Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Jégkorszak - Havazott és ónos eső esett a Rábaközben - fotók, videó

Ismét várható havazás, hózápor, s a szél is megerősödik, helyenként viharossá fokozódik.


 

Küldjön fotót és helyzetjelentést településéről vagy ha úton van, az útviszonyokról!

Ide írjon: tudosito@kisalfold.hu

Csütörtök, 18. 30

Útnak indulás előtt tájékozódjunk az időjárás körülményeiről és újonnan életbe lépett fizetős útszakaszokről,mely megyénben a győri elkerülő szakasza és az M19-es autóút.

Autónkba készítsünk jégoldó készüléket és jégkaparót, meleg élelmet és takarókat. Akár egy véletlen elakadás során órákig lehetünk az időjárás fogságában. Aki teheti ne indúljon útnak.

Figyeljünk saját magunk és közlkedőtárasaink épségére. Ha balesetet illetve elakadást észlel a segítségnyújtás elengethetetlen. A rutinos vezetést kerüljük még a tapasztalt sofőrök közlekedését is megnehezíti.


17.13

Bogyoszlón, az imént szórták le az úttestet sóval. Az az utak ennek ellenére is elég csúszósak. A baleset kockázata igen nagy. Mindenkinek fokozott figyelemre van szüksége - tájékoztatott az ottani viszonyokról olvasónk.

16. 00

Kapuváron ónos eső esik. Az utak, járdák csúsznak - közölte olvasónk.

15. 32

Rábatamásin, Jobaházán, Bogyoszlón és a Rábaköz többi településén is esik az ónos eső, havazik. Az utak csúszósak, sajnos baleset is történhet - kaptuk a helyzetjelentést olvasónktól.

Rábatamásin havazik. Fotó: tuóstó
Rábatamásin havazik. Fotó: tuóstó


14. 30

Győrben jelenleg -3,-4 fok van, közben szitál az ónos eső, és közben esik a hó. A hó nem olvad el a hideg időnek köszönhetően, ezért az utakon a kocsik letaposhatják és ez csúszós útfelülethez vezethet. Az ónos eső alapból már ráfagyott az útra ezért mindenki óvatosan vezessen az utakon.

14. 25

Az év első hétvégéjén némileg enyhül a hideg: néhol éjszaka sem csökken fagypont alá a hőmérséklet. Emellett ismét várható havazás, hózápor, s a szél is megerősödik, helyenként viharossá fokozódik - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

Pénteken jellemzően erősen felhős vagy borult lesz az ég.

Napközben északkeleten szállingózhat a hó, késő délutántól viszont északnyugat felől egyre több várható csapadék: északkeleten hó, északnyugaton eső, az átmeneti zónában ónos eső, fagyott eső valószínű. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 8 és mínusz 1 fok között valószínű.

A legmagasabb hőmérséklet mínusz 2 és plusz 4 fok között alakul, északnyugaton lesz enyhébb az idő, ahol este még 1-2 fokot átmenetileg tovább emelkedhet a hőmérséklet. Szombat délután sokfelé beborul az ég, késő este északon már eső, havas eső, északkeleten havazás várható. A minimumhőmérséklet mínusz 6 és 0 fok között valószínű.

A nappali maximumok várhatóan 0 és plusz 5 fok között alakulnak. Vasárnap délelőtt még több helyen lehet hó, havas eső, majd délutántól hózápor, esetleg "hózivatar" is kialakulhat.

A leghidegebb órákban mínusz 4 és plusz 1 fok között alakul a hőmérséklet. Napközben 0 és plusz 5 fok közé melegszik a levegő - olvasható az előrejelzésben.

6. 30

Csütörtökön a hajnali óráktól már erősen felhős, borult lesz felettünk az ég és kisebb hószállingózás, havazás is várható reggelig, majd délelőtt a hószállingózás mellé fagyott eső, ónos eső is társul. 

Délután az emelkedő hőmérséklet hatására vegyes halmazállapotú csapadék lesz: hó, havas eső, eső, ónos eső egyaránt előfordul. A délnyugati szél mérsékelt marad, majd délután északnyugatira fordul és megélénkül.

