Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Iszapömlés: Nem akarnak hazaköltözni a kolontáriak

Lakossági fórumot tartanak a vörösiszappal elöntött Kolontáron szerdán kora este a sérült tározót működtető Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. vezetőinek részvételével - tájékoztatta a Veszprém megyei település polgármestere a helyszínen az MTI-t.
Tili Károly (független) azt mondta: a katasztrófát a cég okozta, ezért azt várják a társaság vezetésétől, ők is nyilatkozzanak a károsult lakosoknak arról, miként tudják kártalanítani őket.

Kolontár polgármestere hozzátette, hogy az emberek 90 százaléka eddig úgy nyilatkozott: soha többé nem akarnak visszatérni otthonukba, ugyanis senki nem tudja garantálni, hogy hasonló katasztrófa nem fordul elő többé.

Tili Károly közlése szerint bár a kormánytól minden segítséget megkapnak a károk felszámolásához, az még kérdéses, hogy mi lesz azokkal az ingatlanokkal, amelyek megsemmisültek, főként azokkal az emberekkel, akik jelzáloghitellel terhelték új vagy még épülő lakásukat.
Mint mondta, egy élhetőbb környezetű települést próbálnak meg kialakítani a lehető legrövidebb időn belül, ezért elkezdték a takarítást és a kármentesítést, de hogy mi lesz a falu további sorsa, nem tudja, "ehhez ő kis ember".

Kedd este a védelmi bizottság elnöke által szervezett lakossági fórumon halott falunak nevezték településüket Kolontár lakosai. Azt hangsúlyozták:a házak egy része megsemmisült, azok többségét elárasztotta a vörösiszap-lavina, s félnek, hogy egészségkárosodást szenvednének, ha visszatérnének otthonukba. Halottnak nevezték a községet amiatt is, mert a megsérült, szennyezett épületek értéktelenné váltak, senki nem akar a faluba költözni, s ha teheti, mindenki inkább elmenekül.

A helyiek úgy vélik, ha a néhol többméteres magasságban feltorlódott iszap eltakarítása után méteres mélységben nem cserélik ki a talajt, 30-40 évig holt terület veszi körbe őket, a kiskertekben, a szántókon kipusztult élővilág egy emberöltő múlva sem nyerheti vissza az élet csíráját.

Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár kedden ökológiai katasztrófának nevezte az ajkai térségben történteket, és azt mondta, hogy a kár meghaladhatja a 10 milliárd forintot.

A MAL Zrt. képviseletében Bakonyi Zoltán cégvezető és Tolnai Lajos cégelnök kedd délután Kolontáron, a védelmi bizottság ülését követően újságíróknak úgy nyilatkozott: a társaság nem tarja hibásnak magát az ajkai térségben kialakult katasztrófáért. A cégvezetők állítása szerint a vörösiszap emberre nem veszélyes anyag, nem okoz maradandó károsodást, és a keletkezett kár is lényegesen kisebb, mint amelyet emlegetnek.

A hétfőn történt gátszakadás okozta iszapömlés következtében négy ember halt meg, hármat eltűntként tartanak nyilván, több mint száz ember került égési sérülésekkel kórházba. Több sérült állapota súlyos, életveszélyes. A rendőrség nyomozást indított a katasztrófa miatt, a cégvezetőket és több munkatársukat már tanúként kihallgatták.

