Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Iszapömlés: A MAL Zrt. első közleménye

Megkezdődött a zagytározó megrongálódott gátszakaszának helyreállítása - közölte a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. az MTI-vel kedden.
A társaság csaknem egy nappal azután adott ki közleményt, hogy a tározójából kiömlő vörösiszap hatalmas károkat okozott a környező településeken. Mint írják: "a társaság vezetése kötelességének tartja a közvélemény folyamatos hiteles tájékoztatását az ügyben."

A sérült, X. kazettához vezető út tisztítása részlegesen megtörtént, a további szivárgás megszüntetésére a tömedékelés megkezdődött - közölte a cég.

Hangsúlyozzák, hogy a cég mai helyzetelemzése szerint a technológiai eljárás gondos betartása mellett sem észlelhette a természeti katasztrófa jeleit, vagy tehetett volna annak elhárítása érdekében.

"A legutolsó, aznapi fizikai szemle, és az utolsó laboratóriumi résfalon belüli vízminta elemzése semmilyen előjelét nem mutatta a bekövetkezett katasztrófának" - áll a közleményben.

A cég szerint a katasztrófát az okozta, hogy a X. kazetta sarka az agyagos talapzaton megcsúszott, majd a tározó gátja átszakadt. Megjegyzik, hogy ez példa nélküli eset az úgynevezett Bayer-féle timföldgyártási eljárás történetében. Ugyanakkor a légi felvételeken látszik, hogy a vörösiszapnak komoly öntartó hatása van, így az első becslések szerint a tárolt anyag 96-98 százaléka a tározóban maradt.

A MAL közölte azt is, hogy a vörösiszap az EU hulladékszabványa szerint nem minősül veszélyes hulladéknak, összetevői stabil, kötött formában vannak jelen, azokat a víz semmilyen formában nem oldja. A vörösiszap 40-45 százaléka vasoxid (ez adja vörös színét), 10-15 százaléka alumíniumoxid, 10-15 százaléka szilíciumdioxid, 6-10 százaléka kalciumoxid, 4-5 százaléka titándioxid, 5-6 százaléka kötött nátron.
A cégvezetés a közleményben részvétét fejezi ki a tragédiában érintett családoknak.

Jelzik, hogy a társaság "minden rendelkezésre álló eszközt mozgósít és minden tőle telhetőt meg fog tenni az illetékes hatóságokkal közösen annak érdekében, hogy az emberi tragédiák hatásait - amennyiben ez egyáltalán lehetséges - enyhítse".

Olvasóink írták

 • 8. frenyo33 2010. október 05. 23:53
  „Gyere és győződj meg róla!”
 • 7. Sceptic 2010. október 05. 23:26
  „Frenyo: semmit nem tudok előre, csak Magyarisztánban élek és következtetek az elmúlt évtizedek történései alapján. Ha viszont ott laksz, akkor segíts: azt írod, a zagytározó mellett laksz, amit naponta ellenőriznek. Egy másik KO cikkben az imént azt írták, hogy az óvári tározók már meg sincsenek, mert rég lefedték őket és erdő van rajtuk. Most akkor mi az igazi válasz? Ha van mit ellenőrizni, akkor hazudik a cikk. Ha igaz a cikk, és a tározók már nincsenek meg, akkor mit ellenőriznek naponta?”
 • 6. frenyo33 2010. október 05. 22:57
  „Nem mesze az iparteleptől.Amúgy meg nap mint nap elég közel is vagyok hozzá!!!!!Naponta ellenőrizve van!!!!!Gyere oda az meg is bizonyoshatsz róla!!!Nagyon sajnálom a családokat!!! De te (Sceptic) bármit is tudsz előre,mert ha igen akkor te nagy ember lehetsz!!!!!!!!!!!!”
 • 5. Agent 2010. október 05. 20:42
  „Hát, az ilyen megcsúszást nem jelzi vízminta összetétel változás, lévén nem volt szivárgás, megoldás lehet főleg a sarkok kiegészítő megtámasztása, az ilyen jellegű katasztrófát előre jelezni meg valószínűleg csak a töltésre telepített fix pontok folyamatos lézeres pozíciómérésével lehet, persze az előrejelzés ebben az esetben is lehet, hogy csak pár órával a katasztrófa előtt történik, amikor már nincsen idő beavatkozni, csak kitelepíteni az útba eső településeket.”
 • 4. pancser 2010. október 05. 14:42
  „2-höz! Az Ipartelepen laksz? Mert ha nem könnyen beszélsz. A gátlástalan profithajhászás, politkai összefonódás, ellenőrizte ezeket valaki az elmúlt 8 évben?”
 • 3. Sceptic 2010. október 05. 13:46
  „Frenyo, hogy lett volna kiszámíthatatlan? Veszélyes anyagról van szó, normális esetben a legrosszabb eshetőséggel számolnak, ami előfordulhat, és ennek megfelelően építik ki a monitoring rendszert. Egy több tíz méteres földhányást, ami ráadásul rétegesen van rakva, talán nem szemrevételezéssel kellene ellenőrizni...
  Több tíz millió köbméter sokszorosan veszélyes anyagot nem földhányással kellene "védeni", különös tekintettel arra - nézd meg a Google Maps műholdas képét - hogy élővizek, és víztározó is van a közelben.
  Feltételezem, hogy Óváron kábé már ezerrel vizsgálják a zagytározót, és köztünk legyen szólva, kíváncsi lennék a feltárt hiányosságok majdani listájára. (Kár, hogy magánember ezt az életben nem fogja látni...)

  A halottak - különösen a két kisgyerek - családjának pedig végképp nem érv a kiszámíthatatlan.”
 • 2. frenyo33 2010. október 05. 13:06
  „Ez kiszámíthattalan volt vedd már észre!!!! Én is egy ily közelében lakom itt Móváron.Sőt kettő is van itt!!!!!”
 • 1. pancser 2010. október 05. 12:41
  „Mosakodás, mosakodás! Na ne már, hogy senki nem tehet egy borzalmas katasztrófáról ami nem természeti. Mi van akkor ha egy földrengés rázta volna meg a tározót?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszapömlés: Nyilvánosságot és kötelező biztosítást sürget a Levegő Munkacsoport

A vonatkozó privatizációs szerződésekből kiderülhet, hogy ki milyen mértékben felelős a katasztrófáért. Tovább olvasom