Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Jönnek a motorosok - Mire figyeljünk az úton

Előzés, sebesség, index, biztonság - van mire figyelnie annak, aki motorra ül.
A motorkerékpáros balesetek legfőbb okait az emberi tényezőben, a jogkövető járművezetői magatartás hiányosságaiban kell keresni. A statisztikai elemzésekből megállapítható, hogy a motorkerékpáros balesetek első számú oka a sebesség nem megfelelő megválasztása, ezt követi az irányváltoztatás, haladás és kanyarodás szabályainak meg nem tartása, valamint a szabálytalan előzés, figyelmetlen, gondatlan vezetés - írta ismertetőjében a Győr-Moson-Sopron Megyei Közlekedési Baleset-megelőzési Bizottság.

Közismert, hogy a kétkerekű motoros járművel valamint kerékpárral közlekedők, utazók baleseti kockázata átlag feletti. Ennek oka, hogy a motorkerékpárosokat, kerékpárosokat a gépkocsikban jellemző passzív biztonsági megoldások nem védik, így közlekedési baleset esetén testük közvetlen fizikai behatásoknak van kitéve. A motorkerékpárosok testi épségének megóvásában, baleset esetén a sérülés súlyossági fokának alakulásában nagy szerepe van a megfelelő védőruházat és bukósisak kiválasztásának. Megemlítendő, hogy a bukósisak megfelelő használata egy kerékpáros baleset esetén is életet menthet.

A motoros balesetek elkerülésére, megelőzésére minden közlekedőnek törekednie kell, a jogszabályi előírások, továbbá a partnerség elve alapján. A gépkocsivezetők mellett persze a motorosok is sokat tehetnek azért, hogy ne váljanak baleset részesévé, illetve áldozatává. A láthatóság-észlelhetőség biztosítása, a kiszámíthatóság, a KRESZ előírások betartása mind-mind fontos láncszeme a biztonságuknak.

Külön is kiemelhetjük a sebességhatárok betartásának fontosságát.

Sok baleset elkerülhető lenne, ha a járművezető a megengedett sebességgel haladna a veszély keletkezése pillanatában, baleset bekövetkezésekor pedig a sérülés súlyossága lenne enyhébb.

Ennek egészen egyszerű oka van: ha a veszély észlelése pillanatában lassabban közlekedünk, akkor később érkezünk a veszélyes helyszínre, s a másik járműnek van ideje kihaladni előlünk. Ha pedig mégis baleset következik be, a lassúbb ütközési sebesség általában enyhébb sérüléssel jár.

S végül: Ittasan soha ne vezessenek!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bunyóval végződött a várótermi sakkparti

Egy ajkai fiatal ököllel esett egy férfinek, akinek fontosabb volt a sakk, minthogy szóba álljon vele. Vádemelés lehet a vége. Tovább olvasom