Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Iszapömlés: Az ország megmozdult a károsultakért

Adománygyűjtő helyeken várják a segítséget a gátszakadás miatt katasztrófa sújtotta településeken, s az ország számos pontján.
Segélyszervezetek, egyházak, bankok ˝vörösiszapszámlát˝ nyitottak. Sokan maguk indulnak útnak a károsultakhoz, hogy személyesen adják át az adományokat.

A megyéből többen indultak útnak Kolontárra és Devecserbe, hogy az összegyűjtött adományokat eljuttassák a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak. Többeknek sikerült bejutni a rendőrök által lezárt s felügyelt területre.

Így volt ezzel a nyúli vállalkozók nevében az Ajkán elszállásolt kolontári károsultaknak pénzsegélyt vivő kétfős küldöttség. A 10-től 100 ezer forintig terjedő összegű adományokból közel 2 millió forint gyűlt össze, amit a képviselőik, Ácsné Szabó Ildikó és Szemenyei Gyula adtak át. Egyben készíttettek egy márvány emléktáblát ˝Az emberi hanyagság és kapzsiság természeti és emberi áldozataiért˝ felirattal, amelyet Kolontáron, a polgármesteri hivatalnál helyeztek el.

˝Kétszer ad, ki gyorsan ad˝ – ez a közmondás szerepelt a nagylózsi ˝Szenkira˝ Közhasznú Egyesület felhívásán, amelyben a vörösiszap sújtotta Kolontár és Devecser megsegítésére hívták fel a település lakóit, a civil szervezeteket, a környező községeket, cégeket. Azonnal megkezdődött a gyűjtés. Gráczol Csaba teherautója vitte az összegyűlt 600 vödröt, vegyvédelmi kesztyűt, gumicsizmát, tisztítószert és védőruhát (a fertőszentmiklósi Wolf Plastics Kft., az ELZETT Sopron Felületkezelő Kft., a Fertőd és Vidéke ÁFÉSZ adományát), valamint pénzbeli támogatást a nagylózsi, sopronkövesdi egyházközség, a ˝Szenkira" Közhasznú Egyesület és a soproni Vas-Villa’ tanáraitól. A nagylózsi Németh Lajos és Zsugonits Tibor már az átadáskor megfogadták, a gyűjtést tovább folytatják. Amit ott láttak, az elmondhatatlan pusztítás – ledőlt, tönkrement házak, földönfutóvá vált emberek, összeomlott életek. Ugyanakkor: határtalan összefogás, segítőkészség, szeretet. Önkéntesek az ország minden részéről, felajánlások, remény, hogy lehet újjászületés.
Mindeközben Pinnye önkormányzata a devecseri önkormányzattal veszi fel a kapcsolatot, Nagylózson 250 ezer forint gyűlik össze, csatlakozik Pereszteg is – ők a héten gyűjtenek. A völcseji Nimród Vadásztársaság 150 főre készít pénteken vaddisznópörköltet, a Peresztegi Pékség a kenyeret adja hozzá – mindezt a Horváth Trans szállítja Devecserbe. Hegykőn is hallottak a felhívásról, s csatlakoztak a kezdeményezéshez.

A gönyűi Vöröskereszt péntekig, reggel 8-tól 10 óráig gyűjti az adományokat a Béke utcai raktárban. A korábbiaktól eltérően most gyermek- és felnőttgumicsizmát, gumikesztyűt, vegyvédelmi ruhát, munkásruhát, törülközőt, tisztítószereket, ásványvizet és tartós élelmiszert várnak.

Devecser károsultjainak a helyi önkormányzat nyitotta a 11748090-15427085-10070004-es számú számlát. A devizaadományokat a 11751487-39749884-es számlaszámra lehet befizetni. A Római Katolikus Plébánia Devecser 12084003-00103523-00100003 számlaszámra is lehet pénzadományt befizetni, ˝Segély˝ megjegyzéssel.

Továbbra is várja a felajánlásokat az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a felajanlas@katved.hu e-mail címen.

Mire van leginkább szükség?

 Amire a két érintett településen szükség van: gumicsizma (különösen 38–44-es méretig), gumikesztyű, egészségügyi maszk/pormaszk, védőszemüveg, overall, vödör, műanyag poharak, matracok, párnák, paplanok, takarók, meleg ruhák, alsóneműk, tisztálkodási szerek, tisztítószerek, cipő, tartós élelmiszerek és ezek tárolására alkalmas zacskók, továbbá ecet, szemeteszsákok, elem, gyertya, törülköző.

A szervezetek, vállalatok, vállalkozások, intézmények közvetlenül az önkormányzatokhoz fordulhatnak: Kolontár, Kossuth u. 24. (06-88/512-810, polgármester: Tili Károly), Devecser, Petőfi tér 1. (06-88/512-730, polgármester: Toldi Tamás). Kolontáron a magánszemélyek adományait a kultúrházban Soháné Csóka Zita koordinálja (címe: Arany János u. 2., telefonszáma: 06-20/3902-382). Devecserben Hegedüs Árpádné, a Közös Fenntartású Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat vezetője végzi a szervezést a régi művelődési házban (címe: Damjanich u. 7., telefonszáma: 06-30/2071-850).

Egyéb adatok a kormány vörösiszap-katasztrófa miatt nyitott www.vorosiszap.bm.hu honlapján a „Hogyan segíthetünk?" címre kattintva érhetők el.

Olvasóink írták

  • 1. ggg 2010. október 13. 16:44
    „a fórumon már ezerszer megírtuk a soproni bringások igencsak sikeres adománygyűjtési akcióját, de a kisalföld tényleg nagy ívben leszarja. tudjátok mit? tervben van egy helyi internetes újság szerkesztése, amivel porba fogjuk alázni ezt a bulvárlapot. csumi...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élhető lesz valaha Kolontár? - képriport

Vörösre festett házak, udvarok. Terelőgáton dolgozó munkagépek a kolontári csendben. Cikkünkben… Tovább olvasom