Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Kész Zoltán borította a kétharmadot

Közel teljes a feldolgozottság, a független Kész Zoltán 42,66 százalékkal nyerte a mandátumot Veszprém megye 1-es választókerületében.

Kész Zoltán nyertEgyetlen szavazókörre kell még várni: a veszprémi 2-esre, ez az átjelentkezettek és a külképviseleti szavazatok számára kijelölt körzet, így itt napok múlva várható csak eredmény.

99 százalékos feldolgozottságnál Kész Zoltán 42,66 százalékon áll, Némedi Lajos 33,64 százalékon.

A jobbikos Varga-Damm Andrea a harmadik 14,14 százalékon áll, az LMP-s Gertsmár Ferenc 4,57 százalékot gyűjtött, Bősze Ferenc független jelölt 2,75 százalékot. A többiek nem érték el eddig az 1 százalékot sem.

Kész Zoltán, a baloldali pártok által támogatott független jelölt (k) sajtótájékoztatót tart, miután megnyerte a veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választást 2015. február 22-én. Veszprém megy
Kész Zoltán, a baloldali pártok által támogatott független jelölt (k) sajtótájékoztatót tart, miután megnyerte a veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választást 2015. február 22-én. Veszprém megye 1-es számú egyéni választókerületében azért kellett időközi választást tartani, mert Navracsics Tibort, a választókerület korábbi fideszes országgyűlési képviselőjét uniós biztossá nevezték ki, ezért lemondott országgyűlési mandátumáról. MTI Fotó: Nagy Lajos


Kész: a veszprémiek megtették, amit az ország megkövetelt

A veszprémiek megtették, amit az ország megkövetelt, megszűnt a Fidesz-KDNP kétharmados kormányzása a parlamentben - jelentette ki az időközi választás győztese, Kész Zoltán (független) vasárnapi veszprémi sajtótájékoztatóján.

A választáson a több baloldali párt és civil szervezet által támogatott jelölt úgy fogalmazott, hogy Veszprém eddig a királynék városaként volt ismert, mostantól " a józan ész városa".

"Érzem a felelősséget, a hatalom igazi kritikusa leszek" - fogalmazott Kész Zoltán.

Napközbeni részvételi adatok

Meglehetősen alacsony a részvételi arány.


A választás tétje

Vasárnap a veszprémi 1-es körzetben országgyűlési képviselőt választanak.

Azért van szükség a választásra, mert a körzet 2014 áprilisában megválasztott képviselője, a Fidesz-KDNP-s Navracsics Tibor november óta az Európai Parlament oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági ügyekkel foglalkozó európai uniós biztosa lett, és a korábban megszerzett országgyűlési képviselői mandátumáról le kellett mondania.
A vasárnapi választásnak a kétharmados kormánytöbbség a legfőbb tétje.

Orbán Viktor még decemberben a veszprémi időközi választás tétjét firtató kérdésre azt válaszolta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, hogy a kétharmadnak a mostani helyzetben nincs jelentősége, mert nem ismer olyan problémát, amelyet 2010-2014 között ne oldottak volna meg a kétharmaddal. Ennek némileg ellentmond Pintér Sándor belügyminiszter két hete tett nyilatkozata, miszerint kétharmad kell a Belügyminisztérium működéséhez.

A jelöltek

A Republikon még decemberben közvéleménykutatást tartott a körzetben.

  • A megkérdezett veszprémiek 63%-a szerint rossz irányba mennek a dolgok az országban. 28% szerint jó irányba, 10% nem tudott/akart válaszolni.
  • Helyben, a fideszes vezetésű Veszprémben a dolgok a megkérdezettek 55%-a szerint jó irányba mennek, és csupán 32% szerint rossz az irány.

Az események már november végén felpörögtek az események a veszprémi választással kapcsolatban. Először az ismert politikai elemző, Török Gábor jelentette be, hogy függetlenként indulna a veszprémi időközi választáson. Aztán pár nappal később egy újabb nagyágyú neve röppent fel: Simicska Lajosé. Török aztán bejelentette, hogy ha Simicska indul, ő biztosan nem fog. Az indoklás így hangzott: "Simicska Lajos indulási szándékának váratlan bejelentésével számomra világossá vált, hogy ez a kampány nem Veszprémről, nem az itt élőkről, de még csak nem is a kormány és az ellenzék átlátható, kívülről is megítélhető viszonyáról szól majd. Közvetve vagy közvetlenül egy olyan mérkőzés színtere lehet ez a választás, amelynek a részleteiről a nyilvánosság szinte semmit sem tud, ugyanakkor a tétje – hatalmi szempontból – mindennél jelentősebb."

A Fidesz-KDNP december elején bejelentette: jóváhagyta Némedi Lajos jelölését. Némedi középiskolai tanár, 2006 óta Veszprém önkormányzati képviselője, 2010 óta pedig a város alpolgármestere.

