Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Iszapömlés: Lezárták Devecsert

Devecser minden bevezető útját lezárta a rendőrség, csak a mentési munkálatokban részt vevő járművek és a buszok hajthatnak be a városba. Az MTI tudósítójának sikerült bejutni Devecserbe: jellemző kép, hogy a város lakói csoportokba verődve beszélgetnek az utcákon. Mindenütt fehér ruhás munkásokat látni, és minden utca minden kereszteződésében rendőrök és polgárőrök posztolnak.
A devecseri művelődési házban ülésezik a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság is, amelyen részt vesz Kontrát Károly belügyi államtitkár is. A bizottság meghallgatja Bakonyi Zoltánt, az ajkai timföldgyár vezérigazgatóját.

Horváth Ottó használtcikk-kereskedő, egy nagyobb csoportosulás "szóvivője" azt mondta az MTI tudósítójának, hogy "a fél város elment már Sümegre, Zalahalápra, Gógánfára és más településekre". Horváth Ottó elmondása szerint reggel hangszórós autóból tájékoztatták a lakosságot, hogy Kolontár lakosságát kitelepítik, s esetleg erre kell készülniük a devecserieknek is.

Az utcán beszélgető emberek szerint itt veszélyes lesz élni, mint fogalmaztak: ezt a "vörös szörnyűséget" soha nem lehet maradéktalanul eltüntetni. A 31 éves Horváth Ottó ennek ellenére azt mondja, ő marad a családjával Devecseren, nem költözik el. Devecser utcáin több helyütt is figyelmeztető táblák jelzik: "a vörös iszap a bőrre kerülve égési sérüléseket okoz, azonnal le kell mosni".

A devecseriek reménykednek, hogy nem jön már újabb áradat. Horváth Ottó látta a hétfői iszapömlést, amely "egyszerűen borzalmas volt", mint mondta: a belvárostól 100-150 méternyire zúdult el a méteres iszapfolyam és vitt, sodort magával mindent: tyúkokat, kutyákat, disznókat, ajtókat, ablakokat és rengeteg hasábfát. Elmondása szerint unokatestvére menteni akarta az új házából az értékeit, s derékig megégett.

Olvasóink írták

 • 5. szocdem 2010. október 09. 19:52
  „4.

  A hülyeség pártfüggetlen ebben igazad van. Abban viszont nincs hogy ez "csak" borzalom nem politika!

  A politika igen is máris ott van és nyomul, és hazudik.
  Pl nem mondja meg a veszélyek valódi mértékét, a várható következményeket, nem mondja ki az állam határozott felelősségét az idáig vezető mulasztások elősegitésében, stb. Egy csom hozzá nem értő közszereplő ripacskodik, és fotóztatja magát a helyszínen, mintha utólag bármit is tehetnének... még hogy nem politika...”
 • 4. passuth 2010. október 09. 19:17
  „3,ennyi erővel Viktort is mondhattál volna,ez a borzalom nem politika,az előtte napon műholdképen látható repedés előrevetítette ezt a katasztrófát,szerintem a hanyag ellenőrzés,emberi hiba okozta,a milliárdos tulajdonosok igenis feleljenek vagyonukkal,amit ebből szereztek,minket megbüntetnek,ha 60-nal megyünk lakott területen,ők megúsznak ekkora pusztítást ?”
 • 3. szocdem 2010. október 09. 18:52
  „2.

  Azt iszem nem kell egyetem hozzá, hogy megértse bárki, honna vannak a milliárdos vagyonok az üzletágban.... Egyszerüen beteljesedett azk állítása, akik 1995-ben tiltakoztak az alumínium ipari mutyi ellen. Sajnos.

  Egyszerüen borzalmas ami történt, és valószínüleg történni is fog a töbi heylszínen. Ez sem volt elég ahhoz hogy a többitulaj milliárdos kifizetésekbe fogjon a tározók felszámolása, vagy megerősítése érdekében. MÉG LEMAradnak az eLSŐ SZÁZ leggazdagabb mögött... Az ország, meg a környezet le van tojva, az csak akkor számít, ha a politikai hatalmat is meg akarják szerezni (mint pl. Gyurcsány)”
 • 2. miklos.1 2010. október 09. 16:35
  „A bauxitunk továbbra is kis sűrűségű és drágán kitermelhető, az energia 1990 táján drasztikusan megdrágult, az alumínium ára leesett. Hogy az ágazat ma mégis létezik, az egyetlen ,,versenyképességi" tényezőnek, a hulladék-elhelyezés szabályozatlanságának köszönhető.
  Ilyen feltételek mellett a timföld- és alumíniumgyártás sem rossz üzlet: az érintettek az áramot kedvezményes áron kapják, ahogy az iparág működőképes részéhez is úgyszólván üveggyöngyökért jutottak. Az árcsökkentés indoka annak idején a környezetvédelmi kötelezettségek átvállalása volt, ám - mint látjuk - ebből nem sok valósult meg: a tározók ma is megvannak, folyamatosan bővülnek, és baj esetén változatlanul az államnak kell a pénztárhoz fáradnia.

  Egy tonna vörös iszap semlegesítése nagyjából 100 ezer forintba kerül, a 30 millió tonnányi készletet tehát 3 ezermilliárd forintból lehetne eltakarítani - ennyi értéket az iparág egy évszázad alatt sem tudna megtermelni. Most úgy tűnik, hogy a mindenkori kormányok a fentiekhez képest fillérekből megúszható kárenyhítésre sem törekedtek. Az érintett térségben élők nem tudták (máshol ma sem tudják), hogy milyen veszélynek vannak kitéve és mi a teendőjük, ha átszakad a gát.

  Az 1995-ös privatizáció alaptétele volt, hogy a vevők gyakorlatilag semmit nem fizettek a gyárakért. Gyurcsány cége például kemény ötmillió forintot (!) tett le saját zsebből a hárommilliárd forintos értéken számon tartott mosonmagyaróvári timföldgyárért.
  Egy további kisebb részt az anyósa által felügyelt állami bank hiteléből állt, míg a vételár túlnyomó részét a Horn-kormány elengedte, cserében a vörösiszap-tárolók megerősítéséért és befedéséért, továbbá a gyár környezetvédelmi fejlesztéséért. Ugyanez történt a többi haver esetében is, Ajkán és Almásfüzitőn. Az igazi vételár tehát a hazai timföldgyártás évtizedek alatt felhalmozott mellékterméke, a 25 millió tonna (!) mérgező vörösiszap sorsának megnyugtató rendezése lett volna. Ha megfizetik.”
 • 1. háté 2010. október 09. 13:34
  „Horváth Ottó használtcikk-kereskedő--lomis vállalkozó--újrahasznosítási munkatárs- (asszisztens)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszapömlés: Félmillió köbméter iszap zúdulhat Kolontárra

Tovább gyengült az ajkai iszaptároló sérült 10-es kazettájának gátja. Kolotárt kiürítették, Devecseren felkészültek a kiürítésre. Tovább olvasom