Kisalföld logö

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Iszapömlés: elmúlt a közvetlen veszély

Elmúlt a vörösiszap-áradás miatti közvetlen veszély az ajkai térségben; a környezetvédelmi államtitkár azonnali hatállyal felfüggesztette a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. termelői tevékenységét, de a cég nem tarja magát hibásnak; négyen meghaltak, öt embert még mindig keresnek.
Elmúlt a vörösiszap-áradás miatti közvetlen veszély az ajkai térségben, a munka a kárfelszámolásra és a helyreállításra  összpontosul - közölte Pintér Sándor belügyminiszter újságírókkal  kedd délután Kolontáron, a védelmi bizottság ülését követően.   

Lasztovicza Jenő, a védelmi bizottság elnöke azt mondta: a  megsérült zagytározó melletti cellákból 100 ezer köbméter vizes  iszapot szivattyúznak ki a megfelelő kémiai eljárás után, hogy  enyhítsék a nyomást és megelőzzék az újabb kazettaszakadást.   

Mint hozzátette, arra kérik a lakosságot, hogy a kiskertek  veteményeit ne fogyasszák, a szennyezett takarmányt ne adják oda az  állatoknak, de közlése szerint védőmaszkra nincs szükség, ugyanis a  levegőben nincs szennyezőanyag.   

A vörös színű sárlavinát összegyűjtik és a Magyar Alumínium  Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. által felajánlott területre  szállítják. Arra a kérdésre, hogy mi okozhatta a katasztrófát,  Lasztovicza Jenő nem tudott egyértelmű választ adni, mondván, az  érintett cég és a katasztrófavédelem, illetve a rendőrség is  vizsgálatot folytat.   

Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár azonnali hatállyal  felfüggesztette a MAL Zrt. termelői tevékenységét, egyúttal  utasította a céget az ajkai térségben megsérült tározó  helyreállítására. Az államtitkár kedd délután Kolontáron, a védelmi  bizottság ülését követően az MTI tudósítójának azt mondta: a hétfő  délutáni baleset óta a cég továbbra is folytatta a termelést, és  felmerült a gyanú, hogy az ökológiai katasztrófa azért következett  be, mert a zagytározóban sokkal több iszapot tároltak, mint amennyit  szabad lett volna, illetve a cellák illesztése nem volt szakszerű.   

A katasztrófa után egy nappal megszólaló MAL Zrt. nem tarja  magát hibásnak az ajkai térségben kialakult helyzetért; a cégvezetők  állítása szerint a vörösiszap emberre nem veszélyes anyag, nem okoz  maradandó károsodást, és a keletkezett kár is lényegesen kisebb,  mint amelyet emlegetnek. Bakonyi Zoltán cégvezető és Tolnay Lajos  cégelnök Kolontáron, a védelmi bizottság ülését követően  újságíróknak azt mondta: minden szabályt betartva működnek, ezért  nem értik az okát, miért függesztette fel tevékenységüket Illés  Zoltán.    

A cégvezető szerint a vörösiszaptól "nem kell félni", nem okoz  sérülést, mert az enyhe savas hatás vízzel érintkezve elmúlik, így  ha valakinek a bőrére kerül, "lemosás után veszélytelen".  Lasztovicza Jenő, a védelmi bizottság elnöke ezzel szemben néhány  perccel korábban azt mondta: talajcserére van szükség, a házfalakról  pedig le kell mosni, illetve le kell verni a szennyezett vakolatot,  hogy az ne okozzon egészségkárosodást.   

A szennyeződött élelmiszerek és takarmányok fogyasztásának  megtiltásáról, az előzetes kárfelmérés megkezdésének elrendeléséről,  valamint a településeken a szennyező iszap összegyűjtéséhez  közhasznú munkások és települési erők igénybevételének  szorgalmazásáról döntött a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság -  tájékoztatta a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi  Főigazgatósága (OKF) az MTI-t.   

Mint írták, a töltésszakadás megszüntetése során egy három  lépcsős gyűrűt építenek ki az üzemeltető kivitelezésében, ez  várhatóan szerda reggelre elkészül. Ezzel gyakorlatilag kizárható  hasonló kritikus helyzet bekövetkezése.   

A hétfőn a közműszolgáltatásból kizárt területeket szakaszosan  kapcsolják vissza az ellátásba. A folyamatos mintavétel és analízis  egyértelműen bizonyítja, hogy az ivóvízhálózat nem szennyeződött, és  a szennyezőanyag sugárzása nem nagyobb az átlagos mértéknél -  közölték.   
 
A katasztrófavédelem és a tűzoltóság állományából továbbra is a  helyszínen tartózkodik 55 ember és 11 tűzoltójármű, valamint öt  veszélyhelyzeti felderítő csoport. A rendőrségtől jelenleg 100-an  vesz részt a helyszíni munkálatokban, további 33 rendőr tart a  helyszínre, és készenlétben vannak 96-an.   