Olvasóink írták

56 hozzászólás
 • 56. duc_de_Orbieu 2010. október 09. 01:10
  „Izraelben folytatódik a magyarság mocskolása, a budapesti Külügyminisztérium hallgat
  Reklám
  A vezető izraeli újságok továbbra is kiemelt helyen, részletes beszámolókat közölnek a Kolontár melletti egyik zagytároló gátjának átszakadása nyomán keletkezett ökológiai katasztrófáról, ám az olvasók által a szerkesztőségekbe beküldött számos kommentár továbbra is a legalpáribb módon szidalmazza a magyar népet, s ad hálát Istennek, amiért ,,megbosszulta" az antiszemita magyarok által elkövetett cselekedeteket.
  Amint arról már tegnap is beszámoltunk, Izraelben magyargyűlölő olvasók beírásai árasztják el a nagyobb újságok szerkesztőségeit. A magyarellenes mocskolódás, s a súlyos ökológiai katasztrófa fölötti káröröm már olyan méreteket öltött, hogy a Válláh!Hádásot című, igen népszerű és olvasott héber nyelvű hírportál moderátora csütörtökön szinte az összes beküldött kommentárt törölte, s csak a kinn maradt címekből lehet következtetni azoknak ,,emelkedett" szellemére.
  Amint arról korábban beszámoltunk, Izraelben élő, valószínűleg magyarországi gyökerű zsidók féktelen gyűlölettel és kárörömmel kommentálják a nyugat-magyarországi eseményeket. Meg kell jegyezni, nagyon valószínű, hogy ezeknek az alja embereknek a jelentős része él majd az új állampolgársági törvény adta lehetőséggel, és kiváltja a gyűlölt magyar állam és nemzet állampolgárságát. Hála a magyarországi gyakorlatnak, amely - a zsidó gyakorlattal ellentétében - nem a magyar származást, felmenőket veszi alapul, hanem azt, hogy voltak-e a kérelmezőnek magyar állampolgár ősei ... Magyarán, hogy az izraeliek is tömegesen kaphassák meg a magyar állampolgárságot. Amint a mostani gyűlölethullám is bizonyítja, megérdemlik.
  Közben a másik nagy izraeli napilap, a Máárív is részletesen foglalkozik a magyarországi tragédiával, s itt sem maradnak el a mocskolódó olvasói levelek. Innen idézzük az egyik alja ember szövegét:
  ,,A magyarok nácik! Ami történt velük, az Isten fizetsége. A magyarok 800 ezer (jól figyeljünk, most már 800 ezer - H. J.) zsidót gyilkoltak meg! Reméljük, hogy a Duna megmérgezi ezeket a kolera-embereket! A magyarországi falvakban és kisvárosokban a zsidók félelmükben manapság is eltitkolják zsidó mivoltukat!!!! Magyarország lökött, betegesen zsidógyűlölő emberek állama! A gazdaságuk becsődölt, s egyre inkább a harmadik világ országai közé tartoznak! A szállodai szolgáltatás ott rettenetes és piszkos! Határozottan nem ajánlom, hogy ellátogassunk Magyarországra!"
  (A legutolsó jó tanáccsal mi is tökéletesen egyetértünk - H. J.)
  Elképzelhetetlennek tartjuk, hogy az izraeli sajtóban megjelenő mostani, újabb magyarellenes gyűlölethullámról ne lenne tudomása a Tel-Avivban akkreditált ,,magyar" diplomatáknak. A Pinkas utcában lebzselő személyeknek, köztük a sajtófigyelőnek, ha egyáltalán van, kutya kötelessége lenne beszámolni a budapesti Külügyminisztériumnak erről a visszataszító jelenségről. Pontosan úgy kellene cselekedniük, amint azt például a Budapesten működő izraeli nagykövetség, illetve a Zsidó Ügynökség munkatársai, diplomatái teszik a Magyarországon észlelhető vélt vagy valós zsidóellenes megnyilvánulásokkal kapcsolatban. De mivel a Pinkas utcai külképviseleten ezt a jelek szerint nem teszik, föl kell tennünk a kérdést: akkor miért vannak ott?”
 • 55. Tapmancs 2010. október 06. 16:51
  „53. Madarász

  Elindítod a Google Earth-t, megkeresed Kolontárt és tőle keletre a vörösiszap-tározót. Nem lesz nehéz mert nagyobb mint maga a falu és rikítóan vörös. A program a bal alsó sarokban kiírja a dátumot amikor az adott műholdfelvétel készült. (Imagery Date: Oct 5, 2008) Magyar verzióban lehet hogy magyarul írja. Ha megnézed a légifelvételeket jól látszik hogy a szakadással ellentétes oldalon van az a "bevágás" a tározóban ami miatt nem téglalap, hanem "L" alakú. Ebből egyértelmű hogy az északnyugati saroknál történt az eset.

