Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 16°C | 23°C Még több cikk.

Iszapömlés: Már három gyanúsított van

Újabb gyanúsítottat hallgatott ki az iszapkatasztrófával kapcsolatban a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI), ezzel a gyanúsítottak száma háromra emelkedett - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-vel.
A Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. környezetvédelmi és laborfelelősét közveszélyokozás és környezetkárosítás vétségével gyanúsították meg. F. Józsefné nem tett vallomást, a gyanúsítás ellen pedig panaszt jelentett be. A gyanúsított szabadlábon védekezhet.

Az NNI álláspontja szerint "a gyanúsított laboratóriumi és környezetvédelmi vezetőként úgy vizsgálta felül a Mal Zrt. kárelhárítási tervét és hajtotta végre annak módosításait, hogy elmulasztotta a hasonló katasztrófa esetén a kármentesítéshez és az élet, testi épség, valamint a vagyon megóvásához szükséges intézkedések kidolgozását, védelmi rendszerek, a káresemény hatását csökkentő védművek és jelző-riasztórendszerek kialakítását".

Az NNI - a bejelentett polgári jogi igényekre tekintettel - a gyanúsítást követően azonnal intézkedett, megtette a gyanúsítottak vagyonát érintő biztosítási intézkedéseket és zár alá vételre tett előterjesztést - írta az ORFK.

Korábban a rendőrség a Mal vezérigazgatóját, Bakonyi Zoltánt, valamint Deák József műszaki szolgáltatási igazgatót hallgatta ki gyanúsítottként az iszapkatasztrófával összefüggésben.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt hétfőn a parlamentben, napirend előtti felszólalásban jelentette be, hogy a rendőrség őrizetbe vette a Mal Zrt. vezérigazgatóját és kezdeményezte az előzetes letartóztatását.

Bakonyi Zoltánt több ember halálát okozó közveszélyokozással és környezetkárosítással gyanúsították meg. A Veszprémi Városi Bíróság viszont múlt szerdán elrendelte a vezérigazgató azonnali szabadlábra helyezését. A bírósági döntés fő indoka az, hogy a bűncselekmény alapos gyanúja sem állapítható meg az eljárás ezen kezdeti szakaszában.

Az ügy második gyanúsítottját, Deák Józsefet múlt pénteken hallgatta ki a rendőrség, gondatlan közveszélyokozás és környezetkárosítás vétségének gyanúja miatt. Az NNI szerint a gyanúsított szintén elmulasztotta a hasonló katasztrófa esetén a kármentesítéshez és az élet, a testi épség és a vagyon megóvásához szükséges intézkedések kidolgozását, védelmi rendszerek, a káresemény hatását csökkentő védművek és jelző-riasztórendszerek kialakítását. A gyanúsított, aki nem tett vallomást és a gyanúsítás ellen panasszal élt, szabadlábon védekezhet - fűzték hozzá.

Olvasóink írták

 • 3. tradermike 2010. október 18. 22:04
  „Ha azt hiszitek, hogy a kertész lesz a gyilkos, akkor tévedtek. Népi megfigyelés, hogy az ilyen vizsgálatok eredményét 600 évre titkosítják. Addigis énekeljünk békedalokat és szedjünk virágot.
  De egy rohadék helyen élek aqrvaéletbe....”
 • 2. LAZA 2010. október 18. 20:20
  „No, ugye!
  A tipp mix szelvényeim jönnének be ilyen gyorsan mint ez a tippem!
  Egy laboráns! Ha,ha,ha,ha!
  Mint a meteorológus!”
 • 1. 290571 2010. október 18. 18:05
  „Azt már most borítékolom, hogy a 378576295. "senki" lesz a felelős ezért a borzalomért!

  Mint bárhol másutt!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszapömlés: Megkezdték a Torna-patak menti házak kármentesítését

A kárfelmérő bizottság Devecser 21, vörösiszappal elöntött utcáján vizsgálja a házakat. Tovább olvasom