A Marcal folyó vízminősége védelmének érdekében a vízügyi  szakemberek irányításával a tűzoltó és honvédségi erők  kalcium-nitrátot és magnézium-nitrátot juttatnak a folyóba a Duna  szennyeződésének megakadályozása érdekében.   

A helyszínen tartózkodik a Magyar Tudományos Akadémia kilenc  tagú szakértői csoportja, amely tudományos álláspontot dolgoz ki a  talaj és az ivóvíz védelme, valamint a mentesítés érdekében.   

A kormány kedden veszélyhelyzet kihirdetését rendelte el  Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Vas megye területére a kolontári  vörösiszap-tároló gátszakadása miatt. Illés Zoltán délelőtt  Kolontáron azt mondta, négyen haltak meg az iszapömlés miatt az  ajkai térségben: egy 35 éves férfi megfulladt, mikor a terepjáróját  felborította az iszaplavina, egy idős embert az otthonában ért a  halál, mikor a házára zúdult az áradat, meghalt továbbá egy  hároméves gyermek és egyéves kishúga.   

Az államtitkár akkori közlése szerint egymillió köbméter iszap  folyt ki és még mindig ömlik a szennyezőanyag az ajkai timföldgyár  9-es és 10-es zagytározójának gátszakadása nyomán. Már nemcsak  Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely több ezres lakossága és  élővilága, hanem egy 40 négyzetkilométeres terület került veszélybe.  Illés Zoltán olyan ökológiai katasztrófának minősítette a helyzetet,  amilyen még sehol a világon nem történt.   

Schmitt Pál köztársasági elnök kedden a Honvédkórházban  újságírók előtt részvétét fejezte ki azok hozzátartozóinak, akik az  Ajka közelében történt hétfői iszapömlés következtében életüket  vesztették. 

Korábban:


Elmúlt a vörösiszap-áradás miatti közvetlen veszély az ajkai térségben, a  munka a kárfelszámolásra és a helyreállításra összpontosul - közölte  Pintér Sándor belügyminiszter újságírókkal kedd délután Kolontáron,  a védelmi bizottság ülését követően.

A belügyminiszter azt mondta: a lakosságot kétóránként tájékoztatják a kárfelszámolás helyzetéről, kedd délután Budapesten ülésezik a Kormányzati Koordinációs Bizottság, este pedig Devecseren tartanak védelmi bizottsági ülést.

Pintér Sándor kiemelte: a rendőrség és a katasztrófavédelem a rend és a biztonság helyreállításán dolgozik.

Lasztovicza Jenő, a védelmi bizottság elnöke az MTI kérdésére megerősítette: négy halálos áldozata van a hétfőn bekövetkezett katasztrófának, hat embert pedig még keresnek. Arról, hogy kik az áldozatok, illetve kiket keresnek, nem kívánt nyilatkozni. Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár az MTI-nek korábban már megerősítette: egy egyéves és egy hároméves gyermek, valamint egy 35 éves férfi és egy idősebb nő vesztette életét.

Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) Ajka melletti tározójának átszakadt gátja. 2010. október 4-én mintegy egymillió köbméternyi mérgező, maró hatású vörösiszap ömlött ki a gátszak
Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) Ajka melletti tározójának átszakadt gátja. 2010. október 4-én mintegy egymillió köbméternyi mérgező, maró hatású vörösiszap ömlött ki a gátszakadás miatt. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. Mintegy 40 négyzetkilométeres terület lakossága és élővilága van veszélyben. MTI Fotó: Varga György


Lasztovicza Jenő, aki egyben a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke, fideszes országgyűlési képviselő, azt mondta: a megsérült zagytározó melletti cellákból 100 ezer köbméter vizes iszapot szivattyúznak ki a megfelelő kémiai eljárás után, hogy enyhítsék a nyomást és megelőzzék az újabb kazettaszakadást.

Mint hozzátette, arra kérik a lakosságot, hogy a kiskertek veteményeit ne fogyasszák, a szennyezett takarmányt ne adják oda az állatoknak, de közlése szerint védőmaszkra nincs szükség, ugyanis a levegőben nincs szennyezőanyag.

Tájékoztatása szerint a szennyezőanyag ugyan bejutott a Marcal folyóba, de az Marcaltőig nem jutott el, így jó esély van arra, hogy még időben megakadályozzák a szennyeződés továbbterjedését.

A vörösiszap borítja a Veszprém megyei Kolontár utcáit, miután a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én mintegy egymillió köbméternyi mér
A vörösiszap borítja a Veszprém megyei Kolontár utcáit, miután a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én mintegy egymillió köbméternyi mérgező, maró hatású vörösiszap ömlött ki gátszakadás miatt. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. Mintegy 40 négyzetkilométeres terület lakossága és élővilága van veszélyben. MTI Fotó: Varga György


A vörös színű sárlavinát összegyűjtik és a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. által felajánlott területre szállítják. Arra a kérdésre, hogy mi okozhatta a katasztrófát, Lasztovicza Jenő nem tudott egyértelmű választ adni, mondván, az érintett cég és a katasztrófavédelem, illetve a rendőrség is vizsgálatot folytat.

