Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Iszapömlés: Illés Zoltán felfüggesztette a MAL Zrt tevékenységét

Azonnali hatállyal felfüggesztette a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. termelői tevékenységét a környezetvédelmi államtitkár, Illés Zoltán egyúttal utasította a céget az ajkai térségben megsérült tározó helyreállítására.
Az államtitkár kedd délután Kolontáron, a védelmi bizottság ülését követően az MTI tudósítójának azt mondta: a hétfő délutáni baleset óta a cég továbbra is folytatta a termelést, és felmerült a gyanú, hogy az ökológiai katasztrófa azért következett be, mert a zagytározóban sokkal több iszapot tároltak, mint amennyit szabad lett volna, illetve a cellák illesztése nem volt szakszerű.

Illés Zoltán szerint az is elképzelhető, hogy a túlterheltség miatt talajtörés következett be, és emiatt mozdultak el a sarokillesztékek. Az államtitkár utasította a céget, hogy "állítsa meg" a még mindig szivárgó vörösiszap további ömlését a tározóból.

A környezetvédelmi államtitkár azt is elmondta: elrendelte, hogy a környezetvédelmi felügyelőségek vizsgálják felül az úgynevezett zagytározók engedélyét.

A MAL nem érti

Nem tarja hibásnak magát a Mal Zrt. az ajkai térségben kialakult katasztrófáért, és a cégvezetők állítása szerint a vörösiszap emberre nem veszélyes anyag, nem okoz maradandó károsodást, és a keletkezett kár is lényegesen kisebb, mint amekkorát emlegetnek.

Bakonyi Zoltán cégvezető és Tolnay Lajos cégelnök kedd délután Kolontáron, a védelmi bizottság ülését követően újságíróknak azt mondta: minden szabályt betartva működnek, ezért nem értik az okát, miért függesztette fel a környezetvédelmi államtitkár tevékenységüket. Ezért a Kormányzati Koordinációs Bizottság délutáni budapesti ülésén kezdeményezik, hogy a hétvégén újra indulhasson működésük.

A cégvezetők közlése szerint 30 millió forint humanitárius segélyt adnak az áradás okozta települések önkormányzatainak, de átfogó biztosításuk kizárja a harmadik fél iránti kártérítés lehetőségét. A környezetvédelmi államtitkár által említett 10 milliárd forintos kárt pedig túlzónak tartják.

Olvasóink írták

 • 7. rockergyerek 2010. október 06. 09:44
  „A két cégvezető nyugodtan fürödjön meg művében. Ha tulélik akkor elhiszem hogy nem veszélyes az emberre”
 • 6. b.ildi57 2010. október 05. 17:24
  „igazad van FW”
 • 5. FW190 2010. október 05. 16:51
  „ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!

  Adjátok ide nekem azt a két cégvezetőt egy negyed órára!”
 • 4. b.ildi57 2010. október 05. 16:45
  „Miszter gondolkodj egy kicsit normálisan még jó hogy felfüggesztik majd a lukas gátba nyomatják tovább az iszapot. A cinikus szemét banda pedig a MAL a fogalmazásod szerint nem őket szidtad/ ha olvastad a cikket
  nem ők a hibásak hát akkor kik. A falubeliek talán miért ott laknak. Röhej. 30 miilio forint meg azt hiszik elég a kárra hát a lakások rendbe tételére talán igen ,de ott van még a termőföld a folyó az utak stb”
 • 3. Misztertejfel 2010. október 05. 15:53
  „Cinikus, szemét banda. Csak azokat a kolontáriakat kell sajnálni, akiknek nem elég a bajuk, még a munkaadójuk tevékenységét is megszüntetik.”
 • 2. Bucak 2010. október 05. 15:45
  „ááááááááááááááá
  ez felháborító, nem az Ő hibájuk???
  Akkor kié??”
 • 1. Pedró 2010. október 05. 15:20
  „A felülvizsgálatokkal sajnos egy kicsit elkéstek!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszapömlés: Megint menekültek, de nem gátszakadás elől

Úgy tűnt, újabb gátszakadás történt Kolontárnál kedd délelőtt, amikor a templomdombra menekült mindenki. Tovább olvasom