múlva kezdődik a tavaszi árpa vetése Vas megyében

Két-három hét múlva elkezdődhet az árpa vetése Vas megyében, de a tavaszi munkákat az határozza meg, hogy a következő időszakban milyen gyorsan szárad ki a talaj, mikor tudnak a gépekkel a földekre menni - mondta Lukács Zoltán, a Vas Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának mezőgazdasági főfelügyelője hétfőn az MTI-nek.

A gazdák a tervek szerint mintegy 65 ezer hektáron vetnek tavaszi növényeket; kukoricát, napraforgót, kisebb mennyiségben tavaszi árpát, rozst, szóját és zabot. Az viszont a vetőmagellátástól függ, hogy milyen arányban kerülnek a növények a talajba, ugyanis a falugazdászok és a gazdák információi szerint a "kedvelt" kukoricavetőmag-készletek kifogytak. Kukorica vetőmag ugyan van a piacon, de ezeket a hibrideket a forgalmazók lényegesen magasabb áron ajánlják, a gazdák viszont a nagyobb biztonsággal betakarítható fajtákat szeretnék elvetni, és ebből hiány van - ismertette Lukács Zoltán.

A múlt ősszel 38 ezer hektár búzát, 20 ezer hektár repcét 7,8 hektár árpát és 3,8 ezer hektár tritikálét vetettek el Vas megyében. Az októberi csapadékosabb időjárás hatására a repce- és a búzatáblák az ősz második felében szép képet mutatattak, a növényállomány "nagyon jó kondícióban volt". A tél elején szakemberek is úgy ítélték meg, hogy a repce 70 százaléka, a búza 65-70 százaléka jó minőségű. Téli fagykárról sem érkezett bejelentés, a hidegebb időszakokban ugyanis hótakaró borította a földeket, így a fagy nem tehetett kárt a növényállományban. Januárban és februárban viszont 160 milliméter csapadék (hó és eső) hullott a földekre. Február végén a hirtelen olvadás után további 25 milliméter csapadék esett, az árvíz és a belvíz a mélyebben fekvő területeken, a mezőgazdasági terület egytizedénél okozott gondot.

Az árhullám elöntötte az ártereket, de a nagy mennyiségű víz a gyepeken és a legelőkön nem okoz problémát, a búzaföldeken viszont kérdéses, hogy a levonuló víz után mekkora lesz a kár. A felmérések jelenleg is folynak, de jelentős kárra nem számítanak, mert a belvizes területek három nap alatt egytizedükre csökkentek, a nagy mennyiségű csapadékot a talaj viszonylag gyorsan be tudja szívni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pakisztáni határsértőket tartóztattak fel a pénzügyőrök az M1-sen

Egy magyar rendszámú személyautóban utaztak az M1-es autópályán az illegális bevándorlók, akiket egy… Tovább olvasom