Kisalföld logö

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 0°C Még több cikk.

Iszapömlés: Devecser nincs veszélyben

Nincsenek veszélyben Devecser lakói és épületei, és ha a védőgát Kolontáron elkészül, az esetleg kizúduló vörösiszap elkerüli a Veszprém megyei kisvárost - nyilatkozták szakemberek szombat reggel az MTI tudósítójának.
A szakértők egy négyszáz méter hosszú, négy-öt méter magas gátat építenek, amelynek koronateteje hat méter, az alja pedig húsz méter széles lesz. A gát kettészeli majd a vörösiszappal elöntött Kolontár települést, ezzel megvédik a hétfői áradatban épen maradt településrészt. A 8-as útig vezető védőgátat úgy építik, hogy ha ismét vörösiszap ömlene Devecser határába, az a település lakóházaitól messzebb terüljön el.

Szakértők szerint a sűrűbb tartalmú iszap lassabban árasztaná el ezt a részt, és a védőgát képes megmenteni Kolontárt, illetve Devecsert. Hétfőn az Ajka melletti zagytározó gátjának szakadása után a vörösiszap-áradat Kolontáron 35, Devecseren 273, Somlóvásárhelyen 14 házat öntött el és több mint 40 utcát tett járhatatlanná.

A katasztrófa eddig hét ember halálát okozta, egyet még keresnek. Közel 150 ember szenvedett égési sérüléseket az erősen lúgos tartalmú iszaptól.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mérgező iszap: a Mal mindhárom tulajdonosa a 30 leggazdagabb magyar között van

"A 100 leggazdagabb 2010" kiadvány szerint Tolnay Lajos 23 milliárd, Bakonyi Árpád 16,5 milliárd,… Tovább olvasom