Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

Iszapömlés: Önkéntesek tisztítják a devecseri kastélypark fáit

Önkéntes csapatok tisztítják a devecseri kastélykert vörösiszappal elöntött területét, és lemossák a szennyezett fákat; az Élőlánc Magyarországért Mozgalom által szervezett akcióban harmincöt, az ország különböző részeiről érkezett ember vesz részt.
Sarkadi Márton, a takarítás koordinátora az MTI tudósítójának a helyszínen szombaton elmondta: előző hétvégén egyhektárnyi területet tudtak megtisztítani a tízhektáros zöldterületen, és a fatörzsek lemosása mellett a fák tövéből kézzel összegyűjtötték a szennyezőanyagot, amelyet munkagépekkel el is szállítottak. Azért tartják fontosnak a kastélykert megtisztítását, mert ezen a területen van két iskola, a játszótér, valamint a sportpálya, ahol nap mint játszanak gyerekek, és félő, hogy a későbbi években bármikor előkerülhet a fák odvaiból a szennyezőanyag, amely sérülést vagy egészségkárosodást okozhat. A másik szempont, hogy Devecser legfőbb turisztikai látványossága is a park, amely emellett a szálló por megkötésében is kulcsszerepet játszik, hiszen a kisváros legnagyobb egybefüggő zöldterülete.

Új házakat, városrészeket kormány- vagy önkormányzati szándék alapján hónapok alatt lehet építeni, de egy hasonló park kialakításához legalább 150 év kell - fogalmazott Sarkadi Márton. Hozzátette, a kastélykertből a cserjéket és bokrokat leszámítva csak néhány fát kellett kivágni. Az eddigi vizsgálatok szerint a fák törzse nem olyan mértékben károsodott, hogy "halálra ítéljék" őket, és a talaj sem szennyeződött olyan mélyen, hogy miatt pusztuljanak el a sok évtizede ültetett fák. Az önkéntesek szeretnék elérni, hogy még a hóhullás előtt teljesen meg lehessen tisztítani a parkot, de ehhez több ember és idő kell, mert egy nagy fa teljes megtisztítása három ember egyórás munkáját igényli.

Az ajkai zagytározó október 4-én bekövetkezett sérülése miatt kiömlő vörösiszap Devecser huszonegy utcáját öntötte el, és a kastélypark mélyebben fekvő részein csaknem három méter magasan hömpölygött a sárfolyam. A katasztrófavédelem és egy cég munkagépei a szennyezőanyagot már összegyűjtötték és elszállították, de több tíz köbméternyi vörösiszapos földet kell még összelapátolni a fák tövéből. Az Élőlánc Magyarországért Mozgalom önkénteseinek a devecseri tűzoltóegylet adott kézi szerszámokat a munkához, a katasztrófavédelem pedig tartálykocsit biztosított. A főként egyetemisták és tanárokból álló csapat porvédő maszkban, védőruhában, gumicsizmában lapátolja talicskába a sarat a hétvégén. Reményeik szerint másfél hektárnyi területet tudnak a két nap alatt megtisztítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset az M7-esen: hat külföldi sérült

Hat külföldi állampolgár - közülük kettő súlyosan - sérült meg hajnalban Nagykanizsán autóbalesetben… Tovább olvasom