A hőmérséklet éjféltől kezdve fokozatosan emelkedik. A kezdeti -6, -8 fokról reggel már -3, -5 fokig, majd délután többfelé fagypont fölé melegszik a  levegő. Este jellemzően +1, -1 fokra zsámíthatunk - olvasható a sopronmet.hu-n.

A további napok előrejelzései itt érhetők el >>

Szerda, 17. 20

Több megyére is figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a szilveszter éjszaka várható rendkívüli hideg, valamint újév napjára az ónos eső veszélye miatt is. Néhol mínusz 20 fok is lehet.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott veszélyjelzésben azt írták: újévre virradó éjszaka főként a déli országrészben a hóval borított tájakon mínusz 15 Celsius-fok alá is csökkenhet a hőmérséklet.

Az előrejelzés szerint néhol mínusz 20 fok is lehet. A rendkívüli hideg miatt Baranya, Bács-Kiskun, Somogy, Tolna és Zala megyére szerdára és csütörtökre is figyelmeztetést adtak ki. Csütörtökön a kisebb havazás, hószállingózás mellett elsősorban a Dunántúl északi felén a nap második felében néhány tized milliméternyi ónos eső is hullhat.

Emiatt Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém megyére csütörtökre elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Az előrejelzés szerint csütörtökön a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire mínusz 5 és 0 fok között, délen mínusz 7, mínusz 6 fok körül valószínű.

11. 08

Így változott a hőmérséklet Mihályiban:


Forrás: sopronmet.hu
Forrás: sopronmet.hu10. 20

Olvasónk fotója az év utolsó napján készült. Érdekessége a felhőcsík:9. 00

A legalacsonyabb hőmérsékletet Győrben mérték, ott -16.2 fokig hűlt a levegő.

Mosonmagyaróváron -15.0, Bogyoszlón -14.5 , Sopronhorpácson -13.9, Fertőrákoson -13.1 fokot mértek.

A legenyhébb az éjjel Sopronban volt, de még itt is -10.4 fokot mutattak a hőmérők.

A hőmérséklet jelenleg -8 és -13.3 fok között változik a megyében. A következő éjjel is nagyon hidegnek ígérkezik.


6. 22 - Ez vár ránk ma

Szilveszter éjjelén többnyire derült lesz az ég, a szél gyenge. Éjfél körül -11, -13 fok között alakul majd a hőmérséklet.
 
Újév napján erősen megnövekszik a felhőzet és délután kisebb havazás, ónos eső is várható. A hideg hajnal után napközben fagypont közelébe melegszik a levegő.

Pénteken változóan felhős lesz az ég, némi napsütéssel, de este eső, havas eső, ónos eső is kialakul. Nappal már szinte mindenütt olvadni fog.

A hétvége szeles, egyre enyhébb időt tartogat kisebb esővel, havas esővel. Hétfőn felhőátvonulások lesznek számottevő csapadék nélkül, majd kedden ismét vegyes halmazállapotú csapadék várható - olvasható a sopronmet.hu előrejelzésében.

6. 21 - A hajnali hőmérsékletek

Forrás: met.hu
Forrás: met.hu6. 17 - A csodás táj

A napokban a Kisalföldön - nem csak Csapod környékén - szeles, havas idő volt.  A hideg idő, a havas és jeges utak ellenére, csodálatos a táj.  Pár képpel szeretnék beszámolni róla - kaptunk levelet olvasónktól.

Fotó: tudósító
Fotó: tudósító
Fotó: tudósító
Fotó: tudósító


Kedd, 22.16


Hóhelyzet a Rábaközben (12.30.) - fotók: Fücsek Dávid

21.59 - Videók az úthelyzetról: a főutakon jelenleg szabad a pályaVideók: Fücsek Dávid


Küldjön fotót és helyzetjelentést településéről vagy ha úton van, az útviszonyokról!

