Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Jelképes munkaerő-piaci határnyitás az osztrák-magyar határon

Az utolsó korlát is megszűnik az osztrák és a német munkaerő-piaci "határnyitással".

Az utolsó korlát is megszűnik az osztrák és a német munkaerő-piaci "határnyitással" az Európai Unió régi tagállamai és az érintett nyolc új tagállam, köztük Magyarország között - hangsúlyozták az EURES-T Pannonia magyar-osztrák munkaügyi partnerség vasárnapi sopronpusztai rendezvényén.

A korlátozások teljes megszűnésével az áruk, a tőke és az emberek áramlása után a negyedik uniós alapszabadság, a munkaerő áramlása is akadálytalan lesz - hangsúlyozták a Páneurópai Piknik emlékhelyen rendezett, kerékpáros túrával és kihelyezett helyszíni tanácsadással egybekötött jelképes "munkaerő-piaci határnyitáson". A rendezvényen elhangzott az is: a határ osztrák és magyar oldalán azonosak a hiányszakmák, leginkább a gépipari szakmák. Május elsejével Ausztria - valamint Németország - az utolsó korlátozásokat is megszünteti Magyarország és hét másik, 2004-ben csatlakozott tagállam munkavállalóival szemben.

Az érintett új tagállamok munkavállalói számára a legfontosabb változás az lesz, hogy aki munkát talál Ausztriában, annak ezután nem kell először engedélyt kérnie az Osztrák Munkaügyi Szolgálattól (AMS) - hívta fel a figyelmet Helene Sengstbratl, az AMS burgenlandi hivatalvezetője. Aggodalmat is okoz, hogy a határ mindkét oldalán ugyanazok a hiányszakmák - mondta Rimányiné Somogyi Szilvia, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ vezetője. Utalt arra, hogy a győri Audi- illetve a szentgotthárdi Opel-gyár is bővítés előtt áll. Ugyanakkor meggyőződésének adott hangot, hogy megfelelő osztrák-magyar munkaügyi együttműködéssel mindkét ország munkaerő-igénye kielégíthető.

"Nagyon fontos, hogy hogyan tudjuk mozgatni, mobillá tenni a szabad munkaerőt, akár Magyarország keleti részéből" - tette hozzá az MTI-nek nyilatkozva. Burgenlandban jelenleg a hivatalos adatok szerint mintegy nyolcezer hivatalosan nyilvántartott magyar munkavállaló dolgozik, főként betanított munkások, mezőgazdasági, háztartási kisegítők. "Ez most alapvetően meg fog változni" - jelentette ki. "Elérkezett azoknak az ideje, akiknek jó, piacképes szakmájuk van, és beszélnek németül" - tette hozzá. "Verseny lesz a határtérségben a szakképzett munkaerőért" - mondta Ingrid Puschautz-Meidl, az EURES irányító bizottságának elnöke, a burgenlandi Iparszövetség (IV) ügyvezetője. Úgy vélekedett, a korlátozások megszűnése mindkét ország számára előnyöket hoz majd. Az EURES-Pannoniához hasonló határ menti munkaügyi partnerségek, így Csehország és Bajorország tapasztalatai is azt mutatják, hogy a határtérségben a gazdaság bővül, a bérek emelkednek.

Egész Európában egyre kevesebb a fiatal munkavállaló, akik munkaerő-utánpótlást jelentenének a gazdaságnak - hangsúlyozta az MTI-nek nyilatkozva. Elsősorban a technikus, természettudományi, fémipari szakterületeken nehéz kielégíteni a munkaerő-keresletet - mondta. A nyitás esélyt jelent a vállalatoknak, hogy könnyebben találjanak megfelelő alkalmazottakat - tette hozzá. Az EURES-T Pannonia partnerség 2009-ben alakult azzal a céllal, hogy elősegítse a munkaerő vándorlását az osztrák-magyar határtérségben. Résztvevő szervezetei osztrák és magyar munkaügyi hivatalok, valamint munkavállalói és munkaadói érdekképviseleti szervezetek. A Sopronban összekötő, tanácsadó irodát működtető partnerség Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megyére, valamint Burgenland osztrák tartományra és Stájerország, valamint Alsó-Ausztria tartományok egy részére terjed ki.

Olvasóink írták

  • 2. duc_de_Orbieu 2011. május 02. 17:31
    „#1evikekedves:MI már megtettük.....s velem együtt 3 mérnöki diploma is kiment (a harmadikat jövőre fejezem be tervek szerint).”
  • 1. evikedves 2011. május 02. 15:12
    „Kedves Fiatalok menjetek!Ebben az országban nem értékelik sem a kétkezi munkát sem a tudást!A helyzet nem fog változni,de még egy politikus sem mutatta meg 50-60ezerből hogy lehet megélni gyereket nevelni!Mindenkinek sok sikert kívánok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balatoni évadnyitó Keszthelyen

A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácsnak a Széchenyi Terv keretén belül 1,6 milliárd… Tovább olvasom