Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Iszapömlés: Tovább gyengült a tározó gátja, kiürítik Kolontárt

Megkezdték Kolontár kiürítését, miután tovább gyengült az ajkai iszaptároló sérült 10-es kazettájának gátja. Devecserben is kiürítésre készülnek.
A kiürítésről a Pintér Sándor belügyminiszter vezetésével a helyszínen összeült védelmi bizottság döntött szombaton kora reggel. A helységbe érkezett Orbán Viktor miniszterelnök is, valamint Hende Csaba honvédelmi miniszter, Hatala József országos rendőrfőkapitány és Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató.

Kolontár területén a rendőrség hangszórókon értesíti a lakosságot a kitelepítésről, az ott tartózkodó tartozkodó bel- és külföldi tudósítóknak el kellett hagyniuk Kolontárt.

Felszólították Devecser lakosságát is, készülődjön az esetleges kitelepítésre, és pakolja össze egy táskába a legszükségesebb dolgait; rendőrségi hangszórós autó járja az utcákat, mindenhol katonákat és rendőröket lehet látni. Több száz katonai teherautó tartózkodik Devecseren, Kolontáron és a két település közötti utakon, a területet helikopter őrzi folyamatosan.

Olvasóink írták

 • 5. szocdem 2010. október 09. 19:31
  „3. buddha06 2010.10.09. 11:33
  Szép gondolat.
  De a kényes ízlésednek nem felel meg minden ott lak. Vannak segélyesek, sőt oylanok is akik vagy 15 éve nem dolgoznak (mert nincs hol)
  Ők lakjanak a vörös iszapon, mert "ingyenélők" szerinted??? VAgy mindenkinek van joga új lakásra, vagy senkinek! Vagy minden bukott hiteles is kap lakást, (nem ők a hibásak a magyar bugris hitelgazdaságért) vagy senki sem! Ezt hívják demokráciának, és esélyegyenlőségnek...”
 • 4. buddha06 2010. október 09. 11:39
  „(Bocs a helyesírási hibákért," Állam" ) De mélységesen együttérzek a szerencsétlensorsú emberekkel.”
 • 3. buddha06 2010. október 09. 11:33
  „Tessék ezeket a vétlen szerencsétlen embereket azonnal családonként öszkomfortos lakásban elhelyezni. Úgyi előreláthatólag hosszú évekig fog tartani az egymásramutogatás, hogy ki a felelős a katasztrófáért. Annak idején minden romának házat lakást biztosítottak. (A csavargó ingyenélőknek is) Ők pedig szorgos magyar emberek akik mások kapzsisága miatt földönfutóvá váltak. A sok üresen tátongó eladhatatlan ingatlanpiacból kérem segítség megoldani az alapvető szükséges elhelyezésüket. Ébresztő Magyar Álam segítenünk kell.”
 • 2. enéh 2010. október 09. 11:31
  „Miklos, amit leírt teljesen igaz és világ minden részén, még a nálunk fejletebb országokban is gond a veszélyes hulladék elhelyezése, ártalmatlanítása. Csakhogy onnan jó pénzért elkerülhet a szegényebb országokba, ahol persze a pénz csak néhány embert gazdagít, a hulladék meg ezreket veszélyeztet.
  Tényleg igaz, hogy az emberiség a saját hulladékába fullad bele. Mindenki veszélyeztetett, a környezetünkben számos atomerőmű, gyár, található, mindegyik időzített bomba. Jobb bele sem gondolni.”
 • 1. miklos.1 2010. október 09. 10:36
  „A bauxitunk továbbra is kis sűrűségű és drágán kitermelhető, hogy az ágazat ma mégis létezik, az egyetlen ,,versenyképességi" tényezőnek, a hulladék-elhelyezés szabályozatlanságának köszönhető.
  Ilyen feltételek mellett a timföld- és alumíniumgyártás sem rossz üzlet: az érintettek az áramot kedvezményes áron kapják, ahogy az iparág működőképes részéhez is úgyszólván üveggyöngyökért jutottak. Az árcsökkentés indoka annak idején a környezetvédelmi kötelezettségek átvállalása volt, ám - mint látjuk - ebből nem sok valósult meg: a tározók ma is megvannak, folyamatosan bővülnek, és baj esetén változatlanul az államnak kell a pénztárhoz fáradnia.

  Egy tonna vörös iszap semlegesítése nagyjából 100 ezer forintba kerül, a 30 millió tonnányi készletet tehát 3 ezermilliárd forintból lehetne eltakarítani - ennyi értéket az iparág egy évszázad alatt sem tudna megtermelni. Most úgy tűnik, hogy a mindenkori kormányok a fentiekhez képest fillérekből megúszható kárenyhítésre sem törekedtek. Az érintett térségben élők nem tudták (máshol ma sem tudják), hogy milyen veszélynek vannak kitéve és mi a teendőjük, ha átszakad a gát.

  Az 1995-ös privatizáció alaptétele volt, hogy a vevők gyakorlatilag semmit nem fizettek a gyárakért. Gyurcsány cége például kemény ötmillió forintot (!) tett le saját zsebből a hárommilliárd forintos értéken számon tartott mosonmagyaróvári timföldgyárért.
  Egy további kisebb részt az anyósa által felügyelt állami bank hiteléből állt, míg a vételár túlnyomó részét a Horn-kormány elengedte, cserében a vörösiszap-tárolók megerősítéséért és befedéséért, továbbá a gyár környezetvédelmi fejlesztéséért. Ugyanez történt a többi haver esetében is, Ajkán és Almásfüzitőn. Az igazi vételár tehát a hazai timföldgyártás évtizedek alatt felhalmozott mellékterméke, a 25 millió tonna (!) mérgező vörösiszap sorsának megnyugtató rendezése lett volna. Ha megfizetik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszapömlés: Devecser nincs veszélyben

Ha a védőgát Kolontáron elkészül, az esetleg kizúduló vörösiszap elkerüli a Veszprém megyei kisvárost. Tovább olvasom