Ide írjon: tudosito@kisalfold.hu

21.30 - Útinform jelentése:

Továbbra is csapadékmentes az idő az ország nagy részén. Szállingózik a hó Fertőszentmiklós, Szombathely, Zalaegerszeg, Nagykanizsa és Nagyatád térségében. Országszerte fagypont alatti a hőmérséklet, a leghidegebbet Szentendre környékén mérték, itt -11 C° van.

Az M1-es és M7-es autópálya sónedves.

A főutak burkolata a Dunántúlon és a déli területeken általában vizes, sónedves. Havas a burkolat Sárvár környékén, latyakos Szentlőrinc és baja környezetében. Letaposott havas szakaszokra kell számítani Nagykanizsa és Makó térségében, hókásás a burkolat Keszthely és Mohács környékén.

Az alsóbbrendű úthálózat a Dunántúlon és délen mindenhol letaposott havas, latyakos vagy hókásás. Vasvár és Kaposvár, illetve Orosháza térségében havas, Körmend és Szentlőrinc környékén jégbordás a mellékutak burkolata.

Jó a látótávolság, csupán Sárvárnál, valamint az M43-as autópálya makói szakaszán közepes (100–300 m) a belátható útszakasz.

Gyenge a légmozgás. Veszprém, Dunaújváros, Sárbogárd és Solt környezetében közepes, Tatabánya térségében erős széllükésekre kell számítani.


20.40 - Cuki hóember, avagy a vidám oldalát is nézzük a télnek

-
Ezt az iciripiciri hóemberkét Avar Ádámka kisóvodás készítette az apukájával. (Sajnos a hó még nem állt össze, így csak ilyen picurkára sikeredett. De hála a hidegnek, sokáig fogunk benne gyönyörködni - írta olvasónk, Rendes Mária.)


Fotó: Tudósító
Fotó: Tudósító
19.12 - Az Útinform jelentése:

A dunántúli főutak vizesek, nedvesek, Fertőszentmiklós, Veszprém, Tapolca és Nagykanizsa környékén, valamint Szentlőrinc, Baja és Makó közelében hókásásak, latyakosak, a letaposott hótól síkosak.

A mellékutak a Dunántúl nyugati területén, valamint Somogy, Baranya és Tolna megyében, Bács-Kiskun megye déli részén, továbbá Makó, Orosháza és Békéscsaba környékén havasak, latyakosak a letaposott hótól csúszósak. A Bakonyban, továbbá Szentlőrinc tájékán az alsóbbrendű utak jegesek, jégbordásak, síkosak.

A Duna vonalától keletre száraz a fő és mellékutak burkolata.

Az autópályák többnyire szárazak, de az M1-es lébényi és bicskei szakaszán, az M6-os és az M7-es teljes hosszán, valamint az M43-as autópályán nedves a burkolat.

A látási viszonyok kielégítőek.

A Dunántúl középső területén, továbbá Vasvár és Sárvár közelében, illetve Békéscsaba és Mátészalka környékén közepes erősségű szél fúj.


18.24 - Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfői előrejelzései alapján kedden alapvetően napos idő lesz gomolyfelhőkkel, helyenként kisebb hózáporokkal. Az északi, északkeleti szél a Dunántúlon és a Tiszántúlon többször megerősödik, a középső országrészben élénk vagy erős közeli széllökések lesznek. A Dunántúlon és a Dél-Alföldön kisebb hófúvásokra is számítani kell. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -5, -11 fok között alakul, de északkeleten és délnyugaton helyenként -12, -16 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1, -5 fok között valószínű.

Szerdán túlnyomóan derült, napos időre számíthatunk, csapadék nem várható. Az északkeleti, északi szél többfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -7 és -12 fok között várható, de a vastag hóval borított, szélcsendes tájakon -15 fok alá is hűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és -6 fok között alakul.

Csütörtökön szakadozott felhősáv vonul északnyugatról délkelet felé, eközben napos időszakok is lesznek. Csapadék nem valószínű. Mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -6 és -12 fok között várható, de a vastag hóval borított tájakon -15 foknál is hidegebb lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és -6 fok között alakul.

