Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Jubilált a Somlói Borrend

A Somlói Borrend húsz éves fennállását ünnepelte tíz magyarországi borrend képviseletével Pápán.
A Somlói Borrend 1992-ben alakult azzal a céllal, hogy Magyarország legkisebb borvidékének, a Somlónak hírnevét, hagyományait megőrizze, növelje, közreműködjön a borvidék gazdasági, kulturális és idegenforgalmi céljainak megvalósításában, gyarapítsa annak kulturális értékeit. A borrend felavatott tagjainak száma az elmúlt húsz évben meghaladta a kétszázötven főt, a tagok között megtalálhatók magyar és külföldi neves közéleti személyiségek, politikusok, művészek és természetesen borászok is.

A jeles évfordulón, a Pápai Cicege és Bornapok keretében megrendezett szakmai programon a házigazdák mellett jelen volt többek között a Noéhegyi Szent István Borrend, az Országos Vadász Borrend, a Pannonhalmi Szent Márton Borrend és a Tihanyi Borrend delegációja, és részt vett az ünnepségen a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének alelnöke, Tálos Tamás is. A vendégeket Unger Tamás, a Somlói Borrend nagymestere köszöntötte, beszédében visszatekintve a Somló és Pápa kapcsolatára.

Unger Tamás úgy fogalmazott, a jubileum kiváló alkalom a mérleg megvonására és az előretekintésre is, meglátása szerint a borrendek szerepét kettősség hatja át: ők a múlt és a jövő követei egyaránt.
-Egyrészt a tradicionális borvidékek régi hagyományait próbálják továbbvinni, átörökíteni az utókornak. Feladatuk a bor hírnevének, minőségének védelme, emelése, a szőlőtermesztés és a borászat a táj kultúrájával, múltjával, hagyományaival és a bort fogyasztóval történő integrált összekötése – mondta, hozzátéve, a borrendeknek a modern kor kihívásaival is szembe kell nézniük, modern eszközök felhasználásával modern célokat, többek között marketing, gazdasági és kereskedelmi célokat kell követniük. A nagymester szólt a borturizmusban rejlő lehetőségekről, a borrendek egymás közötti tapasztalatcseréjének fontosságáról és a más szervezetekkel való együttműködés jelentőségéről. Köszöntője végén Hamvas Bélát idézte: a somlói a bölcsek bora, azoké az embereké, akik végül is megtanulták a legnagyobb tudást, a derűt.

Tálos Tamás a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnöke is köszöntötte a megjelent borrendek képviselőit és a jubiláló házigazdákat. Beszédében köszönetet mondott Fehérvéri Károlynak, a Somlói Borrend örökös tiszteletbeli nagymesterének, akitől, mint mondta nagyon sokat tanult, és akitől megtanulta a nagymesteri feladatok szeretetét. A jubiláló szervezetnek díszszalagot adott át az elnökség nevében, Fehérvári Károlynak pedig díszoklevéllel gratulált. A borrend örökös tiszteletbeli nagymestere az elmúlt húsz évet tekintette át, de előadásában egészen 1526-ig, az Esterházyakig nyúlt vissza, az elmúlt két évtizedből pedig azokat a törekvéseket emelte ki, melyek a somlói borok hírnevének újbóli megerősítését, a somlai borok népszerűsítését, a borvidék újjáélesztését célozták, és azokról a személyekről, szervezetekről szólt, melyek ebben oroszlánrészt vállaltak.

-A legfontosabb, hogy a somlai gazdákat meg tudtuk győzni arról, hogy gyönyörű az a hely, értékes az a szülőföld és kincs az, ami a kezükben van, amit művelnek. És az emberek rájöttek, hogy hallatlan értékes az a bor, amit ott, a Somlón termelnek – fogalmazott.

Az ünnepi rendezvényen Tornai Tamás, a Somlói Borrend alkancellárja Tények és tévhitek címmel tartott előadást a borról és a borfogyasztásról. A borrendekről szólva elmondta, feladatuk, hogy összekössék a fogyasztót a borászokkal, hozzájáruljanak az általuk képviselt vidék borainak minőségvédelméhez, és megteremtsék a borfogyasztás magasabb rendű miliőjét.

A jubileumi évben négy jelöltet avattak borlovaggá ünnepélyes keretek között: dr. Áldozó Tamás polgármestert, Rádi Róbert polgármesteri kabinetvezetőt, dr. René Pöltlnek, Schwetzingen főpolgármesterét és dr. Göndöcs Károlynak, a Magyar Tudományos Akadémia kandidátusát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százötvenezer palack Csabagyöngye készült Badacsonyörsön

Százötvenezer palack Csabagyöngye készült Badacsonyörsön, a Varga pincészetben: ez Európa első… Tovább olvasom