Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -3°C Még több cikk.

Kápolnaszentalés Bakonybélen

Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát, címzetes püspök szenteli meg szombaton a bakonybéli kápolnát, a liturgia után jótékonysági koncertet rendeznek a stációk renoválására.
Varga Róbert szervező közlése szerint a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor a helyi önkormányzattal együtt három éve határozta el, hogy felújíttatja a Borostyán-kúti kápolnát, kezdeményezésüket Cseh Tamás családja és barátai is támogatták.

Elmondta, hogy az elmúlt két évben két szabadtéri jótékonysági koncertet tartottak a településen: a rendezvényeken - amelyeken mások között fellépett Novák János, Vígh Mihály, Kisfaludy András, Pitti Katalin, a fővédnök pedig Bereményi Géza volt - Cseh Tamás előtt tisztelegtek, aki a falu díszpolgára. A nézők összesen 1,1 millió forint értékben vásároltak téglajegyeket. Hobo egy év alatt négy önálló estet adott a településen, az 1 millió forintos összbevételét a kápolna felújítására ajánlotta fel.

A Bakony Erdő Zrt. és a Pannonhalmi Főapátság mellett magánszemélyek hozzájárulásából, a Szent Mauríciusz Alapítványnak befizetett 1 százalékokból további 4,7 millió forint gyűlt össze a munkálatokhoz. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium pályázatán pedig 3,5 millió forintot nyert a monostor a kápolna felújítására.

A befolyt összegekből renoválták a kápolnát, megvalósult a torony oromzati díszeinek a rekonstrukciója, s megújult az oltár és a bejárat is.
A kápolnát Várszegi Asztrik főapát szombaton 16 órakor szenteli meg. A liturgián közreműködik a Szent Mauríciusz Kórus és Pitti Katalin operaénekes. A kápolnaszentelés után Kátai Zoltán énekmondó tart rendhagyó műsort.

A 19 órakor kezdődő jótékonysági koncerten a bakonybéli stációk renoválására gyűjtenek adományokat. A nézők világzenét és magyar dalokat hallhatnak. Fellép a Makám együttes, Bródy János, Hobo és bandája, Borteleki Gábor tési gitáros-énekes és a bakonybéli Retro zenekar. Köszöntőt mond Baky György, a település polgármestere.

A nap kísérőrendezvényeként a Kaszinóromban 14 órakor Méry Gábor fotóiból nyílik kiállítás Középkori freskók a Kárpát-medencében címmel, utána pedig Cseh Tamás Arcai címmel filmvetítés lesz. Bevezetőt mond Hanák Gábor filmrendező, történész.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menetrend változás: a dunaújvárosi mindehol megáll

A Dunaújvárosba közlekedő buszra Csorna és Kapuvár között minden megállóhelyen fel tudunk szállni. Tovább olvasom