Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Iszapömlés: Megint menekültek, de nem gátszakadás elől

A kolontári templom dombjára menekültek a védelmi bizottság tagjai kedd délelőtt, amikor úgy tűnt: újabb vörösiszap-árhullám fenyegeti a falut.

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójának jelentése szerint a védelmi bizottság éppen ülésezett a polgármesteri hivatalban, amikor a katasztrófavédelmi szakemberek közölték: azonnal el kell hagyniuk az épületet és magaslati pontra kell menekülniük. Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár, a védelmi bizottság tagjai, a rendőrség vezetői a templom dombjára húzódtak az újabb árhullám elől.

Fotók: Cseh Róbert

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) később közölte, hogy szerencsére mégsem szakadt át a gát.

Iszapkatasztrófa a Marcalon nagyobb térképen való megjelenítése

Olvasóink írták

73 hozzászólás
 • 73. Jolánka 2010. október 07. 07:39
  „Gyerekek!
  kurva egyszerű a dolog! Ha az én családomat érte volna ilyen katasztrófa,egy lapra tettem volna fel mindent:oda megyek és fejbe lövöm!Azt biztos nem bírnám elviselni,hogy továbbra is Gazdagék bulijaira járjanak,igyák az 50ezres pezsgőjüket az Opera bálon,kurvázzanak(mert csak azok állnak már meg nekik!),A gyerekem meg HALOTT!!??NA NEEEE!!!!”
 • 72. Imcsi 2010. október 06. 13:05
  „A google térképen ha valaki műhold módban ráközelít a vörösiszap-tárolóra, akkor a bal alsó sarkában mintha repedést lehetne látni. És mikor is készülhetett ez a térkép? Móváron a Tecsót még csak építik!”
 • 71. Alina01 2010. október 06. 08:52
  „Győrben a Zöld utca 22-ben gyűjtik az adományt és eljuttatják a rászorultaknak:
  "Az adomány gyűjtés eredményessége érdekében szeretnénk ismét kérni az Önök segítségét. Cégünk az általunk felajánlott termékek mellett további adományok összegyűjtésében, és annak a rászorultakhoz történő elszállításában tud segítsé get nyújtani.
  Egyeztettünk a Katasztrófavédelem vezetőjével, hogy mire van szükségük az ott lakó embereknek. Természetesen hálásan fogadnak bármilyen adományt, mindennek örülnek, de elsősorban az alábbi termékekre lenne szükségük:
  - Víz,
  - Tartós élelmiszer,
  - Zokni, fehérnemű,
  - Takaró, ruha, kabát, stb.
  Ha lehetőséget lát a segítségnyújtásra akár egy üveg ásványvízzel is, kérem, csatlakozzon Ön is kezdeményezésünkhöz, hiszen a baj hatalmas.
  Gyűjtőpontok: (Hétfőtől-péntekig, 8-16.00 óráig elérhető)
  Lapterjesztő FR Hálózat raktárai:
  - Budapest, 21. kerület, II: Rákóczi Ferenc u. 195-197.
  - Győr, Zöld u.22.
  - Debrecen Rigó u. 56.
  - Tatabánya, Búzavirá ;g u. 3.
  - Miskolc, Repülőtéri u. 4.
  - Veszprém, Gerenda u. 4-6."
