Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Iszapömlés: Vizsgálták a sugárveszélyt

Nem kell akut sugár-egészségügyi ártalomtól tartani Ajka térségében - közölte a vörösiszapömlés kapcsán az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) kedden az MTI-vel.
A szakemberek az iszapömlés által érintett településeken, Devecser és Kolontár területén dózisteljesítmény-méréseket végeztek, valamint iszapmintákat elemeztek laboratóriumban. Ezen vizsgálatok eredménye azt mutatta, hogy akut sugár-egészségügyi ártalommal nem kell számolni - írta közleményében az ÁNTSZ, hozzátéve: a vizsgálatok eredményéről tájékoztatták a kárelhárítás helyszíni irányítóit.

A sugár-egészségügyi vizsgálatokra azért volt szükség, mert az vörösiszapban feldúsulhatnak bizonyos természetes előfordulású radioizotópok.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) Ajka melletti egyik tározójának a gátja szakadt át hétfőn, eddig egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el.

Hivatalosan megerősített információk szerint eddig négyen haltak meg és 120-an megsebesültek az iszapömlés miatt. Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár ökológiai katasztrófának minősítette a helyzetet, a vörösiszap-áradás a Marcal folyó mellett már a Rábát és a Dunát is veszélyezteti.

Olvasóink írták

  • 1. szocdem 2010. október 05. 14:58
    „Ez a balhé Illéském, nem a zsolcai árvíz! Itt aztán fel kell kötni a gatyát. Remélem sikerül. Már csak az ottan vétlen áldozatok miatt is....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országos Családi Könyvtári Napok régiószerte

Idén 552 település 683 könyvtára csatlakozott a kezdeményezéshez. Programok a régióban. Tovább olvasom