Pénteken felhős idő valószínű rövid napos időszakokkal, keleten tartósan borult körzetek is lehetnek. Estefelé ónos eső, eső, havas eső is előfordulhat.Megélénkül a déli, délnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és -9, a legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +3 fok között alakul.

Szombaton felszakadozik a felhőzet és felhőátvonulások lesznek több-kevesebb napsütéssel. Több helyen lehet eső, havas eső, hózápor, hajnalban néhol átmenetileg ónos eső is. Az északnyugati szél többfelé megerősödik, Észak-Dunántúlon és a főváros térségében viharossá is fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és -6, a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +5 fok között alakul.

Vasárnap erősen megnövekszik, majd estefelé csökken a felhőzet. Több helyen valószínű csapadék;havazás, délen és nyugaton ónos eső, havas eső is lehet. A nyugati, északnyugati szél többfelé viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -6, a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +5 fok között alakul.

18.00 - Tükörjég utcák Győrben

Szeretne tükörjég utcákat nézni Győrben? Kismegyeren bőven akad! - fotók: Tudósító17.30 - Bogyoszlói hóhelyzet


Bogyoszlói hóhelyzet


17.00 - A Rábaközben az erőteljes havazás elált. Helyenként hószállingózás tapasztalható. A szél erőssége valamennyit gyengült. De a száraz, hideg téli idő változatlan maradt - jelezte olvasónk.

Citromsárga riasztás hófúvás miatt:14.45 - Délután a Dunántúlon, éjszaka az Alföld középső részén, kedden már csak néhol várható hózápor, lokálisan néhány cm friss hóréteggel.

Hétfő délután a Dunántúlon egy-egy intenzív hózápor, illetve zivatar sem kizárt. A Balaton tágabb környezetében és a Tiszántúlon a gyakran erős, időnként viharos (60-75 km/h) északi, északkeleti szél a délutáni óráktól fokozatosan mérséklődik. Kedden a Dunántúlon és a Tiszántúlon ismét megerősödik a szél, de viharos széllökés már nem valószínű. Zala és Somogy megye déli részén, valamint Baranyában a hétfő kora délutáni órákra megszűnik az erős hófúvás, de a hóval borított vidékeken gyenge hófúvásra továbbra is számítani kell - figyelmeztet a met.hu.


14.10 - Kapuváron jelenleg is havazik.

Itt pedig egy videó a 85-ösről, Kóny-Csorna között


13.09 - Jelentjük, Mosonmagyaróváron is havazik.

12.54 - Bogyoszlón és térségében nagy pelyhekben havazik. A szél erőssége nem változott. A közlekedőknek gyenge hófúvásokra kell számítani mind a mellékutcákban, mind a falu és annak távolabbi környezetében - írta olvasónk.
Köszönjük a helyzetjelentést!
Jégpáncél az út Babót felé:
12.11
- Győr, Újvárosban fél 12 óta havazik nagy pelyhekben - írta olvasónk.

Fotó: Domján Ákos
Fotó: Domján Ákos12.10

Hétfő délelőtti videók a 85-ös főútról és az M85-ös enesei szakaszáról - Köszönjük a helyzetjelentést Fücsek Dávid olvasónknak.85-ös főút, Farád-Rábatamási hétfő reggelM85-ös autóút Enesei elkerülő szakasza
2014.12.29. 8 óra körülM85-ös autóútKónyi elkerülő


10.58 - Időközben meg is jött a hétfői első hózápor, ismét havazik Sopronban és a szél is visszaerősödött, ismét hófúvás is van.

10.52 -  Már nem kell hólánc

A Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság hétfőn 11 órától visszavonta azt a döntését, hogy a Szlovákia, illetve Ausztria felől érkezők csak akkor léphetik át a határt, ha a vezetők rendelkeznek hólánccal. Ekkortól mindenki szabadon közlekedhet – tájékoztatta portálunkat Ruskáné Takács Anita, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.

Rábatamási hóhelyzet december 29-én, reggelAktuális időjárási helyzet 10 órakor:
 
Továbbra is citromságra riasztás van érvényben az egész megye területére, hófúvás miatt. Eszerint a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.