  Szerintem aki csak tud vigyen valamit és vinni fogok ásványvizet és takarót...meg amit még tudok, majd körülnézek a régi ruhák közt. Most csak ennyit tudunk tenni....”
 • 70. egylány00 2010. október 05. 20:40
  „Emberek feje fölé épiteni egy ilyen tározót. Az ám az okos! Meg 2 éve repedt volt, pénz beszél nem?
  Az ilyen embereket kéne belelökni abba a tározóba! Csak nehogy majd pár év múlva a gyerekem bánja meg ezt.
  Ez már a földbe került! Az utakról lemoshatják de a földből senki nem szedi ki!”
 • 69. stuksza 2010. október 05. 18:59
  „A talajvizet/rétegvizet/ivóvíz a Föld mélyebb rétegeiben található. Hogy ezeket a mélyebben fekvő vizeket ne szennyezzük ezért telepítjük magaslatra a szennyező lerakókat/hulladéktárolókat, stb. Pl. a temetők is ezért vannak a települések legmagasabb pontjára telepítve. A tározó medence pedig vízzáró betonból készül, melynek az a tulajdonsága, hogy nem engedi keresztül magán sem a vizet, sem más anyagot. Ilyenből készülnek a fürdőmedencék is. Elképzelhető, hogy a medencébe hígabb koncentrátumú anyagot tároltak, mint kellett volna (esőzés miatt hígulhatott) és híg anyagnak az oldalnyomása szétfeszíthette a betongát falát.”
 • 68. makacs 2010. október 05. 15:59
  „Egy kolontári fazon szerint már vagy 30éve "megjósolták" a helybeliek, hogy egyszer elönti őket az iszap. Tulajdonképp ez komolyabb földrengésnél törvényszerű lett volna. Felfoghatatlan, hogyan lehet ekkora mennyiségű folyadékot emberek feje főlé építeni.
  60.
  Ha igaz az iszappal átitatott földsánc, akkor ez a trutyi talán nem is olyan mérgező. Ha ugyanis az lenne, akkor nemcsak a gát falát, hanem a hektárnyi területű medret is bélelni kellett volna, a folyadék földbe kerülése ellen-és nem csak betonnal. Állítólag nehézfémeket tartalmaz. Amik-a hírek szerint-a meder alján koncentrálódtak. Hogy is van ez?
  Az lenne jó, ha igazad lenne a masszával átitatott gát ügyében, mert akkor nem oly nagy a baj. Hiszen ha eddig(évtizedekig) a környék ivóvízkészleteit nem szennyezte, akkor ezután sem fogja. Azonban van egy olyan sejtésem, hogy nincs igazad.”
 • 67. sicc 2010. október 05. 15:57
  „most már tényleg ideje volna rendet tenni ebben az országban!!!
  Mert a saját mocskunkban fogunk belefulladni!”
 • 66. sicc 2010. október 05. 15:54
  „Nem veszélyes!!!
  És az égési sérüt emberek ?
  És a termőföld ?
  És az ivóvíz ?
  És a növényzet ?
  És az állatok ?
  Kínába kivégeznek cégvezetőséget !!!!”
 • 65. engel 2010. október 05. 15:53
  „Mal Zrt.: nem vagyunk hibásak
  Nem tarja hibásnak magát a Mal Zrt. az ajkai térségben kialakult katasztrófáért, és a cégvezetők állítása szerint a vörösiszap emberre nem veszélyes anyag, nem okoz maradandó károsodást, és a keletkezett kár is lényegesen kisebb, mint amekkorát emlegetnek.