  Szerintem a műholdképen látható foltok nem repedések, ha azok lennének akkor legalább 2-3m szélesnek kellene lenniük. Ekkora repedéseket meg nyilván nem hagytak volna kifejlődni, bármilyen álnok és gonosz is a vezetőség. Nem is tudott volna kifejlődni mert már sokkal hamarabb átszakadt volna.”
 • 54. hellboy780917 2010. október 06. 15:39
  „pontosítok: nem a legmegfelelőbb, viszont a gond, hogy mikor emeltek a magasságán, az alapzat szélességet nem növelték kellő (előírt) mértékben... továbbá több hatalmas repedés is van a kiszakadt saroktól többszáz méterre is...”
 • 53. Madarász 2010. október 06. 14:50
  „Tapmancs!

  Nem vagyok térképész és a tv-ben mutatott képen hasonló helyen látszott a szakadás. Hol látod te ezen a dátumot, mert én sehol?

  Egyébként elég szomorú, ezek szerint még örülni lehet, hogy több helyen nem szakadt át a gát.
  Ha már 2008-ban voltak repedések rajta, akkor miért nem erősítették meg az egészet körben?
  Egyáltalán minek engedélyeznek ilyen létesítményt, ha már régóta meg van, miért nem vizsgálják meg és készítenek hatástanulmányokat? Mennyi időt bír ki mondjuk egy ilyen beton fal a hatalmas nyomás alatt?”
 • 52. hellboy780917 2010. október 06. 14:45
  „nos, ha nem tussolnak, akkor talán felelősségre vonható a tározó üzemeltetője... ugyanis anyagában nem az előírt, legjobb tudomásom (információm) szerint... és sajnos nem 4 a halottak száma hanem 6, és még 3-an nincsenek meg...”
 • 51. AHA 2010. október 06. 14:27
  „hellboy780917
  Azt tudjuk,hogy mi egyet akarunk.Találják meg a felelőst,és ehhez mérten büntessék.
  De azt is tudjuk,hogy ez csak azokon múlik akik odafenn vannak a csúcson!
  Sajnos.”
 • 50. AHA 2010. október 06. 14:24
  „hellboy780917
  Már került top politikus neve szóba.
  Úgy hívják,hogy :Gyurcsány”
 • 49. hellboy780917 2010. október 06. 14:15
  „hát Sanyikánk az egyik legnagyobb maff..-zó hazánkban... bár nyilatkozatai eddig megnyugtatóak, de nem döbbennék meg nagyon, ha kiderülne, egyes top politikusok érdekeltsége is látószögbe kerülne...

  de ami a lényeg, hogy azt tudják manipulálni ha akarják, hogy ezen vizsgálatokon belül, amire ki kell térni, dokumentációja jó e, s ha igen, akkor mi a tartalom. mert ugye ami az usában volt ott csak kijelentették a felelősséget, s talán igaz is volt mert eltussolták elég látványosan. de ha dokumentum alátámasztja azt, hogy pl a tározó nem megfelelően volt felépítve, vagy toldva, esetleg ellenőrizve, akkor azt már nehezebben tudják szőnyeg alá seperni...”
 • 48. Tapmancs 2010. október 06. 14:15
  „36. Túrabakancs

  Köszi, de ezeket a frissebb képeket hol lehet letölteni? Tudomásom szerint a GE a legfrissebb képeket tölti be, és ott 2008. okt. 05. van megjelölve (a bal alsó sarokban írja a felvétel dátumát ha eléggé rázoomolsz)

