Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Iszapömlés: egymilliárdba kerül a Torna-patak kotrása

Megközelítőleg egymilliárd forintba kerül majd a Torna-patak 25 kilométeres külterületi medrének kotrása, a közbeszerzési eljárásra pályázók körének versenyeztetése folyamatban van - mondta a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője pénteken az MTI-nek.

Csonki István közlése szerint a tavaly októberi katasztrófa következtében a Torna-patakban 50 ezer köbméter vörösiszap rakódott le, annyi, mint amennyit a Marcal folyó partjáról már összegyűjtöttek. A szakemberek megkezdték az élővizek medreiben lévő iszap "szondázását", ezzel tudják felmérni a víz alatt lerakódott vörösiszap mennyiségét - mondta. Hozzátette: a Marcal lassú folyású, a szennyezett szakasza is hosszabb, ezért több mint 70 ezer köbméter szennyező anyag gyűlhetett össze a medrében.

Az igazgató közlése szerint a vízügyi mentesítés nem fejeződött be, a szakemberek folyamatos készültségben dolgoznak az iszapömlés óta, de a medrek kotrása még ezután következik.

Csonki István elmondta, hogy az olvadás következtében a vörösiszap újra bemosódhat az élővizekbe, ezért Ajkán - a Torna-patak torkolatánál - továbbra is rendelkezésre áll a semlegesítésre használt gipsz. Hangsúlyozta, hogy a timföldgyár területéről szennyező anyag már nem kerül a vizekbe, hosszú hetek óta semmilyen beavatkozásra nem volt szükség a pH-érték normál szinten tartásához.

A Torna-patak kolontári hídjánál lévő automata mérőállomás adatai szerint - amely a patakból 15 percenként vesz mintát - az elmúlt két hónapban a normál 8-9-es pH-értékeket mértek, egyetlenegyszer volt kisebb kiugrás, akkor 9,5-re emelkedett az érték - mondta Csonki István. Kiemelte, hogy ez a környezetre már nem jelent veszélyt, de a vezetőképesség és a sótartalom magas.

A vörösiszap-katasztrófa utáni vízügyi mentesítés még több hónapig eltart - tette hozzá az igazgató.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. Mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás Devecsert, Kolontárt és Somlóvásárhelyet öntötte el. A szerencsétlenség következtében tíz ember vesztette életét, Devecserben 225, Kolontáron 34, Somlóvásárhelyen pedig két ingatlan vált lakhatatlanná.

Olvasóink írták

 • 6. spot 2011. január 23. 09:49
  „pozdorja
  Ne légy olyan nyugodt, eddig hány milliárdot hajtottak be a MAL-on? Semennyit, ha a polgári peres eljárásokat leszámítjuk.”
 • 5. nadara 2011. január 23. 08:25
  „25 km-t kotornak 1 milliárdból. 1 km kotrás: 40 millió Ft. Indokoltan, mert ott katasztrófa történt.
  Kimlén kevesebb mint 1 km mederrendezés (mert itt rőzsehengerrel megtámasztott vezetőmű is lesz a kikotort iszapból) 200 millió Ft.-ból?
  Valós indok nélkül.
  Arányok?
  www.kimlefaluvedo.hu”
 • 4. pozdorja 2011. január 23. 08:20
  „Nyugodjatok meg, behajtják a MAL ZRt-n. Miért ne tennék.”
 • 3. Jandex 2011. január 22. 19:01
  „Na és tíz ember meggyilkolása!? /az mennyibe kerül?????/”
 • 2. bübü 2011. január 22. 10:51
  „Milliárd! Csak úgy dobálódnak azzal,hogy milliárd!Sokan csak újságban olvasnak és tévében hallanak ilyet,hogy "milliárd".Köztük én is! És miből? A legfontosabb: DE HOVA???”
 • 1. ggg 2011. január 22. 09:36
  „azt is leírhatnák, h ezt az egészet ki fizeti...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Magyar Kultúra Napja - kitüntetettek a régióban

A Magyar Kultúra Napján régiónk több szakemberének tevékenységét is elismerték. Tovább olvasom