  Bakonyi Zoltán cégvezető és Tolnay Lajos cégelnök kedd délután Kolontáron, a védelmi bizottság ülését követően újságíróknak azt mondta: minden szabályt betartva működnek, ezért nem értik az okát, miért függesztette fel a környezetvédelmi államtitkár tevékenységüket. Ezért a Kormányzati Koordinációs Bizottság délutáni budapesti ülésén kezdeményezik, hogy a hétvégén újra indulhasson működésük.

  A cégvezetők közlése szerint 30 millió forint humanitárius segélyt adnak az áradás okozta települések önkormányzatainak, de átfogó biztosításuk kizárja a harmadik fél iránti kártérítés lehetőségét. A környezetvédelmi államtitkár által említett 10 milliárd forintos kárt pedig túlzónak tartják.

  Illés Zoltán tudósítónknak délelőtt arról beszélt, hogy felmerült a gyanúja: a cég az engedélyezettnél több vörösiszapot tárolt. Az államtitkár akkor azt mondta, a károk mértéke felmérhetetlen, a helyreállítás pedig több tízmilliárd forintba kerülhet.”
 • 64. mais 2010. október 05. 15:52
  „Akkor a cégvezetők fürödjenek meg benne ,ha nem veszélyes !!!!”
 • 63. Bucak 2010. október 05. 15:46
  „"Nem tarja hibásnak magát a Mal Zrt. az ajkai térségben kialakult katasztrófáért, és a cégvezetők állítása szerint a vörösiszap emberre nem veszélyes anyag, nem okoz maradandó károsodást, és a keletkezett kár is lényegesen kisebb, mint amekkorát emlegetnek.

  Bakonyi Zoltán cégvezető és Tolnay Lajos cégelnök kedd délután Kolontáron, a védelmi bizottság ülését követően újságíróknak azt mondta: minden szabályt betartva működnek, ezért nem értik az okát, miért függesztette fel a környezetvédelmi államtitkár tevékenységüket. Ezért a Kormányzati Koordinációs Bizottság délutáni budapesti ülésén kezdeményezik, hogy a hétvégén újra indulhasson működésük.

  A cégvezetők közlése szerint 30 millió forint humanitárius segélyt adnak az áradás okozta települések önkormányzatainak, de átfogó biztosításuk kizárja a harmadik fél iránti kártérítés lehetőségét. A környezetvédelmi államtitkár által említett 10 milliárd forintos kárt pedig túlzónak tartják."

  Ez felháborító!!! Ki akkor a felelős??
  ÁÁÁÁÁÁÁÁ”
 • 62. sicc 2010. október 05. 15:45
  „2007 áprilisában körülbelül száz hal pusztult el az ajkai Torna-patakban, mert a timföldgyárban üzemzavar volt: akkor leállt az áramellátás, s ezért sérült a védelmi rendszer. Emiatt a csővezetékből lúg folyt ki, ami a Csinger-patakon keresztül a Tornába is eljutott. A hvg.hu úgy tudja, az üzemzavarról a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség is tudott. A halpusztulást akkor több helyi lakos észlelte is. Akkor a MAL Zrt. részéről Deák József mindössze annyit mondott: rendkívül sajnálják az esetet, s mindent megtesznek, hogy többet ne fordulhasson elő.
  Most nem nyilatkoznak ! A legutolsó nyilatkozata a vezetőségnek: Csak a felső vizzáró réteg ömlött ki, ami nem ártalmas, slaggal le lehet mosni .!!??
  Ezzel ellentmond a sok égési sérült ! Össze- vissza hazudoznak ,menteni akarják magukat. Valószínű túlterhelték a tározót és ezért nem bírta!
  Kik ezek a mocskok ? Ezek nem emberek, semmi sem számít nekik. Tudták jól évek óta ,mivel játszanak, de az akkori vezető politika emberei voltak ,még KÖRNYEZETVÉDELMI ! kitüntetést is kapott az igazgató, Fodor Gábortól !!
  Eszméletlen ami itt folyik!!!!”
 • 61. Bucak 2010. október 05. 15:41
  „Lógjanak a felelősök, szemet szemért. 20 halálos áldozatot mondanak csak a média mást mond.
  20 embert előzetesbe letartoztatni, vonják felelőségere az illetékeseket.
  Magától nem szakadt át, már biztos szivárgott.”
 • 60. szocdem 2010. október 05. 15:21
  „58. kolombela 2010.10.05. 15:12

  Amikor ezt létesítették, egész magyarországon nem volt annyi cement amiből megcsinálhatták volna. Amit betonnak gondolsz, az iszappal átitatott döngölt föld, egy csomó fémrészecskével, amitől oylan "darabos" a képe!

