Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 23°C Még több cikk.

Iszapömlés: a kártalanítási kormányhatározat szerint a Mal felelős a tragédiáért

A vörösiszap-katasztrófa egyértelmű károkozójaként nevezi meg a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-t az október 6-án kihirdetett veszélyhelyzet során keletkezett károk enyhítéséről és a helyreállításról szóló kormányhatározat.

A Magyar Közlönyben pénteken megjelent határozat szól az állam nevében a céggel szemben történő kártérítési eljárás megindításáról is. Rendelkezik továbbá a károsultak elemi lakhatási feltételeinek biztosításáról, az ingóságokban keletkezett károk enyhítéséről, valamint a mindehhez szükséges jogszabályalkotások, feladatkiszabások határidejéről is.

Az ajkai térségben október 4-én bekövetkezett katasztrófával kapcsolatban a most kihirdetett kormányhatározat úgy fogalmaz: az "e határozat alapján nyújtott támogatás nem a károkozó helyetti helytállás, kizárólag a károsultak elemi lakhatási feltételeinek mielőbbi megteremtésére irányul, és az állam a károkozó MAL Zrt.-vel szembeni igényeit érvényesíteni kívánja, ezért felhívja a közigazgatási és igazságügyi minisztert, hogy vizsgálja meg a MAL Zrt. ellen a Magyar Állam nevében indítható kártérítési eljárás lehetőségét, és intézkedjék az eljárás megindítására."

A tíz halálos áldozatot követelő, sok milliárd forintos kárt okozó katasztrófa ügyében a Mal Zrt. eddig nem ismerte el felelősségét. Ugyanakkor a cég humanitárius segítségként öt éven át évi 300 millió, összesen 1,5 milliárd forintos juttatást ajánlott fel, de erről nem egyeztetett a zrt. tevékenységét felügyelő kormánybiztossal, Bakondi Györggyel, aki emiatt megtiltotta a peren kívüli egyeztetés folytatását.

Azt, hogy ki a felelős a katasztrófáért, büntetőjogi, közigazgatási és polgári jogi eljárások során próbálják tisztázni. A büntetőjogi felelősséget a Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálja: eddig a cég három vezetőjét gyanúsították meg.

A pénteken megjelent kormányhatározat értelmében a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak kárenyhítéséra úgy nyílik lehetőség, hogy a károsultak állami előfinanszírozásból a megsemmisült ingatlanok helyett új vagy használt cserelakásra tarthatnak igényt, ingóságaik kártérítésére 500 ezer forint értékhatárig, egyéb értékeik elvesztése miatt 200 ezer forintig kaphatnak kárpótlást.

Az ingatlanokra 10 év elidegenítési tilalmat vezetnek be, és a károsultaknak vállalniuk kell, hogy a más forrásból megtérülő kárösszeget az állam javára visszafizetik.

A 1221/2010. (XI. 4.) kormányhatározat kimondja: a kormány nem nyújt támogatást a természetes személyek tulajdonában lévő második károsodott lakóépület, valamint a nem lakás céljára szolgáló épületek, építmények helyreállításához és újjáépítéséhez, és egy családban egy gépjármű értékarányos kártérítésére van lehetőség.

Olvasóink írták

 • 3. Boli 2010. november 06. 22:28
  „Mocsok elvtársi világ következik! Narancskomcsi elvtárséknál kommunikációs hiba történhetett? Vagy csak a szimpla komancs reflex, hogy az ítélet előbb születik meg, mint azt egy jogállamban a bíróság kimondja? Végül is, ha máshol nem, filmben láttunk ilyent már: "Bocsánat, Virág elvtárs, ez az ítélet" - mondta a tanúvallomást magoló Pelikán József. Egy kormányhatározat kívánja meg megállapítani egy károkozó felelősségét??! Hol élnek a nagyon demokrata vérkomcsi elvtársak??? Még nem kína azért ez itt, mert ott is többet adnak erre, bár lehet, hogy ott a vége sortűzzel zárul. De legalább narancskomcsi elvtársak a látszatra adhatnának! Vagy a zemberek erre is felhatalmazták őket? Meg még mi a .... nem? Ezen az alapon holnap kormányhatározatban el lehet ítélni életfogytiglanra azt, aki átmegy a zebrán, vagy "le...." valamelyik .... politikust! Rákosi elvtárs, büszke lennél narancsos elvtársaidra, ilyenekkel te próbálkoztál utoljára! De azért 2010-ben??? <moderálva...>”
 • 2. Goldmund 2010. november 05. 21:14
  „Nekem is valami hasonló jutott eszembe.

  Még annyit tennék hozzá:
  a kormányhatározat persze egy szót sem szól az ellenőrző hatóságok felelősségéről.
  Pedig milyen szépen hangzana, hogy az ÁLLAM helytáll a hivatala (és rosszul megírt jogszabályai) által okozott károkért.”
 • 1. coment 2010. november 05. 16:40
  „Ez már kezd félelmetes lenni......
  Kormányhatározattal dönti el a király, hogy ki a felelős, kit kell karóba húzni
  Nem kell a forradalomnak még forradalmi bíróság sem, minek? A Zemberek vért akarnak(?)...
  Mint az ´50-es években..
  Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!
  Folyt. köv.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszapömlés: meghalt a Győrben ápolt kolontári sérült

A 71 éves férfi életéért hetek óta küzdöttek az orvosok, ennek ellenére péntek délelőtt meghalt. Ő a… Tovább olvasom