A biztosítókkal a belügyminiszter már felvette a kapcsolatot, a MAL Zrt. pedig gyorssegélyként 30 millió forint értékben 100-100 ezer forintot juttat az önkormányzatokon keresztül az érintett családoknak.
Lasztovicza Jenő a legfontosabb feladatnak a lakások lakhatóvá tételét, az élővizek megmentését nevezte. Hozzáfűzte, hogy a teljes kárfelszámolós hónapokig is eltarthat és ennek során talajvizsgálatokat is végeztetnek.

.MTI Fotó: Varga György
MTI Fotó: Varga György


Navracsics Tibor közigazgatási miniszter a kormány nevében részvétét fejezte ki az elhunytak családtagjainak. Közölte: a térségben a stabil, biztonságos helyzet megteremtése a legfontosabb feladat.
Újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: ha kiderül, ki a felelős a katasztrófáért, az "nem úszhatja meg".

Segélyszervezetek: folyamatosan érkeznek

Bár folyamatosan érkeznek az adományok az iszapömlésben érintett  településekre, de további felajánlásokra számítanak a  segélyszervezetek, amelyek egyelőre saját forrásból oldják meg a  karitatív feladatokat - közölték a szervezetek illetékesei kedden az  MTI tudósítójával a helyszínen.   

Bálint Gábor, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet főmunkatársa Devecseren elmondta, hogy kedd reggel megérkezett az  első segélyszállítmány, amely néhány százezer forint értékű,  elsősorban alapvető élelmiszereket - konzervet, kenyeret, tejet,  teát -, higiéniai és a kisgyermekek, csecsemők gondozásához  szükséges felszereléseket tartalmaz.  

A főmunkatárs megemlítette, hogy úton van egy egymillió forintos  szállítmány is, valamint a szervezet megnyitott egy ötmillió  forintos keretet, amelyet az adományoktól függően tovább növelnek  majd.   

A szakember szerint Devecseren 2-300, míg Kolontáron 30-40 házat  rongált meg az iszap, így később, ezek helyrehozataláról is  gondoskodni kell, amihez újabb forrásokra van szükség.   

A szervezet folyamatos kapcsolatban van a települések vezetőivel  és tanácsokkal segítik egymást például a segélyek raktározására  szolgáló helyiségek kialakításában. Ezzel kapcsolatban Bálint Gábor  még elmondta, hogy a raktározás már meg is oldódott és a  segélyosztás folyamatos.   

A segélyszervezetnek nyolc munkatársa van jelen az iszapömlés  által érintett településeken.   

Grubert Roland, a Magyar Vöröskereszt katasztrófa-készenléti  szakmai vezetője az MTI-nek Kolontáron azt mondta, hogy mintegy 20  munkatársuk dolgozik a helyszínen. Eddig 150 fekvőhelyet, matracot,  takarót hoztak a településre, ezeket a művelődési házban helyezték  el.   

A vöröskereszt elkezdte az egészségügyi maszkok osztását is,  mivel ha az iszap száradni kezd, akkor a levegőbe jutó maró anyag  ellen védekezni kell.   

A szervezet egyelőre a saját katasztrófaalapjából finanszírozza  a segélyezést, de számítanak az emberek adományaira is. A héten  további élelmiszer- és tisztítószer szállítmányt küldenek a  térségbe, amit szétosztanak majd a lakosok között.   

A jelenlegi helyzetről azt közölte, hogy valódi ökológiai  katasztrófával kell számolni, amelyről egyelőre nem lehet tudni,  hogy mekkora károkat okozott és meddig tarthat azok felszámolása.    

Mint elmondta: jelenleg is munkatársaik vannak a  keresőcsapatokban, amelyek a kolontári leomlott híd másik oldalán  kutatnak az eltűntek után. Ott olyan területek vannak, hol  másfél-két méter magasságban áll az iszap.   

Azt megbecsülni, hogy a szántóföldekről, a kertekből és a  kevésbé frekventált területekről mikor lehet eltakarítani az  iszapot, még nem lehet. 

Olvasóink írták

  • 2. poorman 2010. október 05. 18:44
    „" A kormány él a gyanúperrel, hogy emberek által okozott katasztrófáról van szó - mondta Orbán Viktor, miniszterelnök a vörösiszap-áradat kapcsán összehívott sajtótájékoztatóján. A kormányfő utalt arra, hogy az eső önmagában nem elégséges indok arra, hogy átszakadjon a gát."

    Ezt 1 jogász végzettségű emberke mondta, aki mellesleg miniszterelnök!

    VekkerViktor add vissza a diplomádat mert síkhülye vagy!!!!!!!”
  • 1. névtelen 2010. október 05. 16:41
    „jo napot.itt láccik meg hogy nem tördek semmivel.mert ha láták hogy meg van repedezve akkor meg probálom megcsinálni.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legeltetési és betakarítási tilalmat rendeltek el

A szennyezett területen termesztett növényekre fogyasztási tilalmat rendeltek el. Tovább olvasom