  Az óvári tározó is épp ilyen. döngölt, kb 10-15 méter magas földsánc - füvesítve..
  az idők folyamán átitatja a trutyi, és oylan lesz mint a beton. Máshol nem, és a geológiai mozgások miatt folyton elreped itt ott..nem véletlenül kelleneelszállítani a lakott területek környékéről- de nincs hova.”
 • 59. szocdem 2010. október 05. 15:15
  „51. Agent 2010.10.05. 14:57

  Én nem tom mék országban éldegélsz, de a Mi államunknak kutya kötelessége a környezetvédelmi TÖRVÉNYKEZÉS és ELLENŐRZÉS.
  Ezt itt 20 éve röhejes módszerekkel teszik. Egyszerüen azért mert a politikai erők agykapacitása keveske ahhoz hogy felfogják: a szavazatok egy kalappal valót se érnek abból ami most kiömlött egy csomó szerencsétlen ember nyakába, ha közben a fizikai valóság a nagy versengéstől lepusztul körülöttük.
  Nem értik, hogy a sok lizingelt autópálya, meg köztér és középület alkamas ugyan bár a szavazók elámítására de elmoshatja őket az elhanyagolt épített környezet Most s épp ez történt. Vagyis az állam nem tette azt ami a kötelessége. Miért? Mert akik a birtokukban tartották, nem tették a kötelességüket. Miért? Mert nem elég okosak, és nem elég képzettek hozzá. (Rotálnak az igaz, de az oylan, mint amikor egyik nap a kék, másik nap a piros bogyót szedő betegeket engedik ki a diliház foylósólyán színelőadást tartani.)

  Azt minden józan paraszt ésszel rendelkező ember tudja, aki kötődik valahogy a környezethez (a filozófusok, meg a metafizikusok kivételével) hogy a földművek nem időtállóak - azokat FOLYAMATOSAN karban kell tartani. Ez sok helyen, a hasonló létesítményeknél azt jelenti, hogy füvesítik, esetleg tesznek ki egy kamerát, ami 24 órán át mefigyeli a terepet( legalább egy jó fotó legyen arról amikor kiönt a szr.)
  Geodézia vizsgálatokat jó ha öt évente végeznek - de úgy hallom az se szokás. (A gyep nő, kaszájjuk, oszt minden rendbe van)
  Azok a jogszabályok amik ezt a röhejes eljárást lehetővé teszik legszebb legelismertebb, és leggazdagabb polgártársainknak, - no meg az önkoriknak, mert ők is rendelkeznek ilyen földművekkel- az elmúlt 20 év Fidesz és MSZP politikereinek és droidjaik munkásságából származik. Ez az eredmény. Köszönik szépen a károsultak, és remélem Te is megköszönöd majd, amikor 30 óra mulva itt a Széchenyi híd alatt látod majd hömpölyögni a 13-as ph-jú szrt. Ha nem érted majd akkor sem, akkor majd fürödj meg vagy 2 hét mulva csapvízzel, amire a nehézfém eléri az ivóvízbázist.. viszont mától csak ásványvizet javallok még a főzéshez is!”
 • 58. kolombela 2010. október 05. 15:12
  „55. hozzászólás Agent 2010.10.05. 15:04
  Nem mintha, hanem beton. Gondolom építésekor egy kicsit kispórolták a cementet.”
 • 57. Agent 2010. október 05. 15:08
  „56, a markolóhoz viszonyítottam, a fák nem tudom milyen magasak:)”
 • 56. Tapmancs 2010. október 05. 15:07
  „Viszonyítsd a fákhoz amik rajta vannak.”
 • 55. Agent 2010. október 05. 15:04
  „Amekkora darabokban maradt az áttörés után, mintha beton lenne.”
 • 54. westi 2010. október 05. 15:03
  „http://hvg.hu/itthon/20101005_iszapomles_mal#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2010_10_5

  Itt egy helybéli azt nyilatkozza,hogy már hetek óta hallani lehetett a szivárgásról.
  Mindenesetre a tulaj nagyon flegmán kezeli ezt az egészet.Mintha mi se történt volna.”
73 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszapömlés: Négy halálos áldozat, heten eltűntek

Egy idős férfi, egy 3 és 1 éves testvérpár és egy 35 éves férfi halt meg a hétfői kolontári gátszakadás miatt. Tovább olvasom