Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Iszapömlés: Jelöletlen tojásszállítmányok buktak le az iszapömlés miatt

Jelöletlen tojásszállítmányok buktak le a kolontári iszapömlés miatt - mondta Földi Péter, a Baromfi Terméktanács (BTT) szaktanácsadója csütörtökön az MTI-nek.
Kifejtette: a pecsét nélküli tojások behozatalának az teremt piacot, hogy Magyarország tojástermelése lecsökkent az utóbbi években a korábbi időszakhoz képest. Az áruházláncok árleszorítása következtében ugyanis sokan abbahagyták a tojástermelést, az olcsó import mennyisége ugyanakkor növekedett. Az önköltség alatti árú import beszerzési lehetőségére az a magyarázat, hogy külföldön még így is jobban megéri kivonni a piacról a felesleget, mint állatifehérje-feldolgozóba vinni - mondta a szakember.

Földi Péter emlékeztetett arra: a BTT korábban is meg volt győződve arról, hogy ilymódon jelöletlen, pecsét nélküli tojásokat is hoznak be a magyar piacra, ezeket a tojásokat aztán itt látják el származási igazolással, így magyar tojásként jelennek meg az üzletekben. Erre a gyanúra vonatkozóan került írásos bizonyíték a kolompári katasztrófa kapcsán a BTT-hez, bár korábban is voltak már máshonnan erre utaló jelek - tette hozzá a titkár. Kolontáron egy helyi vállalkozóról lehetett tudni, hogy "mindenki alá ment az ár vonatkozásában a kereskedőknél". Ezt a vállalkozó vélhetően jelöletlen import tojások magyarországi "honosításával" tudta csak megcsinálni a szaktanácsadó szerint.

Az iszapömlés idején ugyanis egy spanyol és egy lengyel, jelöletlen tojást szállító kamion érkezett Kolontárra, de nem tudott bejutni a településre. A lengyelek telefonon kínálták fel másnak az árut, a spanyolok pedig írásban tették ezt. A spanyol ajánlatot két helyről is megküldték a BTT-nek, a terméktanács ekkor jelentette be azonnal az esetet az állategészségügyi hatóságnak, akik a BTT tudomása szerint azonnal Kolontárra is mentek, de a kamiont már nem találták ott. A BTT másnap kapott üzenetet arról, hogy a korábban felkínált spanyol tojásszállítmányt már eladták valahol Magyarországon.

A szakember tájékoztatása szerint jelöletlen tojást kizárólag akkor lehet szállítani két uniós tagország között, ha feldolgozásra viszik a tojást, és a szállítást a tojásfeldolgozó intézi, nem az eladó. A szállítójárművet is a feldolgozónak kell bérelnie, és szükséges a két ország között egy megállapodás arról, hogy az adott helyre lehetséges jelöletlenül bevinni tojást. Ilyen egyezménye azonban Magyarországnak senkivel nincs - hangsúlyozta Földi Péter.

Hozzátette: a BTT gyanúja továbbra is az, hogy a kolompári eset nem egyedi, a jelöletlen tojás milliós tételekben érkezik Magyarországra. Eközben reklámozzák a magyar tojást állami és saját pénzből - jegyezte meg. Az ügyben a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) már vizsgálatot indított, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI megkeresésére annyit közölt: folyamatban lévő ügyről az MgSzH nem nyilatkozik. Körülbelül egy hét kell ahhoz, amíg lezárják a vizsgálatot - tájékoztatott Tátrai Eszter, a VM sajtófőnöke.

Olvasóink írták

 • 3. Guci01 2010. október 15. 09:54
  „Na még 1x:

  " hogy a kolompári eset nem egyedi, "

  Azt hittem, hogy véletlen. 1x. Na, de kétszer?????????????????????”
 • 2. Guci01 2010. október 15. 09:51
  „"Erre a gyanúra vonatkozóan került írásos bizonyíték a kolompári katasztrófa kapcsán..."

  KOLOMPÁRI katasztrófa

  Ez a cikk lett az, ezzel a banális hibával! ! !”
 • 1. Magyarka1 2010. október 15. 07:05
  „Szégyen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszapömlés: Péntek déltől újra termel a Mal Zrt.

Péntek déltől újra termel az ajkai timföldgyárat üzemeltető, állami felügyelet alatt működő Mal Zrt. Tovább olvasom