Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Iszapömlés - teljes körű, független vizsgálatot szorgalmaznak

Az Európai Parlament szocialista és zöld képviselői "teljes körű és független vizsgálatot szorgalmaznak a magyarországi vörösiszapömlés kapcsán" - jelentette be kedden közleményben Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője.
"A magyarországi és európai hatóságoknak le kell vonniuk a katasztrófa tanulságait, fel kell tárniuk a szabályozási környezet hibáit és az európai jogszabályok nemzeti végrehajtása során felmerülő hiányosságokat. Ehhez azonban független és teljes körű vizsgálat és hiteles információk kellenek" - áll a Brüsszelben is kiadott közleményben.

"Felszólítjuk az Európai Bizottságot, hogy kérje számon a kormánytól, és folyamatosan ellenőrizze az uniós környezetvédelmi joganyag végrehajtását Magyarországon. Fontos lenne továbbá, hogy a bizottság jogszabályt kezdeményezzen a környezetvédelmi vizsgálatokról, amely állandó jogalapot teremtene az előzetes környezetvédelmi vizsgálatok folytatásához. Az európai szinten végzett előzetes vizsgálatoknak különösen nagy szerepe lenne a határon átnyúló hatással bíró létesítmények engedélyezése során" - emelte ki Tabajdi, az EP környezetvédelmi bizottságának tagja.

Linda McAvan brit EP-képviselő, a Szocialisták és Demokraták frakciójának környezetvédelmi ügyekért felelős szóvivője a közlemény szerint emlékeztetett rá: az Európai Bizottság illetékesei szerint a magyar hatóságok bizonyos adatokat visszatartanak, nem osztanak meg az európai szervekkel. Ez akadályozza a teljes körű és független vizsgálat lefolytatását, az európai és a magyarországi szabályozási környezet hiányosságainak feltárását.

"Felszólítjuk a magyar hatóságokat, hogy teljes mértékben működjenek együtt az Európai Bizottsággal annak érdekében, hogy minden részletében sikerüljön felderíteni a katasztrófa okait" – idézte őt a közlemény.

Az MTI megkeresésére az Európai Bizottság szóvivője nem erősítette meg, hogy a testület illetékesei adatok visszatartásával vádolnák a magyar hatóságokat. Joseph Hennon elmondta, ezzel kapcsolatban csak arról van tudomása, hogy a bizottság levélben kért információkat a katasztrófával kapcsolatban, és a magyar fél további időt kért annak érdekében, hogy mindenre kiterjedő választ tudjon adni.

A közlemény szerint Satu Hassi, a Zöldek frakciójának környezetvédelmi ügyekért felelős szóvivője kifejtette: "A katasztrófa is azt bizonyítja, hogy meg kell erősíteni az európai jogszabályokban a szennyező fizet elvét. Az Európai Bizottságnak kezdeményeznie kellene az ipari és bányászati tevékenységet folytató üzemek környezetvédelmi felelősségéről szóló irányelv módosítását és európai szinten kellene kötelezővé tenni a környezetvédelmi biztosítás megkötését az üzemeltetők számára."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar embercsempészek Kismartonban

Két magyar embercsempészt vett őrizetbe az alsó-ausztriai rendőrség. Jelenleg a kismartoni… Tovább olvasom