Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Iszapömlés: Hetekbe telik a vasúti pálya helyreállítása

A vörösiszap- katasztrófa miatt a MÁV-csoport jelenlegi kára mintegy 500 millió forint - közölte az MTI érdeklődésére a vasúttársaság hétfőn.
Ebből az infrastruktúrában 400 millió forint a kár, amiből 300 millió forintot tesz ki a pályában keletkezett kár helyreállítása, további 100 millió forintot a megrongálódott biztosítóberendezési, távközlési és erősáramú kábelek újrafektetése. A fennmaradó 100 millió forint a vonatpótló buszok rendelése, a kitelepülőket szállító mentesítő vonatok közlekedtetése, a tehervonatok kerülő úton történő továbbítása miatt keletkező többletkiadás.

A MÁV Zrt. közlése szerint megközelítőleg 1.500 méteren vágánybontást kell végezni, a szennyezett anyagokat kitermelni, a biztosítóberendezési, távközlő és erősáramú kábeleket és szerelvényeket újrafektetni, építeni.
Hétfőn eltávolították a mintegy 1.500 méter hosszban a vörösiszaptól szennyezett síneket és betonaljakat. Várhatóan csütörtökre a szennyezett zúzottkövet, valamint az egyéb elemeket is eltávolítják. A síneket és a betonaljakat megtisztítják a szennyeződéstől. Ezt követően péntektől kezdik teríteni az új zúzottkövet, majd a megtisztított síneket és aljakat visszateszik, de még így is 200-250 méter hosszan új síneket és aljakat kell lefektetni.

A vasúttársaság hangsúlyozza, hogy a helyreállítás tervezett üteme abban az esetben valósulhat meg, ha nem történik újabb gátszakadás. A MÁV folyamatosan egyeztet a katasztrófavédelem szakembereivel, és ha nem történik váratlan esemény, vagy további gátszakadás, 2-2,5 hét alatt helyreállítják a vasúti pályát - közölte a vasúttársaság az MTI-vel.

Olvasóink írták

  • 1. umberto 2010. október 11. 22:11
    „Hát igen, ez nem két forint. És akkor még nem adtuk össze a többi költséget, tisztítás, gátépítés, lezárás, repülőgépes-helikopteres őrzés, kilakoltatás, segélyezés, új házak építése... Ezek így összesen szerintem többe lesznek, mint a kipécézett tulajdonosok (magán)vagyona.

    Ja, tényleg: ki fizeti ki az osztrák grínpíszes repülőgépek kiüldözésének költségeit?

    És ki fogja fizetni a talajcserét, új gátak építését?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány: most támogatni kell a kormányt

Gyurcsány Ferenc szerint támogatni kell a kormányt abban a törekvésében, hogy tisztességes elveken… Tovább olvasom