Sopronban és Győrben a hófúvás már megszűnt, a Rábaközben hordja még jelenleg a havat a szél - tájékoztatott Kiss Márton, a Soproni Meteorológiai Állomás vezetője.

Hozzátette, jelenleg Sopronban -3.3 , Győrben -4.2, Mosonmagyaróváron -3.8 fokot mutanak a hőmérők.  Mindenütt élénk északnyugati szél fúj.

A hóréteg vastagsága az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő reggeli mérései szerint:

Brennbergbánya  20 cm, Sopron 15 cm, Kőszeg 12 cm, Himod 6 cm, Győr 5 cm, Pér 2 cm, Pápa 4 cm, Kisbér 8 cm, Szombarthely 13 cm, Feketeerdő  5 cm, Bábolna 3 cm, Győrszemere 7 cm. Sopronhorpácson és Csornán a szél miatt nem lehetett pontos hóvastagság mérést végezni, hóbuckás a talaj.

Mielőtt útnak indul, tekintse meg az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzését a www.met.hu lapon!


Várható időjárás:

Hétfőn folytatódik a zord, téli idő. A szél csak lassan veszít majd erejéből a nap második felében. Addig hófúvásra és rendkívül alacsony hőérzetre kell számítanunk! A nap folyamán ezen felül újabb csapadékmezők érkeznek észak felől, ám jelentős mennyiségű hó már nem hull alá, de kis körzetekben 1-3 cm friss hó is összejöhet ismét. A hőmérséklet délután mindössze -4 fok körül alakul, estére -6, -7 fokig süllyed, de ahol legyengül a szél, ott akár -9 fok is lehet!10.45 - Ez a helyzet a rábaközi utakon hétfő délelőtt- Olvasónk beszámolója

Az M85-ös autóút enesei szakasza járható. Sónedves. Az úttesten a hó maradványa található kis foltokban, de nem akadályozza a közlekedést  A kora reggeli órákban, hajnalban is járható volt az autóút. 

Ennek ellenére az autósoknak fokozott figyelemre van szükségük. Átlagos sebbesség csökkentésével és a autósok további türelmével több baleset is megakadályozható lenne.

Csorna és Farád közötti 85-ös számú főútvonal, Farád felé haladó oldalán egy mikrobusz borult az árokba, személyi sérülésről nincs információ.

A 85-ös főút Győr-Csorna szakaszai a téli időjárás ellenére járhatóak. Hófúvások nem tapasztalhatók, gyenge széllökések és a hó maradványi igen. 

Az éjszaka és különösen az esti és hajnali órákban, az újonnan elkészült felüljárók és az őket összekötő körforgalmak idegen, tapasztalatlan sofőrök számára veszélyesek. Sajnos még nem készültek el a körforgalmaknál a különböző táblák (helyjelölő, haladást segítő, irányt jelölő  táblák). Ezek hiánya megnehezíti a közlekedést, nem csak a kezdő, hanem a tapasztalt sofőrök közlekedését is. Kiemelném az újonnan áttadott Kónyt kikerülő főút szakaszát, és az M1-es auljárója alatt építettt körforgalmaknál, ahol a táblák hiánya nélkül nehéz a közlekedés. 

Csorna belterületén az utak sónedvesek. A kórháznál tart az építkezés. Daru segíti a munkálatokat.


A gyalogosan közlekedőknek is fokozott figyelemre van szükség, ugyanis a járdák jeges felületein nagy a balesetveszély. Farád belterületén kisebb mennyiségű hó található az úttesten.

​A Jobbáháza felé vezető úton jeges, csúszós hótakaró borítja az úttestet. közlekedni óvatosan lehet rajta. Szintés ugyenezen az úton, a Mihályi felé vezető szakaszon is jeges hótakaró borítja az úttestet. A Rábatamási-Bogyoszló közötti út szintén havas, latyakos. Közlekedésre alkalmas. Fokozott figyelem ajánlott.

