Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Iszapömlés: befejezte az átszakadt tározó lefedését a Mal Zrt.

Befejezte az iszapömléskor átszakadt huszonöt hektáros X-es tározó lefedését a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt.
Befejezte az iszapömléskor átszakadt huszonöt hektáros X-es tározó lefedését a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. - közölte a Veszprémi Bányakapitányság vezetője az MTI-vel kedden.

Káldi Zoltán hozzátette: a vörösiszap-katasztrófa büntetőperének tervezett helyszíni tárgyalása miatt érintett részt a timföldgyár nem fedte le. Közlése szerint erről a tanácsvezető bíróval a terület bejárását követően állapodtak meg. Jelenleg a kiporzás veszélye nem áll fenn, azonban ha mégis ez történik, a bányakapitányság a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megteszi, és arról a bíróságot tájékoztatja - hangsúlyozta.

A Mal a vörösiszap-katasztrófa után új technológiára tért át, a kazettában tárolt anyagot az eddigi vízborítás helyett az előírások szerint földdel kell befedni. A porszennyezés végleges megakadályozását szolgáló lefedési munkálatok az ötven hektáros IX-es tározón az előírt határidőre már korábban befejeződtek.

Idén tavasszal a rendkívül erős szél az ajkai timföldgyár területéről származó vörös porral lepte be többször Kolontár belterületét és a településhez tartozó Lőrintepusztát. A település külterületén a zöldhatóság automata mérőállomása akkor extrém magas szállópor-koncentrációt (PM 10) mutatott. A Veszprémi Bányakapitányság május végén a kiszabható legmagasabb, egymillió forintos eljárási bírsággal sújtotta a Mal Zrt.-t, és üzemszerűen működtetett pormentesítési rendszer kiépítésére kötelezte a céget.

A Mal Zrt. Ajka melletti X-es tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt - az ügyben indult büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújították a körmendi vasútállomást

Megnyitja a felújított körmendi állomásépületet kedden a GYSEV. Tovább olvasom