Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 18°C | 27°C Még több cikk.

Jogellenesnek ítélt a bíróság egy kényszerbontást Kolontáron

- A Veszprém Megyei Bíróság jogerős ítéletében hatályon kívül helyezte a megyei kormányhivatal határozatát, amely elrendelte az egyik kolontári károsult házának elbontását; a tulajdonosok az eljáró hatóságokkal szemben kártérítést kérnek - közölte Magyar Gábor ügyvéd az MTI-vel.
A kolontári család jogi képviselőjének közleménye szerint a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófában elöntött és lakhatatlanná vált ház tulajdonosa nem vette igénybe az állam által felkínált kárenyhítést, és a bontáshoz sem járult hozzá. A devecseri jegyző - mint építési hatóság - ennek ellenére elrendelte a ház bontását - tette hozzá.

A jegyző a határozatában arra hivatkozott, hogy a hullámtérben fekvő épületnek visszaduzzasztó hatása lehet, ami veszélyezteti a települést egy esetleges újabb gátszakadáskor. A tulajdonos fellebbezését követően a másodfokon eljáró Veszprém Megyei Kormányhivatal az elsőfokú döntést helybenhagyta. A másodfokú határozatot követően az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság utasítást adott az ingatlan bontására, s az meg is történt.

A Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda által képviselt tulajdonos időközben a bíróság előtt támadta meg a közigazgatási határozatot, és a bíróság a keresetnek helyt adva megállapította, nem volt törvényes alap a kényszerbontásra.

A jogerős ítélet birtokában a kolontári család a közigazgatási jogkörben okozott kára miatt kártérítési igénnyel kíván élni az eljáró hatóságokkal szemben - közölte Magyar Gábor.

Olvasóink írták

  • 1. AHA 2011. július 03. 13:30
    „Bezzeg az új épületek átadásáról mélyen hallgatott a .... ballib média. <moderálva..>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VOLT Fesztivál 2011 BLOG - Paul Kalkbrenner a nagyszínpadon

A világsztár dj, Paul Kalkbrenner buliján tombolhattunk zárásként a nagyszínpadnál. A VOLT minden… Tovább olvasom