Bogyoszló belterületein az utak latyakosak járhatók a járdák még jegesek,csúszósak. A mellékutak is elég havasakés jegesek különösen a BÉKE utca. Sokan kerékpárral szeretnének közlekedni, de ez az  időjárás megnehezíti közlekedésüket.  A faluban közepes erősségű széllökések tapasztalhatók itt-ott gyengébbek.

A mihályi felé vezető út. Fotó: Fücsek Dávid
A mihályi felé vezető út. Fotók: Fücsek Dávid


A 85-ös  számú főút.
A 85-ös számú főút.
10.06 - Pillanatnyi időkép

Forrás: Időkép.hu
Forrás: Időkép.hu8.15 - A havazás kezdete óta hétfő reggelig mintegy 80 esetben, többnyire közúti baleseteknél volt szükség a tűzoltók segítségére - mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel. Hajdu Márton azt mondta: zömével árokba csúszott és elakadt járműveknél kellett segíteniük, de volt, ahol kidőlt fa szakított el egy vezetéket. Baranya megyében, Pécs közelében eltévedt turisták megtalálásában segítettek a tűzoltók. Az OKF szóvivője kitért arra, hogy az előrejelzés szerint a havazás egyelőre nem folytatódik, de a hófúvás továbbra is gondokat okozhat, különösen ott, ahol jelentős mennyiségű hó esett le (így például Bács-Kiskun, Somogy és Baranya megyében).

Hajdu Márton továbbra is arra figyelmeztet, hogy balesetek miatt hosszabb-rövidebb időre az úton rekedhetnek a járművek. Ezért azt tanácsolják, hogy mindenki tankoljon hosszabb időre elegendő üzemanyagot, legyen az autóban vontatókötél és lapát, így egymásnak is tudnak segíteni az autósok. Az OKF mindenkitől azt kéri, hogy indulás előtt tájékozódjon az útviszonyokról, kövesse az időjárási előrejelzéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján (www.met.hu), valamint a katasztrófavédelem Facebook-oldalán, illetve honlapján közzétett információkat.

Tükörjég a győri Eörsy Péter utcában. Fotó: Mészáros Viktória
Tükörjég a győri Eörsy Péter utcában. Fotó: Mészáros Viktória7.50 - Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2014.12.29. hétfő éjfélig - Forrás: OMSZ, met.hu

HÓZÁPOR,HAVAZÁS: Számottevő, nagy kiterjedési havazás ma már sehol sem várható. Futó hózáporokra azonban főként a Dunántúl nyugati felén és a középső országrészben számítani lehet. Egy-egy intenzívebb hózápor sem kizárt, amelyet esetleg dörgés-villámlás kísérhet. Ezekből rövid idő alatt néhány cm friss hóréteg képződhet lokálisan.

SZÉL: Az északi, északkeleti szél délelőtt a Balaton tágabb környezetében és a Tiszántúlon még elérheti a 70 km/h-t, majd kissé mindenütt mérséklődik a légmozgás. Élénk-erős széllökésekre azonban egész nap számítani lehet.

HÓFÚVÁS: Komolyabb hófúvásra délelőtt van esély Zala megye legdélebbi részén, valamint Somogy megye déli felében és Baranyában (ezeken a területeken van jelentősebb hótakaró). Kisebb hóátfúvásokra azonban még délután is számítani kell a hóval borított vidékeken.

7.40 - Kapuvárról Győrbe tartó olvasónk tudósítása szerint a 85-ös főúton nem volt gond a közlekedéssel, Csorna után azonban az új körforgalmakat kevésbé takarították le.

06.50 - Olvasónk, Erdősi Réka fotói Hidegségről:

Galéria!06.15 - Az Útinform szolgálat hétfő kora reggeli összesítése alapján szinte mindenütt csapadékmentes az idő.

