Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Jelentős fagykárok Fejér megyében

Jelentős károkat szenvedtek el a gyümölcsösök Fejér megyében az április 9-10-i fagyok miatt.
Jelentős károkat szenvedtek el a gyümölcsösök Fejér megyében az április 9-10-i fagyok miatt - tájékoztatta a Fejér Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága vezetője hétfőn az MTI-t.

Czetnerné Kócsa Márta hangsúlyozta, jól látszanak a fagyás jelei a gyümölcsvirágokon, de csak pár hét múlva lehet majd pontosabb kárbecslést adni, hiszen a kötődés más tényezőktől is erősen függ. Az idén sok virág volt a cseresznyén, meggyen és szilván, ez mérsékelheti a fagykár okozta kiesést, azonban a szeles, hűvös idő nem segítette a beporzó rovarok mozgását. Elmondta, a megyében még a legmelegebb, legvédettebb helyeken sem mértek mínusz két foknál magasabb hőmérsékleteket, de előfordultak mínusz 7-8 fokos értékek is. Több helyen próbáltak öntözéssel, füstöléssel védekezni a fagy ellen, de a hosszantartó alacsony hőfokok miatt nem volt eredményes.

A megyei gyümölcstermesztők beszámolói szerint gyümölcsfajonként eltérő mértékű lesz a fagykár. A korai meggy és a szilva teljes virágzásban volt, ezek esetében jelentősek a károk. A kései virágzású meggy esetében várható némi termés. A legnagyobb károkat a kajszi, az őszibarack és a cseresznye ültetvények szenvedték el. Az almások a virágzás elején voltak, ezek vélhetően átvészelték a fagyokat. A dióültetvényeken is jelentősebb kár prognosztizálható. A szőlőültetvényekben még csak most indul a rügyezés, ezért nehéz károkat becsülni. A szántóföldi kultúrákban jelentős kárról nem számoltak be a gazdák, mert a burgonya, napraforgó még kelés előtt volt. - Igazgatóságunk sok kárbejelentésre számít az elkövetkezendő hetekben - tette hozzá az igazgató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymilliárdos autóipari beruházás Pápán, ötven új munkahely létesül

Új termék gyártása kezdődhet meg a Hirtenberger Bt. autóipari cég európai uniós és magyar… Tovább olvasom