Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Iszapömlés: Az OKF az akadémia és az ÁNTSZ adatait tekinti tudományos forrásnak

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és az ÁNTSZ méréseit, adatait tekinti autentikus és tudományos forrásnak - reagált az OKF péntek délután az MTI-nek a Greenpeace aznapi sajtótájékoztatóján elhangzottakra; a környezetvédő szervezet két független labor vizsgálatára hivatkozva azt közölte, hogy a kolontári vörösiszap mérgezőbb a hivatalosan állítottnál.
Az ÁNTSZ folyamatosan vizsgálja az ivóvíz minőségét, amely nem haladja meg a megengedett határértékeket - írta az OKF, megjegyezve, hogy a vízmintákat az ÁNTSZ munkatársai nem a vízelvezető árok vizéből veszik, hiszen az nem ivóvíz. A levegő és a talaj szennyezettségét illetően is folyamatosan méréseket végeznek, de eredmények csak később lesznek - tették hozzá.

Az OKF hangsúlyozta: a környezeti minták vételekor számos előírást kell betartani, a környezet szennyezettségének megítélése szempontjából pedig fontos a szabályos, szabványos mintavételezés. "Ezért a közölt adatok csak tájékoztató jellegűek lehetnek, és semmiképpen nem alkalmasak arra, hogy messzemenő következtetéseket vonjunk le" - olvasható az OKF-közleményben.

A Greenpeace pénteki budapesti sajtótájékoztatóján az hangzott el, hogy az arzén koncentrációja a vörösiszapra jellemző érték duplája a Kolontár térségében kedden vett mintában.

Szegfalvi Zsolt, a szervezet igazgatója azt mondta: a településen, a vízelvezető árokból vett mintában az ivóvíz megengedett arzéntartalmának a 25-szeresét mérték. Az igazgató hozzátette: a mért szennyeződési értékek jóval magasabbak azoknál, amelyek a hivatalos tájékoztatásban megjelentek.

A Greenpeace a mostani vizsgálatnál részletesebb eredményeket hétfőre ígért, az addigra elkészülő bővebb analízisükből.

Olvasóink írták

 • 2. szocdem 2010. október 09. 19:48
  „A Greenpace kivételesen azzal foglalkozik amivel kell. Én is hiszek nekik, inkább mint egy kötcsei orientációju állami alklamazottnak.
  ezek mindíg is hülyének nézték az embereket (azért is úgy kampányoltak ahogy) és tuti hogy nem mondanak igazat.
  No meg milyen hitele van egy oylan állami szervezetnek tudományos kérdésekben, ami teli van politikai szakértővel, akinek fogalma sincs a tudományról, meg a fizikai valóságról????”
 • 1. HarconaMarcos 2010. október 09. 09:35
  „Annak ellenére, hogy kiderült az akadémia nem ott és nem azt mérte. :-/
  Gondolom az ott lakókat teljes mértékben megnyugtatja az MTA azon válasza, hogy ´ja, hát mi vizes álapotban mértük´. Biztos nem is fog kiszáradni napos, szeles időben. ´Ja, hát mi ott a tározóban mértük nem a helyszínen´ ezeket a hülye falusiakat pedig nem úgy általában érdekli a vörösiszap, hanem konkrétan az, amivel tele a ház, amibe belefulladt a gyerek, és a mi elvitte a nagymamát a szomszéd faluig.
  Ha nem baj, akkor én most inkább a Greeenpeace-nek hiszek, akik ott és azt mérték.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszapömlés: Megtalálták a hetedik áldozatot is

Újabb holttestet találtak a vörösiszap elöntötte Devecser közelében péntek délután, ezzel hétre emelkedett a halálos áldozatok száma Tovább olvasom