Kisalföld logö

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 2°C | 14°C

Iszapömlés: Néhány milliméteres az elmozdulás a megsérült tározón

Alig fél centiméteres elmozdulást mértek a geodéták a négy héttel ezelőtt megsérült ajkai vörösiszap-tározó X. számú kazettájának északi falán hétfő délután - ismertették a műszeres mérés eredményét a szakemberek az MTI tudósítójával a zagytározó közelében.

Alig fél centiméteres elmozdulást mértek a geodéták a négy héttel ezelőtt megsérült ajkai vörösiszap-tározó X. számú kazettájának északi falán hétfő délután - ismertették a műszeres mérés eredményét a szakemberek az MTI tudósítójával a zagytározó közelében.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság korábbi közlésével ellentétben nem néhány centimétert, hanem csak néhány millimétert mozdult a megsérült gátrész az időjárási körülmények miatt, a több helyen megrepedt és megsüllyedt északi oldalfal ugyanis szárad. A kiszakadt tározó falán a megsérült gátszakasz alja kifelé, a teteje befelé mozdult el, de ugyanekkora elváltozásokat mértek a repedések között is. A szakemberek azt mondták, a mintegy 150 méteres részen megsérült fal leomlásától egyelőre nem kell tartani.

A gátszakaszon az újabb mozgást a katasztrófavédelmi szakemberek úgy vették észre hétfő délelőtt, hogy a repedések két oldalán egy-egy összekötő szalagot feszítettek ki, és azok közül kettő elszakadt. Az MTI tudósítója délután a megsérült zagytározó tetején járva azt látta, hogy a megsérült vörösiszap-tározó északi gátján több repedés van, közülük kettő nagyjából fél méter széles és 25-30 méter hosszú. A tározó kiszakadt sarkától 20 méterre lévő nagyobb sérülés így már 59 centiméter széles.

A X. számú kazetta északi fala 150 méteres szakaszon sérült, a keresztirányú repedések mellett 52 centiméteres süllyedést regisztráltak. A vízügyi és katasztrófavédelmi szakemberek kijelentették: a környező települések nincsenek veszélyben.


Korábban:

Újabb, néhány centiméteres mozgást észleltek a szakemberek a négy héttel ezelőtt megsérült ajaki vörösiszap-tározó X. számú kazettájának északi falán, de a környező települések nincsenek veszélyben.

Töttős Györgyi, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője hétfőn közölte: a tározón lévő repedéseket és süllyedéseket a nap 24 órájában mérik, és hétfőn délelőtt 10 és 11 óra között két centiméteres eltérést mértek. A kiszakadt tározó falán a megsérült gátszakasz alja kifelé, a teteje befelé mozdult el.

Az október 4-én bekövetkezett katasztrófa során a vörösiszap-tároló kazettából mintegy egymillió köbméternyi erősen lúgos anyag ömlött ki, és elárasztott három települést. Magyarország legnagyobb ipari és ökológiai katasztrófájában kilenc ember halt meg. Öt nappal később egy hétre ki kellett üríteni Kolontárt, és kitelepítési készültségbe helyezték Devecser hatezer polgárát.

Olvasóink írták

  • 1. Mankapunka 2010. november 01. 14:38
    „Mekkora szerncséjük van,hogy mostanában nem esik sok eső!!!!

    Tipp-Mixet mikor lehet kötni,hogy mikor fog leomlani az az oldal????”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keddtől újra lezárják Devecsert és Kolontárt az átmenő forgalm elől

Kedd reggeltől ismét lezárják a vörösiszappal elöntött Kolontárra és Devecserbe vezető utakat az… Tovább olvasom