Ugyancsak december elején az MSZP bejelentette, hogy Kész Zoltánt támogatja. Az LMP teljes ellenzéki összefogást szeretett volna, de Kész Zoltán mögé nem akartak beállni. Schiffer András az Indexnek arról beszélt, a csalódott fideszes szavazók megszólításához olyan indulóra van szükség, akit az LMP is támogat és a Jobbiknak sem vállalhatatlan, mert csak így van esélye a jobbra hajló kerület megnyerésére. Végül az LMP saját jelöltet állított, Gertsmár Ferencet, a független Kész Zoltánt pedig az MSZP, a DK, az Együtt, a PM, a Liberálisok és a MoMa is támogatja.

A Jobbik jelöltje Varga-Damm Andrea a választáson, aki egy nyilvános vitára hívta január elején vetélytársait (amiről azóta nincs újabb hír, vagyis vélhetően a vitából semmi sem lett).

Míg Némedi háromszor is nyert önkormányzati képviselői mandátumot a városban, addig Kész Zoltán szinte újoncnak számít a helyi politikai életben. 2004-ben rövid ideig tagja volt a Fidesznek. Ezalatt a Fidelitas veszprémi csoportja elnökének is megválasztották. Varga-Damm Andrea Veszprémben született, s bár most nem ott él, sok szál köti a városhoz. Ő is újoncnak számít a helyi politikai életben. 

A vasárnapi választás indulói:
Kásler Árpád A HAZA NEM ELADÓ
Gertsmár Ferenc LMP
Némedi Lajos István FIDESZ-KDNP
Kész Zoltán független
Dr. Bősze Ferenc Imre független
Varga Péter Miklósné AQP
Szentpáli Kolos MUNKÁSPÁRT
Dr. Varga-Damm Andrea JOBBIK
Szepessy Zsolt ÖSSZEFOGÁS PÁRT
Horváth Lajos független
Karancsi Tibor József független
Papp András Pál független

Korábbi eredmények és részvételi arányok

A 2014-es április választáson 64,08%-os volt a részvételi arány a körzetben. A mandátumot Navracsics Tibor nyerte 47,15 százalékkal, a baloldali összefogás jelöltje, Pál Béla 27,64 százalékot ért el, a Jobbik jelöltje Forgóné Kelemen Judit Andrea 16,48-at. Az LMP jelöltje akkor is Gertsmár Ferenc volt, ő 6,17 százalékát kapta a voksoknak.

2010-ben még más volt a felosztás Veszprém megyében is, a mostani 1-es körzet főként a korábbi 6-osból és 7-esből állt. 2010-ben az akkori 6-os egyéni választókerületben 69,26 százaloks, a 7-esben 67,36 százalékos volt a részvételi arány. A 6-os kerületben a Fidesz-KDNP-s Horváth Zsolt 65,68 százalékkal győzött, a 7-esben a szintén fideszes Navracsics Tiboré lett a mandátum 51,85 százalékkal.

MSZP-s jelölt utoljára ezen a vidéken 2006-ban nyert, az akkori 7-esben a szocialista Pál Béla 53 százalékkal verte Navracsics Tibort.

Az időközi voksolás 25 település választópolgárait érinti: szavazhatnak Bakonynána, Bánd, Csehbánya, Csetény, Dudar, Eplény, Hajmáskér, Hárskút, Herend, Jásd, Királyszentistván, Kislőd, Lókút, Márkó, Nemesvámos, Olaszfalu, Öskü, Sóly, Szápár, Szentgál, Tés, Úrkút, Városlőd, Veszprém és Vilonya választói.

Esélyek

A Fidesz-KDNP népszerűségvesztése valószínűleg rányomja a bélyegét a veszprémi eredményre is. Ez azonban még mindig a Fidesz-KDNP-nek kedvez, legalábbis ha az országos népszerűségi adatok visszaköszönnek a veszprémi voksokban.

Közben komoly fejlesztést ígértek Veszprémnek, még ebben a ciklusban egy 50 méteres, a 21. századi igényeket kielégítő sportuszodát szeretnének megépíteni. „Nagyrészt állami támogatásra, fejlesztési forrásokra számítunk, de természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy az önkormányzatnak bizonyos forrásokat ehhez mellé kell rendelni. Ezért is a mostani sajtótájékoztató időzítése a város 2015. évi költségvetésének elfogadás elé. Azért is számítunk a veszprémiek véleményére, mert szeretnénk minél gyorsabban beépíteni a veszprémi költségvetésbe ezt a forrásszükségletet" – nyilatkozta Némedi Lajos alpolgármester, fideszes képviselőjelölt. A fenti bejelentés is közrejátszhat az eredményekben.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kopott, láthatatlan zebrák: jelentse nekünk, ha veszélyes átkelőt lát!

Sok zebrának megkopott a felfestése, vagy azért balesetveszélyes, mert kivilágítatlan helyen van.… Tovább olvasom