  37. Madarász

  Pontosan ez a kép van a Google-ban is (2008.10.05), de az nem zavar hogy nem is az általad mutatott sarok szakadt át hanem az északnyugati? A képen a délnyugati van.”
 • 47. SC 2010. október 06. 14:07
  „Elolvastam,nagyon jók voltak az ügyvédeik... :-)
  Isteni akarat volt a sok eső...
  Remélem nálunk sokkal megnyugtatóbban fognak rendeződni a dolgok a károsultak javára.Mert megérdemlik,ezerszeresen is!
  És azt is remélem,hogy a realitás talaján fog minden hatóság maradni, és nem keverik bele a spirituális dolgokat.
  Mert hogy valaki felelős/nem Isten/ ezért,ugye az mindenki előtt tény.”
 • 46. AHA 2010. október 06. 14:03
  „hellboy780917
  Írja a cikk,hogy mulasztások sorozata.Tehát a felelős ott is meg volt.
  Csak úgy tűnik ott is volt pénz és összeköttetés,hogy ítélet ne legyen.Itt is ez fog történni.Attól még felelős,és mulasztó az van.”
 • 45. hellboy780917 2010. október 06. 13:55
  „nah végre felrakták már: http://www.origo.hu/nagyvilag/20101006-buffalo-creeki-katasztrofa-egy-1972es-amerikai-iszapolmes-tanulsagai.html

  tessék mindenkinek szép lassan elolvasni... ezért mondtam, hoyg várjunk még a kijelentéssel, hoyg felelősek e a vezetők vagy sem...”
 • 44. AHA 2010. október 06. 13:52
  „oké”
 • 43. hellboy780917 2010. október 06. 13:50
  „ezt majd magyarázd meg a rendőrnek is ha belekeverednél egy ilyen esetbe, okés? ;)”
 • 42. AHA 2010. október 06. 13:43
  „Az nem bizonyít semmit.”
 • 41. hellboy780917 2010. október 06. 13:42
  „AHA: és ha te egyedüli előfizetője vagy a címnek? :)”
 • 40. neduddgi 2010. október 06. 13:36
  „Ha én a károsultak helyében lennék,nem kívánnék visszaköltözni a házamba és a falumba sem. Holdbéli tájat senki sem akar a családjának sem 5, sem 20évre.
  Adjanak nekik valahol szép telkeket,kis házzal,nullázzák le a felvett kölcsöneiket,dózerolják el a házakat ,felejtsék el azt a területet. A cég (MAL Zrt.)fizesse ki az összes ember új lakhelyét!
  .Azonnal zárolják a vagyonukat!
  Milliárdos úgy lett belőlük,hogy fütyültek a biztonságra.”
 • 39. AHA 2010. október 06. 13:36
  „hellboy780917
  Itt is volt már példa arra amit írsz.Egy politikus jelentett fel egy fórumozót.
  A rendőrség természetesen rátalált az adott címre,de mivel abba a lakásba 8-an voltak bejelentve,senkire nem tudtak semmit rábizonyítani.Meg is szűnt az eljárás.”
 • 38. kistázi 2010. október 06. 13:34
  „Szegények:( Sajnálni tudom őket.”
 • 37. Madarász 2010. október 06. 13:31
  „http://www.napiaszonline.hu/aktualis/a_muholdfelveteleken_mar_a_katasztrofa_elott_latsz_23876

  Tapmancs, ma már többször bemondták a rádióban, igaz az ő honlapjuk nagyon lassan akart bejönni, de megtaláltam máshol.”
56 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszapömlés: Géppisztolyos rendőrök őrizték az éjszaka az elzárt utcákat

A hátrahagyott értékeket géppisztolyos rendőrök őrizték, miközben a speciális mentők holttestek után kutattak – eredménytelenül. Tovább olvasom