A Dunántúlon Győr, Vas, Zala, Veszprém megye egyes területein, Somogy megye déli részén, illetve Baranyában, Tolna megyében Szekszárd térségében, illetve Bács-Kiskun és Csongrád megye határ menti területein a folyamatos éjszakai és hajnali munkavégzés ellenére

latyakos, hókás, havas a fő- és mellékutak burkolata az intenzív havazás és hófúvások nyomán, egyes területeken az alacsony forgalmú mellékutak csak egy nyomon vagy nehezebben járhatóak,

ezek tisztításán is folyamatosan dolgoznak a szakemberek.

A hétfő 5 órai állapot szerint a havazásban érintett térségekben össesen közel 360 munkagép dolgozott a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon.

Somogy megye északi részén, továbbá Kecskemét térségében és Békés megyében sónedves, vizes az úthálózat burkolata, míg északkeleten száraz. A gyorsforgalmi úthálózaton, az M7-es és M70-es Zala megyei szakaszán egyelőre hókásás a burkolat.

Az M1-es autópálya végig sónedves, illetve felszáradóban van

, az M43-as autópálya ugyancsak sónedves, míg az M3-as vonalán végig száraz útburkolaton autózhatnak a hétfő kora reggel úton lévők. Elzárt település vagy a hófúvás miatt lezárt útszakasz nincs az országban, de több, főként alsóbbrendű úton lassabb, nehezebb haladásra számíthatnak az autósok Somogy megyében a barcsi határátkelőnél a 7,5 tonna legnagyobb össztömeg feletti tehergépjárművek ki- és belépését vasárnap este 20 óra 50 perctől leállították, az érkező kamionokat közeli parkolóhelyekre terelik. Baranya megyében este 22 órától a kamionstop feloldását követően sem indulhattak meg a várakozó kamionok, előreláthatólag reggel 6 óráig lesz érvényben ez a korlátozás a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművekre.

Országszerte fagypont alatti a hőmérséklet, -10 és -2 fok közötti értékeket mértek, a leghidegebbet Veszprém térségéből.

A látótávolság az ország nagy részén kielégítő, viszont a szél által felkavart hó miatt közepes, 100-300 méter közötti a látótávolság Sopron, Sárvár és Pápa térségében.

Az ország nagy részén erős déli szél fúj, mindössze a középső és északi területeken gyengébb a légmozgás. Viharos erejű széllökések lehetnek Sopron, Keszthely, Pécs és keleten Karcag térségében.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján hétfőn már csak futó hózáporok fordulhatnak elő.

Az eleinte többfelé erős, főleg a Dunántúl középső részein és a Tiszántúlon viharos lökésekkel kísért északi szél délutánra mérséklődik, egyre kevesebb helyen okozhat már újabb hófúvást. A legmagasabb hőmérséklet -1 fok körül valószínű, késő estére -4 és –10 fok közé hűl le a levegő. Itt érdemes megjegyezni, hogy az útszóró só csak –7 fokig tudja olvasztó hatását kifejteni, így a korábban csapadékos területeken lefagyhatnak, síkossá válhatnak az utak. Éppen ezért arra kérjük a közlekedőket, hogy utazás előtt minden esetben tájékozódjanak az aktuális út- és látási viszonyokról, minden elérhetőségünk és hasznos információk megtalálhatóak a nemrégiben megújult www.utinform.hu weboldalunkon, ahol minden nap reggel 5.30 és este 21.30 óra között, nagyjából három óránként teszünk közzé országos összefoglalókat az aktuális útállapotokról.

A weboldalon a közlekedők egy-egy konkrét útra vagy útvonalra is rákereshetnek, illetve megnézhetik, hogy egy adott település 75 kilométeres körzetében milyen forgalomkorlátozások vannak érvényben. Hivatalos Facebook (www.facebook.com/magyarkozut) és Twitter (www.twitter.com/magyarkozut) oldalainkon szintén szerezhetnek hasznos információkat az autósok.

A vasárnapi hóhelyzetről írt cikkünket itt, a pénteki és szombati téltámadásról szóló jelentésünket itt olvashatják.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi változott 2015-ben? Még a művirágért is többet fizetünk

Fizetős lesz az M1-es autópálya győri elkerülő szakasza, de például nettó 2 ezer forinttal nő a… Tovább olvasom